Insuliinipumppu vähentää nuorten potilaiden komplikaatioita

Nuorille tyypin 1 diabetesta sairastaville insuliinipumput ovat tehokkaampia ja turvallisempia kuin perinteiset insuliinipistokset, tuore tutkimus osoittaa. Havainto on tervetullut, sillä insuliinipumput ovat yleistyneet tyypin 1 diabeetikoiden hoidossa, mutta niiden turvallisuuteen on edelleen kiinnitetty huomiota.

Insuliinipumppu on sähköinen laite, joka automaattisesti annostelee potilaan insuliiniannokset ihoon asennetun katetrin välityksellä. Laitteen ansiosta potilaan insuliinin annostelu saadaan luonnollisemmaksi kuin erillisillä pistoksilla.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa insuliinipumpulla hoidettujen veren glukoositasot pysyivät paremmalla tasolla ja he tarvitsivat pienempiä insuliinin kokonaisannoksia kuin pistoksina insuliininsa saavat. Insuliinipumppua käyttäville sattui myös harvemmin hypoglykemiaa sekä diabeettista ketoasidoosia, vaikka joissain tutkimuksissa niiden riskin on nähty olevan suurempi insuliinipumppuja käyttävillä.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 30 000 tyypin 1 diabetesta sairastavan keskimäärin 14-vuotiaan seurantaan. Potilaista hieman alle puolet käytti insuliinipumppua ja loput sai insuliininsa pistoksina.

Insuliinipumput ovat yleistyneet huomattavasti viimeisimpien vuosikymmenten aikana varsinkin lapsipotilailla. Nykyään pumpun kanssa käytetään usein myös sensorointia, jolla veren glukoosipitoisuutta voidaan seurata jatkuvasti, mikä helpottaa insuliiniannosten säätämisessä.

Tyypin 1 diabetesta sairastaa noin 40 000 suomalaista. Sitä sairastavien haima ei pysty tuottamaan riittävästi insuliinia ja tämän takia veren sokeripitoisuus voi nousta vaarallisen suureksi. Nykytiedon valossa tyypin 1 diabetes syntyy perinnöllisen alttiuden ja ympäristötekijöiden monimutkaisena yhteisvaikutuksena.

Lähde: JAMA 2017;318:1358–1366

Lue lisää:

Harva diabeetikko yltää hyvään hoitotasapainoon

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.