Pitkäaikainen marihuanan käyttö saattaa heikentää sanamuistia

Vuosikausia jatkuva marihuanan käyttäminen voi tuoreen tutkimuksen mukaan vaikuttaa muistin toimintaan. Vaikutus ei ole kovin suuri, ja se havaitaan vain sanallista muistia mittaavassa testissä. Samansuuntaisia tuloksia on saatu aikaisemminkin.

Havainnot perustuvat vuonna 1985 aloitettuun tutkimukseen, jossa runsasta 3 000 miestä ja naista seurattiin 25 vuoden ajan. Marihuanan käytöstä osallistujilta kysyttiin useita kertoja seurannan aikana ja muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja testattiin seurannan päätteeksi vuonna 2011.

Marihuanaa vuosikausia käyttäneet saivat sanallista muistia mittaavassa testissä heikompia tuloksia kuin osallistujat, jotka eivät olleet käyttäneet marihuanaa, mutta yhteys nähtiin vain muistitestissä. Yhteys muistiin oli sitä voimakkaampi mitä pitempään käyttö oli jatkunut. Tiedonkäsittelyyn tai toiminnanohjaamiseen marihuanan käyttö ei vaikuttanut.

Tutkimus ei paljasta, mistä yhteys johtuu, mutta kannabiksen muistivaikutusten on aiemmin esitetty johtuvan vaikutuksista tiedonkäsittelyyn aivojen hippokampuksessa. Mekanismista ei kuitenkaan ole varmaa tietoa. On myöskin epäselvää ovatko nyt havaitut muistivaikutukset pysyviä vai häviäisivätkö ne käytön lopettamisen myötä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7841

Lue lisää:

Marihuana käy keuhkoille pitkään käytettynä

Marihuanaa polttavien sperman laatu heikompi

Kannabis ja alkoholi huono yhdistelmä

5 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Voisiko toimittaja kaivaa ne oikeat tulokset: kannabista käyttämättömät muistivat 9 sanaa 15:sta ja käyttäneet 8,5. Joten missä ero? Valistakaa oi Terve.fi mutta pysykää totuudessa!
Vierailija (ei varmistettu)
Voin empiirisesti kertoa, että kannabis ei ole ongelmallista. Kannabiksella et menetä muistiasi, kuten alkoholilla.
Vierailija (ei varmistettu)
Todella outoa tuo kannabiksen käytön määrittely. Ilmeisesti tutkimuksessa puhutaan kumulatiivisesta kannabiksen käytöstä, missä 1 vuosi tarkoittaa 365 päivää, jolloin kannabista on käytetty. Eli kerran viikossa 7 vuoden ajan tarkoittaisi tässä tutkimuksessa 1 vuoden kumulatiivista käyttöä. Haittoja havaittiin 5 kumulatiivisen vuoden jälkeen, jolloin joka toinen henkilö muisti 1 sanan vähemmän 15 sanasta. Juurikin tuo mainittu 9/15 keskimäärin, mutta 'viiden' vuoden käytöllä 8.5/15 sanaa. https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/01/what-happens-when-you-get-stoned-every-single-day-for-five-years/
Vierailija (ei varmistettu)
"Vaikutus ei ole kovin suuri, ja se havaitaan vain sanallista muistia mittaavassa testissä." Elikkä jos käyttää kannabista, jättää vain sanallista muistia mittaavat testit välistä. Problem solved? =]
Vierailija (ei varmistettu)
Uskoisin että kannabis ei itsessään vähennä sanamuistia. Kannabiksen jatkuva käyttö vain rauhoittaa ja passivoittaa siinä määrin, että ei tule käytettyä niin paljon sanoja. Toisin sanoen: sanojen vähäinen käyttö vähentää sanamuistia. Eikös siitäkin ole tutkimuksia?

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.