Riitan blogi | Terve.fi

Riitan blogi

Riitta perheellinen kahden teinin äiti. Asuu Espoossa omakotitalossa ts. perin tyypillinen perhe. Synnyin Rovaniemellä jouluna ja pilasin edesmenneen isoveljeni ensimmäisen joululoman. Elin nuoruuteni Tervolassa ja Lapin läänissä opiskellen ja töitä tehden. 25-vuotiaana aloitin lääkiksen Oulussa. Valmistuin -95 ja muutin Espooseen miehen perässä. Sen jälkeen olen työskennellyt Tammisaaren sairaalassa, Jorvin sairaalassa, HYKS:n eri pisteissä, Kanta-Hämeen ja Vaasan keskussairaaloissa. Urologiksi valmistuin 2006. 2009 sain suoritettua andrologian erityispätevyyden Olen ollut mukana isossa miehen lisääntymisterveystutkimuksessa sekä puberteettitutkimuksessa.

Tätänykyä toimin yrittäjänä. Andros Oy, Andrologi-ja urologipalvelu Oy on oma yritykseni, jonka kautta toimin konsulttina sairaaloissa sekä urologi/andrologina yksityislääkäriasemilla pääkaupunkiseudulla. Vastaanottopaikkani löydät internet osoitteesta: http://www.andros.fi/

Haikailen talvisin lumesta ja hiihtämisestä, telemarkista sekä omasta mökistä Lapissa. Uusin villitys on tanssiminen - showtanssi, katutanssin eri tyylit ja lisäksi jooga pitävät kiinni elämän rytmissä.

Elämänohjenuorani on: niin makaat kuin petaat!

Blogin kirjoittaja: Riitta Rönkä

18.06.2014 12:09

Perinteisesti Juhannusta pidetään "lempimisen" aikana. Tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kesällä seksuaalisesti halukkaampia, mikä näkyy mm. ehkäisyvälineiden käytön lisääntymisenä. Nykyään tosin syntyvyys on satunnaisempaa eikä merkittävää vuodenaika vaihtelua nähdä kuten ennen, kun syntyvyyden huippu ajottui maaliskuulle. Maaliskuun lapset on pantu alulle keskikesän juhlanaikaan.

 

Nykyihminen onneksi tiedostaa lempimisen riskitekijät ja tietää, että kondomi suojaa. Tosin tietoa seksitaudin vaaroista täytyy edelleen kuitenkin välittää, jotta kasvavat nuoret tiedostavat riskit eikä kuvitella seksitautien hävinneen.

 

Tietoisesti käytän sanaa seksitauti enkä sukupuolitauti, mikä on vanhahtava termi ja viittaa siihen, että tauti olisi sukupuolisidonnainen! Englanninkielinen termi on parempi sexually transmitted infection (STI) ja vapaasti suomennettuna seksitauti.

 

Urologi ei varsinaisesti ole seksitautien asiantuntija, vaikka näitä potilaita vastaanotoillemme tuleekin. Useimmiten vastaanotolla ehkä näkeekin seksitautien kuten klamydian aiheuttamia komplikaatioita. Miehillä esiintyy pitkittynyttä lisäkivestulehdusta tai eturauhastulehdusta.

Olennaista on seksitaudin oireiden tunnistaminen, hakeutuminen tutkimuksiin ja hoidon aloittaminen ajoissa, jotta vältytään pitkittyneen infektion aiheuttamilta komplikaatioilta kuten lantiopohjan tulehdukselta ja lapsettomuudelta. Tärkeä on estää tartunnan leviäminen tutkimalla ja hoitamalla seksikumppanit.

 

Suomessa kansanterveydellisesti merkittävä seksitauti on Klamydia. Tartunnoista tehdään ilmoitus terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselle. Pari vuotta sitten tartuntoja oli noin 13 500, joista yli 60% oli naisilla. Kyseessä on tyypillisesti nuorten aikuisten seksitauti. Klamydia infektio voi olla oireeton, minkä vuoksi tartunnan löytyminen saattaa kestää. Tartunnasta saattaa kulua jopa 4 viikkoa diagnoosiin. Tässä pileekin riski tartunnan leviämiselle, oireettomat levittävät! Klamydian itämisaika on 1-3 viikkoa ja tyypilliseti naiset ovat oireettomia, mutta vain kolmasosa miehistä.

