Jatkuva glukoosimittaus vähentää nuoruustyypin diabeetikoiden hypoglykemiaa

Jatkuvasti veren glukoosipitoisuutta mittaavat sensorit ovat vähitellen yleistyneet nuoruustyypin diabeteksen hoidossa, ja tuoreen tutkimuksen mukaan sensorointi todennäköisesti vähentää myös hypoglykemiatapauksia. Hypoglykemiassa diabeetikon veren glukoosipitoisuus laskee vaarallisen pieneksi.

Tutkimukseen osallistui yksitoista nuoruustyypin diabetesta vähintään kymmenen vuotta sairastanutta potilasta. Potilailla oli ollut useita hypoglykemiakohtauksia aiemmin, minkä takia heidän kehonsa ei enää varoittanut hypoglykemiasta normaalisti. Osana tutkimusta potilaat käyttivät glukoosisensoreita puolentoista vuoden ajan.

Jatkuvan glukoosisensoroinnin aikana potilaat tulivat tietoisemmiksi hypoglykemiajaksoista, vaikka heidän kehonsa kyky ilmoittaa niistä ei parantunut. Hypoglykemiajaksot myös vähenivät tutkimuksen aikana, mutta veren glukoosipitoisuudet pysyivät keskimäärin samana, tutkijat havaitsivat.

Havainnot perustuvat hyvin pieneen potilasmäärään, mutta ne viittaavat silti jatkuvan glukoosimonitoroinnin voivan vähentää riskipotilaiden hypoglykemiajaksoja. Jatkuva sensorointi on tässä tehokas varsinkin yhdistettynä insuliinipumppuun. Insuliinipumppu on mukana kannettava laite, joka annostelee pikainsuliinia katetrin kautta suoraan vatsaan, reiteen tai pakaran kudokseen. Pumpun avulla annokset on helpompi ajoittaa ja pitää optimaalisen kokoisina.

Tutkimus julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Lähde: Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2017

Lue lisää:

Liian alhainen verensokeri lisää sydänriskejä

Joka viides seniori sairastaa diabetesta – verensokerin liiallinen heittely vie voimat

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.