Hyvä vai huono laina? Lainan vaikutus terveyteen

Useimmille ihmisille tulee elämässä vastaan tilanne, jolloin on otettava velkaa. Useimmilla se tarkoittaa opintolainaa tai asuntolainaa, joskus kulutusluottoa. Velkaa voi olla kahdenlaista, hyvää tai huonoa. Yksinkertaistettuna hyvällä velalla tarkoitetaan sellaista, että velka parantaa taloudellista tilannetta ja vaurastuttaa pitkällä aikavälillä. Huono velka puolestaan köyhdyttää ja jättää tappiolle, eikä siitä jää mitään omaisuutta tai hyötyä jäljelle, kuten tutkinto, asunto, auto tai remontti.

Moni ei kuitenkaan ajattele välttämättä, että velka vaikuttaa terveyteen monella tavalla. Kokonaisterveyteen kuuluu monta osa-aluetta: psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen. Velka voi nostaa elämänlaatua sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä, mutta toisaalta johtaa myös mielenterveysongelmiin. Suomalaiset ottavat tällä hetkellä keskimäärin enemmän velkaa kuin saavat tuloa.

Maksuhäiriömerkintä ja velkaongelmat alentavat elämänlaatua. Joillekin maksuhäiriöisille käy jopa niin, että lainaa joutuu ottamaan elämiseen, tai velka jää lyhentämättä maksaessa pelkkiä korkokuluja. Vaikka mielenterveysongelmia ja riippuvuuksia ei valitettavasti mielletä samalla tapaa sairauksiksi kuin muita, ovat ne silti todellisia ongelmia, joihin on vaikea löytää ratkaisua. Terveydenhuollon ammattilaisetkaan eivät välttämättä ymmärrä, mitä vaikkapa peliriippuvaisen ja velkaantuneen pitäisi tehdä, eikä toisaalta kukaan muu voi tilannetta järjestää kuin velkaantunut itse. Muiden tarjoamasta avusta, kuten Takuusäätiöstä on kuitenkin hyötyä ongelmaisille.

Mistä tietää, onko velanotto vastuullista ja hyvissä käsissä, eikä ajaudu mielenterveysongelmiin ja velkakierteeseen? Onneksi suurimmalla osalla ihmisistä velanotto ei riistäydy käsistä, ja he osaavat ja pystyvät arvioimaan velkamäärän sopivaksi ja järkeväksi. Kiinnitä huomiota seuraaviin kolmeen periaatteeseen:

1. Olet mitoittanut lainanoton kuukausituloihisi, ja tiedät että pystyt maksamaan velan, mutta et myöskään joudu kohtuuttomasti tinkimään elämisestä, harrastuksista ja hauskanpidosta. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kolmasosa nettotuloista voi mennä lainanmaksuun, kun taas suurempi summa keikauttaa taloutta suurten yllätysten kohdatessa liiaksi. Vaikka määrä voi kuulostaa pieneltä, suurin osa pankeista käyttää tätä sääntöä.

2. Muista aina kilpailuttaa lainat niin monella rahoituslaitoksella kuin mahdollista. Lainojen todellinen vuosikorko ja ehdot voivat vaihdella roimasti, joten kannattaa laskea kuinka kalliiksi laina todella tulee. Älä ota lainasopimusta ellet tiedä, minkälaiseen paperiin nimesi laitat.

3. Et ole ottanut lainaa hetken mielijohteesta, vaan harkinnut päätöstäsi. Olet lisäksi lukenut tarvittavaa tietoa lainoista, ja tiedät mitä tarkoitetaan tyypillisillä lainakäsitteillä kuten todellisella vuosikorolla ja lainaturvalla. Tiedät myös mitä hyviä ja huonoja vaikutuksia talouteesi voi olla maksuvapaalla kuukaudella, lainaerän määrän muutoksella tai lainan pidentämisellä. Nämä lainaamisen kotiläksyt jokaisen on tehtävä itse.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.