 

Tyypillisin oire miehillä on niukka vesimäinen vuoto virtsaputkesta, joka myöhemmin muuttuu limaiseksi sekä virtsaaminen liittyvä kirvely. Tyypillisesti klamydia aiheuttaa miehille lisäkivestulehduksen ja joskus eturauhasen tulehduksen. Naisilla oireet ovat vähäiset kuten virtsan kirvely, tihentynyt virtsaamistarve ja niukka valkovuoto. Kummallekkin sukupuolelle klamydia voi laukaista niveltulehduksen.

 

Klamydin diagnostiikka on helppoa virtsanäytteestä. Ensimmäinen testi kannattaa tehdä vasta 5-7 vuorokauden kuluttua oletetusta tartunnasta. Ennen näytteen ottoa tulee olla 2 tuntia virtsaamatta. Nykyään klamydia näytteen voi ottaa myös kotona ja toimittaa laboratorioon tutkittavaksi. Tämä käytäntö on helottanut seksikumppaneiden tutkimista. Klamydiaa metsästettäessä on  huomoitava taudin tartuntatapa ja tarpeen mukaan näyte tulee ottaa nielusta

, peräaukosta tai silmän limakalvolta. Jos epäillään pitkäaikaista klamydia tulehdusta, tulisi verestä tutkia vasta-aineet.

 

Klamydia hoidetaan antibiooteilla, joka on potilaalle maksuton kunnallisissa hoitopaikoissa. Hoidon aloittamisen jälkeen tulisi seksistä pidättäytyä viikon ajan ja kondomia tulee käyttää jälkitarkastukseen saakka. Kontrollinäyte otetaan 2-3 viikon kuluttua hoidon päättymisestä.

 

Mukavaa tartuntavapaata juhannusta kaikille!

 

77008 | 0 kommenttia.
20.05.2012 22:31

 

Edelleen jaksan ihmetellä ihmisten käsityksiä erektiohäiriölääkkeistä! Tämä ikuinen aihe nousi jälleen kerran vappuaaton illallispöydässä keskustelun aiheeksi. Miten sininen pilleri on voinut saadakaan niin vankkumattoman maineen seksipillerinä. Vaikka me lääkärit kuinka toitotamme lääkkeen vaikutusmekanismeista, eivät ne ihmisten mieliin uppoa! Koska teidän kaikkien muiden mielestä kyseessä on TOTTAKAI SEKSIPILLERI!

 

Yritän vielä kerran kertoa, miten nämä lääkkeet tehoavat.

 

EREKTIOHÄIRIÖLÄÄKKEET eivät tuo esille kadotettuja seksihaluja, eivätkä ne saa housuissa nuokkuvaa pikkuveljeä terhakkaaksi tapittajaksi ilman kiihottumista. Eivätkä ne saa toimimatonta erektiota toimimaan läheskään kaikilla. Ne eivät ole ns. vauhtipillereitä, jos peniksen toiminnassa ei ole vikaa!!!

 

Kaiken a ja o on, että muistaa napata pillerin vähintään tunnin ennen H-hetkeä. SIIS VÄHINTÄÄN! Tällöin lääke ehtii alkaa riittävästi vaikuttamaan elimistössä. Se saa aikaan rentoutumista sekä verisuonissa, että paisuvaiskudoksen sileässä lihaksessa. Seksuaalinen halu, kiihottuminen ja peniksen stimulaatio on oleellinen osa tapahtumassa, joka saa aikaan peniksessä erektioon johtavan reaktiosarjan. Tämän reaktiosarjan pitäisi tapahtua jokaisella miehellä automaattisesti. Lääkettä tarvitaan, kun tähän reaktionsarjaan tulee häiriö ties mistäkin syystä (lue aiempia blogejani). Erektiohäiriölääke edesauttaa peniksen paisuvaisen verisuonia ja sileää lihasta rentoutumaan ja vastaanottamaan verta. Jos erektiossa ei ole ongelmaa, niin edellä mainittu asia tapahtuu ihan luonnostaan!

