Näin irrotat punkin oikein

Punkin irrottaminen ihosta on tarkkaa hommaa. Jos on liian kovakourainen, punkki saattaa rikkoutua. Myös hygienia tulee muistaa. Oikeat tekniikat, tiedot ja työkalut tekevät tehtävästä kuitenkin helpomman.
 
 
Punkkien poistamiseen on olemassa monenlaista vanhan kansan tapaa, mutta oikeasti on viisainta luottaa virallisiin suosituksiin.
 
Punkki tulisi pyrkiä irrottamaan ihosta mahdollisimman nopeasti, mutta tehtävän kanssa ei tule hätääntyä. Tärkeintä on, että sen tekee oikein ja turvallisesti.
 

Paras ratkaisu on punkkipinsetit

Yhdysvaltojen terveystutkimuslaitoksen CDC:n (Centers for Disease Control and Prevention) virallinen suositus punkin irrottamiseen on punkkipinsettien käyttäminen.
 
Punkkipinsetit eroavat tavallisista pinseteistä siten, että niillä voi tarttua punkin imukärsän juureen. 
 
Tavalliset pinsetit puristavat punkkia peräpäästä, jolloin saattaa vahingossa puristaa ja rikkoa punkin ihon sisälle. Tässä tilanteessa borreliabakteeri saattaa levitä punkin sisältä ihmisen elimistöön.
 

Näin irrotat punkin pinseteillä

 
Katso yllä olevasta videosta ohjeet punkin irrottamiseen pinseteillä!
 
  • Ota punkkipinseteillä ote punkin imukärsän juuresta, mahdollisimman läheltä ihoa.
  • Nosta punkkia ylöspäin tasaisella paineella ja voimalla. Älä väännä tai ravistele punkkia, sillä silloin punkin imukärsä saattaa revetä irti ja jäädä ihoon kiinni. Jos näin kuitenkin käy, poista punkin suuosa erikseen puhtailla pinseteillä.
  • Punkin poistamisen jälkeen puhdista purema-alue ja pese kätesi huolellisesti 70-prosenttisella alkoholilla tai saippualla ja vedellä.
  • Hävitä punkki uppottamalla se alkoholiin, sulkemalla se tiiviiseen pussiin tai vetämällä se alas wc-pöntöstä.

Vältä näitä virheitä

  • Punkin poistamiseen tunnetaan useita vanhan kansan keinoja, joita ei kannata kokeilla. Punkkeja irrottaessa tulee muistaa aina myös hyvä hygienia, jotta välttää punkkien kantamien tautien riskin.
  • Älä yritä hukuttaa punkkia kynsilakan poistoaineella tai vaseliinilla. Myöskään punkin polttamista ei pidä yrittää. Näiden tapojen tarkoituksena on yrittää tappaa punkki, jota se irtoaisi itsekseen. Punkki pitäisi kuitenkin irrottaa mahdollisimman nopeasti huomattuaan pureman, niin välttää paremmin tautiriskin.
  • Älä käsittele punkkia paljain käsin. Punkkia irrottaessa tulisi aina käyttää suojahanskoja. Jos punkkiin koskee paljailla sormilla, voi saada tautitartunnan ihossa olevien pienten vaurioiden läpi.
  • Älä käytä liikaa voimaa punkin irrottamiseen. Jos punkkia repii ja riuhtoo ihosta, se saattaa murskautua. Punkin rikkoutuminen voi aiheuttaa tautiriskin.
 
Lähteet:
 
 
 
 

Lue lisää:

Borrelioosin oireet ja hoito

Pikatesti voi selvittää jopa 20 minuutissa puutiaisaivokuumeen

Kaksi lajia punkkeja ja kaksi tautia

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Kannattaakohan punkki säästää tutkimuksia varten jos siitä on vaikka saanut jonkin oudon taudin?
Vierailija (ei varmistettu)
Punkkia ei voi rutiinilaboratoriomenetelmillä tutkia luotettavasti ja vaikka käytössä olisi (tulevaisuudessa) riittävän herkkä ja luotettava pcr-menetelmä, borrelia-positiivinen löydös ei osoita punkin aiheuttaneen tartuntaa ihmiseen. Ihobiopsiasta suoritettava pcr-tutkimus voi poikkeustapauksissa tulla kysymykseen (tuskin kuitenkaan heti punkin irrotusvaiheessa).
Vierailija (ei varmistettu)
Vanhoissa artikkeleissa / suosituksissa ei tunneta punkkikoukkua lainkaan. Punkin pyörittämistä ei niissä suositella, koska pinseteillä, V-raudoilla, lassoilla, sormilla jne. ei pyörittämistä pysty turvallisesti tekemään. http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=3027

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.