Ylipainoisia hyysätään liikaa

Suomalaisista aikuisista ylipainoisia (BMI vähintään 25) on yli puolet, lihavia (BMI vähintään 30) viidennes. Pojista liikapainoisia on vajaa kolmannes ja tytöistä noin neljännes. Aikuisten lihavoituminen näyttää hidastuneen, mutta lasten kasvaa edelleen. Ylipaino-ongelmat alkavat jo pikkulapsilla. Lasten lihavuus on ikävä ongelma. Se jatkuu suurimmalla osalla aikuisuuteen. Monissa maissa läskileirejä on järjestetty jo pitkään lapsillekin.

Solakkuutta ihannoivassa kulttuurissa liikakiloja mukanaan raahaaviin naisiin suhtaudutaan kuin halpaan makkaraan. Läskit eivät nakerra pelkästään omanarvontuntoa ja itsekunnioitusta. Lihavuus liittyy oikeastaan kaikkiin keskeisiin kansanterveysongelmiin ja moniin muihin sairauksiin. Liikakilot hankaloittavat ja jopa estävät tiettyjä leikkauksia. Ja vaikeuttavat niistä toipumista.

Suomalaisille on professori Hannele Yki-Järvisen mukaan tehty jo muun muassa parikymmentä maksansiirtoa epäterveellisen syömisen ja lihavuuden takia. Maksansiirrot ovat viime vuosina lisääntyneet. Lihominen on alkoholia merkittävämpi syy sairastua vakavaan maksasairauteen. Puheet niin sanotusta terveellisestä lihavuudesta voi kuitata alaleuattomana hölynpölynä. Ylipaino on selkeä terveysriski.

Ylen A-Teema –ohjelmassa Lihava Suomi (28.9.2017) todettiin, että suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavin kansa. Ja kysyttiin, hyysätäänkö ylipainoisia jo liikaa? Mukana ohjelmassa oli lääkäreiden, ravitsemusasiantuntijoiden ja personal trainereiden lisäksi kehokuntoutujaa sekä vaakakapinoitsijaa. Ohjelmassa esiintyneiden lääkäreiden kannanotot olivat outoja ja ongelmaa vähätteleviä. Vaikka vastaanotolle tullut potilas olisi selvästi ylipainoinen, sitä ei tohtinut ottaa suoraan puheeksi. Ensin piti yrittää kautta rantain urkkia, miten potilas mahdollisesti suhtautuisi asian esille ottamiseen. Ja sitten piti edetä sordiino päällä. Ettei potilas vaan pahoittaisi mieltään. Ohjelmasta jäi vaikutelma, että ylipainoisia todella hyysätään liikaa. Ja koko lihavuusongelmaa hyssytellään.

Tavan lääkäreiltä puuttuvat edelleen vuorovaikutustaidot lähes tyystin. Heillä ei ole koulutuksensa puolesta juuri mitään eväitä saada liikapainoisia potilaita muuttamaan käyttäytymistään. Mutta voisivat he ainakin selvästi tuoda esille, miten merkittävä terveysriski ylipaino on. Ja mitä hyötyä laihduttamisesta olisi. Ja mitä varhaisemmassa vaiheessa ylipaino-ongelmaan pystytään vaikuttamaan, sen parempi. Ja että ylipainoon pystyy itse kukin vaikuttamaan. Lisäksi lääkärit voisivat ohjata paino-ongelmaisia potilaita osaaville ammattilaisille.

Osalle potilaista nuo tiedot olisivat vanhaa kauraa. Mutta nykyisin, kun jokaisella tuntuu olevan oma, henkilökohtainen totuutensa, ainakin osalle tutkittu tieto voisi olla uutta. Näin he voisivat saada herätyksen ja ottaa itseään niskasta kiinni. Ja ruveta ryhtymään. Muuttaa käyttäytymistään. Vähentää makean ja lihottavien välipalojen syömistä sekä alkoholin tissuttelua, pienentää ruoka-annosten kokoja, lisätä liikuntaa jne.

Ylipainoiset ovat käyneet näyttävään vastaiskuun. Eri medioissa ylipainoiset kapinakenraalit saavat runsaasti huomiota. Iskulauseet kertovat, mistä on kyse: Ollaan ruokarauhanturvaajia - #ruokarauha on nyt julistettu! Vaakakapina! Lopeta laihdutus ja aloita elämä! Kehopositiivisuuden juhlat! Läskimyytinmurtajat!

Keskeisin ruokaan liittyvä maailmanlaajuinen ongelma on ravinnon määrä. Kehitysmaissa ihmisiä, erityisesti lapsia, kuolee joka päivä joukoittain aliravitsemukseen ja ruoan puutteeseen. Rikkaissa maissa ruoka on hävyttömän halpaa ja sitä on liikaa. Syötävää pursuaa korvista ja väestö turpoaa turpoamistaan. Lihomista pidetään maailmanlaajuisesti lasten ja nuorten terveydelle suurempana uhkana kuin aliravitsemusta.

Ruokamme on aiempaa kevyempää, mutta kulutukseen nähden rasvatonta rasvaa ja muita herkkuja tankataan edelleen liikaa. Elintarviketeollisuus suoltaa jatkuvalla syötöllä kielen mukanaan vieviä uutuuksia. Jenkeissä on jo vuosikymmeniä ollut tarjolla naposteltavaa, jonka voi tunkea suuhunsa yhdellä kädellä, vaikka autolla huristellessaan. Nyt eineksiä valmistavat firmat lupaavat helpottaa ”käsien lukumäärästä kärsivien ahdinkoa” Suomessakin. Firmat hilaavat markkinoille lisää ”yksikätisiä tuotteita”. Jotta esimerkiksi auton ajaminen syödessä helpottuisi, vaikka likakäsin, ilakoi Saarioisten innovaatiojohtaja Mirja Lonka. Purukaluston halutaan jauhavan lakkaamatta.

Ravintoloissa, erityisesti pikaruokaloissa mainostetaan ruoista jättiannoksia. Big Mac hampurilainen on saanut kaverikseen vieläkin muhkeamman Grand Big Macin. Lahden Torigrillin suursuosikkiannos on Sydänkohtaus, lempinimeltään Sydäri. Annos painaa vajaat kaksi kiloa. Kaloreita 7000. Kuopiossa juottoloista hoippuville humalaisille on tyrkyllä parikiloinen Mättö. Joku on kuulemma tempaissut kerralla koko satsin. Suuressa maailmassa on pantu paremmaksi. Las Vegasissa sijaitsevassa Heart Attack Grillissä on tarjolla peräti 10 000 kaloria sisältävä hampurilainen, Quadruple Bypass Burger. Itsetuhoisuus bisneksessä lyö leiville.

Terveys kaikissa politiikoissa on ollut keskeistä suomalaisessa terveyspolitiikassa. Mutta vain poliitikkopellejen propagandistisissa puheissa. Käytännössä valtiovalta tekee myös osuutensa lihavuuden edistämiseksi. Makeisvero poistui vuoden alussa. Jo ennen veron poistumista makeiskauppa oli jyrkässä nousukiidossa. Nelosolut ja limuviinat tunkevat ruokakauppoihin. Veropolitiikalla ei haluta ohjata muutakaan kulutusta terveellisempään suuntaan.

Ryhdyn ennustajaeukoksi. Läskisota hävitään. Jengi ei laihdu. Hyvä, jos ylipaino-ongelma ei enää paisu ihan hirveästi. Läskeistä luopuminen näyttää olevan yhtä vaikeaa kuin tupakasta, viinasta, vallasta ja vieraista naisista.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.