 

Jäykistyvässä peniksessä verenpaine nousee vähitellen korkeammalle kuin koko kehon verenpaine on. Paisuvaisen ympärillä olevat laskimot tukkeutuvat, eikä veri pääse peniksestä pois ja penis jäykistyy. Samanaikainen peniksen stimulaatio aikaansaa lantionpohjan lihasten supistumisen ja erittäin voimakkaan tuen jäykistyvälle penikselle. Erektio ei yleensä säily näin kovana ilman stimulaatiota! Onkin hyvä muistaa, että juuri tämän vuoksi peniksen jäykkyys vaihtelee seksin aikana. Pieni löystyminen kuuluu siis asiaan! Ei pidä säikähtää tässä vaiheessa, sillä säikähdys tuottaa adrenaliinia ja saa erektion häviämään. Jäykkää erektiota seuraa yleensä orgasmi ja yleensä myös ejakulaatio. Tämän jälkeen penis veltostuu, koska paisuvaisen sileälihas aktivoituu eli napakoituu, laskimot avautuvat ja veri pakenee peniksestä.

 

Ymmärsitte varmaan, ettei kyseessä ole seksipilleri? Keskustellaanhan seuraavan kerran, vaikka miehen lantiopohjan lihasten merkityksestä erektion aikaansaamisessa ja seksuaalisessa nautinnossa!

 

 

4741 | 0 kommenttia.
27.04.2012 17:22

 

Kyllä kunnon kohottaminen ja painonpudotus on kovvaa hommaa. Meinaa hiukset päästä lähtiä, mikä sinänsä ei varmaan kovin suuri vale olekaan. Hiukset voi lähteä monesta syystä. Yksi syy voi olla laihduttaminen, erilaiset sairaudet kuten kilpirauhasen vajaatoiminta. Tosin miesten kaljuuntuminen on paljon yleisempää kuin naisten ja miestyyppinen kaljuuntuminen on tavallisin syy hiustenlähtöön. Kaljuuntuminen herättää usein negatiivisia ajatuksia.

 

Urologi-andrologi ei yleensä tapaa potilaita hiusten lähdön vuoksi. Andrologi astuu kuvioon, kun mies on hoidattanut kaljuuntumista finasteridi lääkityksellä. Lääkityksen yksi sivuvaikutus on erektiohäiriö ja seksuaalisen halun puute. Tapaamani kyseistä lääkettä käyttäneet asiakkaat ovat olleet verrattain nuoria miehiä. Lisäksi erektio-ongelma on alkanut varsin lyhyen käytön seurauksena. Joillakin ongelma on jäänyt ns. päälle!

 

Miestyyppisessä hiustenlähdössä kaljuuntuvan hiuspohjan karvatupet pienenevät ja testosteronin hajoamistuotteen määrä on lisääntynyt. Tästä varmaan tulee sanonta: hyvä potenssi ja karvat eivät pysy samassa päässä. Finasteridi lääkkeellä estetään karvatuppien pienenemistä ja vähennetään testosteronin hajoamistuotteen määrää. Tällä samalla lääkkeellä voidaan pienentää myös eturauhasen kokoa. Lääke vaikuttaa pienentämällä kohdekudoksessa testosteronin hajoamistuotteen määrää. Toisin sanoen pienentää testosteronipitoisuutta kohdekudoksessa. Testosteronia pienentävän vaikutuksen koko kropassa pitäisi jäädä erittäin pieneksi eikä lääkkeen pitäisi näin ollen laskea kokonaistestosteroni pitoisuutta. Ei siis pitäisi. Viimeksi tapaamallani nuorella miehellä, testosteronitaso oli alkanut vähitellen hiipua läheten jo alarajaa.

 

No mitä mieltä olette? Hoidetaanko lääkkeellä aiheutettua sivuvaikutusta toisella lääkkeellä? Eli tässä tapauksessa testosteronipitoisuuden laskua testosteronilla. Ehkä joku, mutta en minä. Mieluummin jätetään sivuvaikutuksia aiheuttava lääke pois käytöstä ja toivotaan sivuvaikutusoireiden korjaantuvan. Siis toivotaan. Toinen asiakas oli kokeillut lääkettä vain hetken ja kärsi erektio-ongelmista edelleen noin vuosi käytön lopettamisen jälkeen.

 

Yksi asia, mikä myös tässä sopassa tulisi ottaa huomioon, on mahdolliset vaikutukset siemennesteen laatuun. Finasteridin on todettu heikentävän joillakin miehillä siemennesteen siittiöpitoisuutta. Lääkkeen lopettaminen korjaa yleensä tilanteen. No jos sitten hoidetaan finasteridin aiheuttamaa testosteronipuutetta testosteronilla, voi siemennesteestä kadota siittiöt täysin! Käytön jatkuessa pitkään, voi kehittyä palautumaton siittiötuotannon häiriö. Näistä asioista olisi hoitavan lääkärin syytä mainita ennen hoidon aloitusta!

