Nuorten diabeetikkojen syömishäiriöt ovat yleisiä

Tuoreen SEARCH-tutkimuksen mukaan nuorison ja nuorten aikuisten syömishäiriöt ovat yleinen ongelma diabetes-potilaiden keskuudessa. Yli 20 prosentilla tyypin 1 diabetesta sairastavilla ja jopa 50 prosentilla tyypin 2 diabetesta sairastavilla oli huolta syömishäiriöstä, lääkäri ja tutkimuksen päätutkija Angel Siu-Ying Nip Washingtonin yliopistosta kertoo.

SEARCH-tutkimuksessa Nip kollegoineen tutkivat tyypin 1 ja 2 diabeetikkoja, joiden sairaus oli diagnosoitu vuodesta 2000 asti Etelä-Carolinassa. Koehenkilöt olivat vähintään 10-vuotiaita.

Tyypin 1 diabetesta sairastavia nuoria tutkimukseen osallistui yhteensä 2 156 ja koeryhmän mediaani-ikä oli 17,7. Tyypin 2 diabetesta sairastavien koeryhmään osallistui yhteensä 161 ja heidän mediaani-ikänsä oli 21,8.

Molemmat koeryhmät olivat sairastaneet diabetesta noin kahdeksan vuoden ajan.

Vuosien 2011-2015 välillä koeryhmät vastasivat Diabetes Problem Survey – Revised (DEPS-R) -kyselyyn, jossa potilailta kysyttiin yhteensä 16 kysymystä. Kyselyn mukaan arvon pitää olla ainakin 20, jotta voitaisiin diagnosoida syömishäiriö.

Tutkijat havaitsivat kyselyn tuloksista, että tyypin 1 diabeetikoilla DEPS-R -arvo oli 20 tai alle 21,2, kun tyypin 2 diabeetikoilla arvo oli 52,2.

Korkeammat DEPS-R -arvot ovat yhteydessä korkeampaan painoindeksiin, alhaisempaan insuliiniherkkyyteen ja hemoglobiiniin, korkeampiin masennusarvoihin ja alhaisempaan elämänlaadun arvioon.

Kokonaisuudessaan 31,5 prosenttia molempien ryhmien nuorista diabeetikoista kertoivat kyselyssä, että terveen painon ylläpitäminen oli haasteellista: 19,1 prosenttia tyypin 1 diabeetikoista ja 34,8 prosenttia tyypin 2 diabeetikoista oli huolissaan syömisestään.

12,4 prosenttia tyypin 1 diabeetikoista ja 34,2 prosenttia tyypin 2 diabeetikoista ilmoittivat kyselyssä haluavansa olla laihempia, vaikka se haittaisi heidän diabeteksensa hoitoa: 27,5 prosenttia tyypin 1 diabeetikoista ja 50,3 tyypin 2 diabeetikoista ilmoittivat ahmivansa. Tyypin 1 diabetesta sairastavista 18,2 prosenttia kertoi jättävänsä insuliiniannoksia välistä.

Potilailla, joilla todettiin kyselyn avulla syömishäiriö, oli myös heikompi terveydentila ja muun muassa huonompi hiilihydraattien hallinta, enemmän masennuksen oireita sekä huonompi elämänlaatu kuin muilla.

– Todisteiden valossa diabeetikoiden ruokailutottumuksia pitäisi tarkkailla tulevaisuudessa enemmän, kertoo Nipin kollega Catherine Pihoker.

Lähde: American Diabetes Association 2017.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti- ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Nuoruustyypin diabetes vie yli kymmenen vuotta elinaikaa

Harva diabeetikko yltää hyvään hoitotasapainoon

2 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Yleisin diabeetikkojen syömishäiriö on se, että he syövät aivan liikaa hiilihydraatteja, mikä ei heidän elimistö ei siedä. Ja tätä kompensoidaan insuliinilla joka johtaa lihomiseen tyypin 2 tapauksessa myös taudin pahenemiseen.
Vierailija (ei varmistettu)
Monenlaiset lääkkeet aiheuttavat ripulia ja äkillistä hypoglykemiaa monille. Pipulissa tulee äkkiä neste ja suolahukka ja hypoglykemia. Silloin tulee niin hirveä olo, että on pakko syödä ja juoda jotta tilan saisi tasoitettua jotta olo paranisi. Tuossa tilassa ei liikkumista suositella. Insuliineissa on valtavia eroja. Nekin voivat aiheuttaa suuria vaihteluja sokeritasapainoon ja pakottavat potilaan syömään ja juomaan yllättäen milloin tahansa mitä tahansa käsiinsä saavat varsinkin silloin, jos ovat muualla kuin kotona. Aina ei ole "evästä" mukana. Joten aina ei ole ihmisessä vika. Terveydenhuolto syyllistää turhan takia ihmisiä, jotka saattavat kärsiä lääkkeiden aiheuttamasta tilasta. Jotkut sokerin hoidossa käytettävät lääkkeet aiheuttavat lipodystrofiaa ja sydän ongelmia, joten sekin on vakava rajoite liikkumisessa.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.