Tämä nopea kotitesti voi kertoa paljon aivojesi terveydestä

Onnistuuko yhdellä jalalla seisominen? Tasapaino-ongelmat voivat kieliä dementian ja aivohalvauksen riskistä, selviää japanilaistutkimuksesta WebMD:n mukaan.

Jos onnistut tasapainottelemaan yhdellä jalalla 20 sekuntia silmät auki, aivosi ovat todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin niillä, joilta tasapainoilu ei onnistu.

Tasapaino-ongelmat voivat olla olla merkki siitä, että aivoissa on jo tapahtunut pieniä verenpurkaumia tai aivohalvauksia.

Näin tutkittiin

Tutkimukseen osallistui noin 1 400 keskimäärin 67-vuotiasta miestä ja naista, joita pyydettiin seisomaan yhdellä jalalla 20 sekuntia. Kaikilta otettiin aivojen magneettikuvat, joiden avulla arvioitiin aivojen kuntoa.

Osalla todettiin jo kaksi tai useampi pieni aivohalvaus. Heistä joka kolmas epäonnistui tasapainotestissä. 30 prosenttia niistä, joilla todettiin aiempia pieniä aivoverenvuotoja, ei pystynyt seisomaan yhdellä jalalla 20 sekuntia.

Tasapaino-ongelmat voitiin yhdistää myös heikentyneeseen päättelykykyyn ja muistiin sekä aivohalvauksen riskiin.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä.

Lähde:

WebMD

Lue lisää:

Voiko muistisairautta ehkäistä?

Dementia ei ole vain yksilön ongelma

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Tasapainotesti tehdään "paremmalla" jalalla ja tulos on merkki sisäkorvan rappeutuma-asteesta, joka kertoo biologisesta iästä. Arvot ovat ikäriippuvaisia. 70-vuotias pystyy hyvin harvoin 20-vuotiaan tasolla suorittamaan.
Vierailija (ei varmistettu)
ME KAIPAAMME VANHAINKOTEJA, HOITAJIA, OMAISHOITAJIEN AVUSTAJIA YM. SEKÄ TIETENKIN OIKEUDENMUKAISUUTTA VÄHÄVARAISTEN VANHUSTEN HOITOON LISÄÄ Anna siis kannatuksesi; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1672 Kun saamme Kansalaisaloitteelle Arvokas vanhuus 2 sen tarvitsemat 50.000 kannatusta, voin taata, että hallitus ja eduskunta pakotetaan osallistumaan arvokeskusteluun ikäihmisten hoidosta, hoitajamitoituksista, omaishoitajien avuista, kotihoidon työtaakasta ja vähävaraisten maksujen riittämättömyydestä. Kannattakaa siis aloitettamme, jonka ovat laittaneet alulle tava kansalaiset; eläkeläiset ja hoitajat ympäri Suomen, ilman politiikkaa.... Kannatusaikaa enää 10.5 2016 asti... Aikaisemmat kannatukset edelliselle Arvokkaalle vanhuudelle eivät periydy tälle uudelle, joka aloitettiin 10.11 2015. Jos olet epävarma, oletko kannattanut aloitetta, käy laittamassa kannatuksesi, jos olet aikaisemmin kannattanut, niin et pääse uudestaan kannattamaan. Helppoa tarkistaa. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla olevasta linkistä PDF-lomake; https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite-1672-kannatusilmoitus.pdf Täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen; Anneli Koivunen, Otsontie 3, 05400 Jokela Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla. Yksittäisen lomakkeen lähetyshinta on 1,20€ / lähetys. Jos et omista tulostinta, ota yhteys paikkakuntasi eläkeläisjärjestöön tai vanhusneuvostoon ja pyydä heitä toimimaan puolestasi. Heille kaikille on mennyt tieto tästä aloitteesta. Tai kerätkää lähipiirissä yhdessä lomakkeille kannatuksia, joku varmasti lähipiirissä osaa ottaa tulosteita lomakkeesta, ja lähettäkää samassa kuoressa kaikki kerralla taittamattomina A4-kokoisina. Postimaksuun 1,80€ mahtuu noi 15 lomaketta ja postimaksuun 2,40€ mahtuu noin 45 lomaketta. Lisäksi meillä on 21 YRITYSTÄ Suomessa, missä voi kannattaa lomakkeella ja koko ajan kannatuksia keräävät yritykset lisääntyvät. Lisäksi meillä on 10 läänissä 37 kerääjää ja heitäkin ilmoittautuu koko ajan lisää. Ilmoittautuminen tapahtuu minulle sähköpostilla; arvokas.vanhuus(@)kolumbus.fi ( Sulut pois @ ympäriltä.) Tästä keräyskartalle; https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=zfbQNF3UdlqE.kltizhpQkc4I&usp=sharing
Vierailija (ei varmistettu)
Tasapainoa voi kehittää vielä 70 + ikäisenä.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.