 

Bald and beautiful, vai mitä?

 

 

4726 | 0 kommenttia.
21.03.2012 23:47

 

Oma, seitsemän viikon tehokuntokuuri alkoi pyhän valan kera NYT! Tämän johdosta kuntosalilla ahkerasti. Olen samalla tiukasti katsellut suomimiehiä kehoaan kohentamassa. Tämä on sinänsä aivan mahtavaa. OLEN YLPEÄ TEISTÄ KAIKISTA! Se mikä minua urologi-andrologina huolettaa, on se, että niin moni nuori mies tahallaan tai erehdyksissään harhautuu käyttämään kiellettyjä aineita. Osa tietämättään, osa "muka" tietäen aineiden hyödyt ja vaarat.

 

SIIS miehet, kun vedätte istukka hormoneja tai "ryssän vitosta" sisäänne, niin TIEDÄTTEKÖ oikeasti, mitä siitä voi seurata? Toki, ehkä mahtava lihaskasvu ja upea kropan kehittyminen. NIIINPÄ....kuinka moni teistä ajattelee sitä, että kohdatessanne  elämänne naisen, saattaa olla, että hormonikuurinne on tehnyt tehtävänsä ja  olet "tuhkamuna". Siis ei siittiön siittiötä, siinä vaiheessa, kun haluaisi JATKAA SUKUA. Miten tätä asiaa selittää vauvankuumeen kourissa pyörivälle puolisolle?

 

Tiedättekö tai ymmärrättekö, että kehoon annettu testosteroni tai anabolinen steroidi lamauttaa joko osittain tai kokonaan kivesten oman toiminnan. Näin ollen kiveksen oma testosteronituotanto sekä siittiötuotanto sammuu!!! Niin se vain on, että kehon ulkopuolelta tuotu hormoni lamauttaa oman hormonituotannon. Tämä näkyy usein myös kiveksen koon pienenemisenä. Joskus hormonia tarvitaan sairaudeksi luokitelluissa tiloissa palauttamaan hormonipuutos kuten testosteronivajeessa, jolloin siinäkin tilanteessa sivuvaikutuksena on siittiötuotannon häiriö.

 

On niin harmittavaa, jos kyseiseen tilanteeseen ollaan ajauduttu omaa tietämättömyyttä. Mitä asialle voi tehdä? Miten palauttaa siittiötuotanto? Onko siittiötuotanto ylipäätään palautettavissa?

 

Siittiötuotantoa voidaan yrittää palauttaa kaikenlaisilla hormonivirityksillä, mutta VALITETTAVASTI useimmiten huonolla menestyksellä, jos anabolisten väärinkäyttö on jatkunut pitkään. Joskus myös sairauden hoitoonkin käytetty fysiologisilla annoksilla annosteltu testosteroni lamauttaa siittiötuotannon lopullisesti. Siittiötuotannon sammuminen ei ole ainoa anabolisten väärinkäytön seuraamus, äärimmäisenä ongelma on äkilliset tappavat sydän tapahtumat, veren rasva-aineenvaihdunnan häiriintymisen myötä!!

 

Joten miehet miettikää ihmeessä, mitä kroppaanne tungette! Muistakaa tämä varoittava sana. Mielessäni ovat ne muutamat surulliset miehet vastaanotollani, joita en ole voinut auttaa!

 

Terveellinen elämä ja lihasten kunnosta huolehtiminen ilman tehoaineita kunniaan!

 

 

 

 

4689 | 0 kommenttia.
6.02.2012 23:29

Hämmästyin jälleen kerran, kun huomasin, miten huonosti sterilisaatiossa olleet miehet antavat kontrolli siemennestenäytteitä! Tai miksi lähes 0% sterilisaation purun läpikäyneistä antaa kontrolli siemennestenäytteen, saatikka tulee leikanneen lääkärin luokse sovitulle kontrollikäynnille.

