Toimiston valaistus – älä aliarvioi valaistuksen merkitystä

Valo on tärkeä asia meille ihmisille. Jopa tärkeämpi kuin usein luullaan. Valaistus ja luonnon valon määrä voidaan suoraan linkittää jaksamiseen, tyytyväisyyteen, elämänlaatuun ja jopa mielenterveysasioihin. Toimiston valaistus ei ole poikkeus, vaan se korreloi niin työtyytyväisyyteen kuin myös jaksamiseen.

Erityisesti Suomessa ja varsinkin tähän vuoden aikaan on hyvä hieman miettiä sitä oman toimiston valaisusta. Onko toimiston valaistus sellainen, että siinä jaksaa tehdä parastaan seuraavat kuusi kuukautta? Vastaavasti johtajien ja esimiesten kannattaa puntaroida saisiko tehokkuutta lisättyä myös paremman valaistuksen muodossa. Jaksaisivatko ihmiset paremmin, jos valaistusta vaihdettaisiin parempaan?

Luonnollinen valo on tärkeää

Ennen kuin koko valaistusta lähdetään uusimaan, niin olisi tietysti hyvä ymmärtää, miten päivänvalo tai toimiston valaistus oikeastaan vaikuttaa ihmisen terveyteen. Kaikista suurimmat ja helpoiten huomattavat erot tulevat melatoniinin takia. Kyseessä on siis ”pimeä hormooni”, joka säätelee muun muassa kasvuhormonin, prolaktiinin ja kilpirauhashormonin erityksen vorokausirytmiä. Normaalisti melatoniinia erittyy eniten pimeän aikaan, mutta esimerkiksi Suomen syksy ja talvi voi luoda omat haasteensa erityisesti, jos kodin ja toimiston valaistus on mitä sattuu.

Vielä noin 100 vuotta sitten ihmiset viettivät valtaosan ajastaan luonnollisessa auringonvalossa ulkona. Vastaavasti nykyihminen oleskelee luonnonvalossa ulkona keskimäärin vain 10%. Yleisin sisätiloissa käytetty valo on keltasävyinen 2000-4000K lamppu, joka ei ole hyvä. Tämän kaltainen valaistus voidaan yhdistää oireisiin kuten päänsärky väsymys, keskittymiskyvyn aleneminen, stressin tunne ja yleinen ärtymys. Toisin sanoen runsas luonnonvalo on kaikista paras vaihtoehto toimistotiloihin. Kun sitä ei tule ikkunoista, niin toimiston riittävä valaistus täytyy varmistaa muilla keinoin.

Miten toimiston valaistus voi käytännössä vaikuttaa?

Toimiston valaistus saattaa vaikuttaa odottamattomalla tavalla työergonomiaan ja työtehoon. Parhaassa tapauksessa hyvä toimiston valaistus luo inspiroivan ja muunneltavan työympäristön.

Riittävä valaistus luo pitkälti puitteet koko ihmisen toiminnalle. Tämä siksi, että jopa 80% kaikista aistihavainnoista tehdään silmien kautta. Jos valaistus ei ole riittävä tai valoa on liian paljon, niin vaikuttaa tämä tietenkin toimintaamme ja sitä kautta myös työtehoon. Yleisimpiä ongelmia toimistoissa ovat joko liian vähäinen valaistus tai sitten valojen vääristynyt värintoisto vie huomion pois oleellisesta ja rasittaa turhaan silmiä.

Valaistus toimistossa vaikuttaa myös jaksamiseen. Ihminen ei tarvitse valoa ainoastaan työn tekemiseen, vaan hän tarvitsee riittävästi valoa, joka ei väsytä. Hyvä toimiston valaistus vähentää ylimääräistä haukottelua myös syksyn pimeillä keleillä sekä auttaa säilyttämään hyvän työtehon koko päivän ajan.

Toimiston valaistus voi vaikuttaa työergonomiaan. Erityisesti erilaisia ongelmia valaistuksen ja ergonomian kanssa voi syntyä silloin, jos valaistusta suunnitteleva taho ei tunne tilan käyttäjän tarpeita. Tällöin ongelmia voi tulla esimerkiksi liiallisen valaistuksen tai sen takia, että valosäteet heijastuvat ikävästi näytön ruudulta. Näissä tapauksissa työasentoa saatetaan korjata tiedostamatta ja lopputuloksena voi olla esimerkiksi sopimaton työasento sekä sen aiheuttamat selkävaivat. Esimerkiksi led-alasvalot ja -paneelit ovat tästä syystä nykyisin suosittu vaihtoehto, sillä niillä saadaan näyttöpäätetyöhön sopivan tasainen ja epäsuora valaistus.

Huono valaistus voi vaikuttaa myös lukuisilla muilla tavoilla, mutta niin voi hyväkin valaistus. Moderni ja järkevästi suunniteltu toimiston valaistus auttaa jaksamaan huomattavasti pidempää ja töissä on aidosti mukava olla. Ikävä kyllä erilaisia työtiloja on yhtä monta kuin erilaisia valaistustarpeitakin ja näin ollen valaistuksen suunnitteluun kannattaa ottaa mahdollisuuksien mukaan ammattilainen mukaan.

Moderni valaistus on myös ekoteko

Koska valaistuksen uudelleensuunnittelu on yhä ajankohtaisempi asia monille yrityksille ja toimistoille, niin sitä kannattaa lähestyä myös kannattavuuden ja ympäristön näkökulmasta. Tyypillisen toimistorakennuksen energiankulutuksesta valaistuksen osuus on 30-45 prosenttia. Jos valaistus on hyvinkin vanhanaikainen, niin kulutus voi olla jopa 50% luokkaa. On siis sanomattakin selvää, että toimiston valaistus on merkittävä kuluerä ja myös sen energiankulutusta kannattaa harkita.

Nykyisin toimistotilojen valaistukseen usein paras vaihtoehto on led-valot , sillä ne kuluttavat energiaa jopa vain puolet siitä mitä esimerkiksi loisteputkivalaisimet ja kestävät samalla käyttöä jopa kymmenen kertaa pidempään. Moderneissa led-valaisimissa on myös jo onnistuttu poistamaan niiden alkuperäiset ongelmat, joita koitui muun muassa epätasaisesta spektrikäyrästä.

Toimiston valaistus vaikuttaa monin tavoin ihmisten jaksamiseen, työkykyyn ja yleiseen tyytyväisyyteen. Hyvän valaistuksen avulla työteho paranee ja työntekijät jaksavat paremmin myös syksyn ja talven yli. Parhaimmillaan hyvä toimiston valaistus luo inspiroivan työympäristön ja säästää samalla luontoa.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.