Onko leikkauspotilaille epäselvää, miksi leikannut lääkäri haluaa nähdä heidät leikkauksen jälkeen? Miksi on oleellista tietää onko sterilisaatio onnistunut ja onko siemenneste muuttunut siemenettömäksi? Miksi vaativan ja kalliin siemenjohtimien uudelleen yhdistämisen jälkeen ei tulla jälkikontrollikäynnille saatikka käydä kontrolli siemennestenäytteessä?

Olen tullut siihen tulokseen, että siemennestenäytteen antaminen on miehille vaikeaa. Miehet pelkäävät sitä sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä! On ahdistavaa mennä yksin pieneen huoneeseen ja aloittaa itsetyydytys. Sallittu itsetyydytys! Lehdet huoneessa tekevät tilanteesta ehkä houkuttelevan, mutta niin kliinisen. Mitähän ihmiset oven takana ajattelevat? Kaikki huoneen ulkopuolella tietävät, että vedän täällä käteen. Onko se noloa? Ehkäpä ei! Meille hedelmällisyysasian parissa työskenteleville täysin luonnollista. Muulla keinoin näytettä tuskin ulos saadaan. Se on meille yhtä informatiivinen kuin verinäyte!

Kulttuuri on ehkä muuttumassa? Mutta tässä edelleen ollaan vuonna 2012!

 

Täytynee selkeyttää! Siemenjohtimien katkaisun eli vasektomian eli sterilisaation jälkeen siemennestenäyte tutkitaan noin kolmen kuukauden kuluttua toimenpiteestä, jotta varmistutaan toimenpiteen onnistuminen. Varmistutaan hedelmättömyys eli steriliteetti! Tuolloin siemennesteessä ei tulisi olla enää siittiöitä. Siemenneste on silloin pelkästään rakkularauhasten ja eturauhasen eritettä. Kivesten erittämät siittiöt puuttuvat. Tai niiden pitää puuttua, jos toimenpide on onnistunut. Muulla keinoin kuin siemennestenäytteellä asiaa ei pystytä varmistamaan. Siksi ihmettelen miksi kontrolli siemennestenäytettä ei haluata antaa. Minun mielestä jokin ei täsmää, koska sterilisaatiota haluavien alkuhaastattelussa käy aina täysin selväksi, että lapsiluku on täynnä ja sterilisaatiota haluava mies ei missään nimessä halua siittää enää lapsia. Mitä kummaa toimenpiteen jälkeen tapahtuu? Ilmeisesti halutaan pelata venäläistä rulettia?

 

No, mitä tapahtuu niille miehille, jotka epätoivoisessa tilanteessa haluavat sterilisaation purkua. Haluavat vielä olla hedelmällisiä ja siittää lapsen. Tämän vuoksi aiemmin katkaistut siemenjohtimet pitää yhdistää. Nämä miehet maksavat tästä vaativasta toimenpiteestä kalliisti ja silti eivät ole valmiita viemään prosessia lääketieteen asiantuntijan toivomalla tavalla loppuun. Ainakin leikannutta lääkäriä kiinnostaa valtavasti kuinka hyvin toimenpide on onnistunut ja minkä laatuista sperma on toimenpiteen jälkeen. Siemenjohtimien yhdistäminen onnistuu lähes aina ja noin 90%:lla voidaan todeta siemennesteessä siittöitä. Jos potilaat on oikein valittuja siemenneste voi olla hyvänlaatuista. Mutta silti noin 40% näistä miehistä pystyy hedelmöittämään puolisonsa yhdynnässä. Kontrolli siemennestenäyte on oleellinen asia jatkoa ajatellen. Sen avulla voidaan arvioida kuinka todennäköistä hedelmöitys on yhdynnässä vai tarvitaanko vielä lisäksi hedelmöityshoitoja.

 

Nyt odotan marraskuisen sterilisaationpurku potilaan jälkikontrolliaikaa...tapaammekohan me?

 

 

 

 

4635 | 0 kommenttia.

Alueen muita blogeja

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Suosituimmat artikkelit

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Eturauhassyöpä on salakavala vieras: syöpä voi lonkeroida elimistössä...
Artikkeli
Kivessyöpä on Suomessa suhteellisen harvinainen sairaus. Uusia...

Uusimmat kysymykset

Kipeä kives - 19.05.2007 22:06
Kivessyöpä - 17.05.2007 01:10
Kyhmy kiveksessä - 15.05.2007 11:54
Paineen tunnetta kivespussissa - 15.05.2007 11:51