PSA-testi voi johtaa lääketieteellisten toimien Pandoran lippaan avaamiseen

Dosentit ja Doctares-sairaalan ylilääkärit Martti Ala-Opas ja Timo Joensuu kirjoittivat miesten eturauhassyövän seulonnasta (HS, Mielipide 13.7.2011) otsikolla ”Ilmainen syöpäseulonta kuuluu miehillekin”. Naisilla kun on mammografiansa. Yhtenä perusteluna he esittivät sen, että yli 40-vuotiaista suomalaismiehistä 96 prosenttia haluaisi taloustutkimuksen mukaan oikeuden maksuttomaan ja säännölliseen eturauhassyövän seulontaan. Perusteluna oli sekin, että lähes yhdeksän kymmenestä yli 50-vuotiaasta miehestä osallistuisi maksuttomaan PSA-testiin.

Silloinen KYSin Syöpäkeskuksen ylilääkäri ja Itä-Suomen yliopiston professori Vesa Kataja vastasi (HS, Mielipide 15.7.2011) otsikolla ”Ilmaista syöpäseulontaa ei ole olemassa eikä seulonnassa ole kyse tasa-arvosta”. Kataja muun muassa totesi, ettei PSA-testi täytä seulontatestin kriteerejä, eikä siitä yksinään ole väestöpohjaisen seulonnan välineeksi. Hän muistutti, ettei PSA-testi kykenen erottamaan tappavaa ja ei-tappavaa syöpää toisistaan. PSA-testin keskeisin ongelma on valtava ylidiagnostiikka. Kataja myös kirjoitti, miten ”kansa on aina valmis verikokeisiin!” Ihmiset kun mieltävät seulonnan hyödyt jopa 200 kertaa todellista suuremmiksi. Lopuksi Kataja jyrähti, että ”missään tapauksessa testin tekemistä ei voida perustella miesten ja naisten välisellä tasa-arvolla”.

Järkipuhe ei kansaan tepsi, kun kyse on sairauden pelosta, etenkään syövän. Vaikka Suomessa ei edelleenkään viralliseen seulontaohjelmaan kuulu eturauhassyövän seulonta, niin siitä huolimatta se rehottaa villinä. Kun yli neljäkymppinen mies saadaan kiinni terveydenhuollossa, erityisesti työterveyshuollossa tai niin sanotussa yksityisessä terveydenhuollossa, hänelle ruksataan yleensä PSA-testi. Vaikka hänellä ei olisi mitään oireita. Usein testattu saa tietää PSA-testistä vasta sitten, kun tulokset tulevat. Itselleni on käynyt näin useamman kerran juuri työterveyshuollossa. Viimeksi fiksu terveyskeskuslääkäri labroja ruksatessaan kysyi, miten on, otetaanko PSA-testi? Yhdessä sovittiin, että ei. Monet miehet tosin vaatimalla vaativat testiä. Ymmärtämättä, millainen kurimus siitä voi pahimmillaan seurata.

Jokaisen keski-ikää kolkuttelevan ja vanhemman miehen pitäisi lukea Richard J. Ablinin ja Ronald Pianan kirja Miten suuri lääketeollisuus kaappasi PSA-testin ja aiheutti julkisen terveydenhuollon katastrofin. Eikä kirjan lukeminen tekisi pahaa lääkäreillekään. Ablin on patologian professori, joka keksi PSAn vuonna 1970.

Ablin korostaa, ettei PSA diagnosoi eturauhassyöpää, koska se ei ole syöpäspesifinen. Miehen PSA-arvo voi olla 0,5, ja hänellä on syöpä. Mutta PSA-arvo voi olla 11, ja hänellä ei ole syöpää. PSA ei siis havaitse riittävän täsmällisesti eturauhasen syöpää tai erota sen lajeja, ”kilpikonnia” ja ”jäniksiä” toisistaan. Eli ei osata erottaa laiskoja syöpiä tappavista. PSA-testin kyky tunnistaa eturauhassyöpää sairastavat miehet ei juuri eroa lantinheitosta. PSA-testin isoimman ongelman muodostavat väärät positiiviset, jopa 75 prosenttia. Kirjoittajat väittävätkin PSA-testiä Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden lääketieteen historian vahingollisimmaksi vääräksi positiiviseksi. Mitä vanhempia miehiä testataan, sitä enemmän vääriä positiivisia.

Pelkästään Yhdysvalloissa otetaan miljoona neulabiopsiaa vuosittain. Kudosnäytteen otto on hyvin epämiellyttävä ja voi johtaa sairaalahoitoa vaativiin vakaviin infektioihin ja verenvuotoon. Näytteen oton seurauksena tehdään satatuhatta radikaalia eturauhasen poistoa. Niistä useimmat eivät ole välttämättömiä. Miehet, joille on tehty radikaali eturauhasen poistoleikkaus, eivät elä keskimäärin pitempään kuin miehet, jotka ovat kieltäytyneet tästä hoidosta.

Niin sanottua normaalia PSA-arvoa ei ole olemassa. Kudosnäytteen ottamisen rajana pidettävä arvo 4 on mielivaltainen. Samalla tavalla mielivaltaisia ovat monet muutkin yleisesti käytetyt raja-arvot terveydenhuollossa.

Kirjassa huomautetaan, kuten teki Katajakin vastineessaan, että miehen olisi oltava täysin tietoinen siitä, mihin hän on ryhtymässä, ennen kuin suostuu PSA-testaukseen. PSA-testaus voi avata lääketieteellisten toimien Pandoran lippaan. Tällainen tietoinen suostumus toteutuu ani harvoin PSA-testauksessa. PSA-testaus voi lopulta johtaa muun muassa impotenssiin ja pidätyskyvyttömyyteen. Täysin turhaan. PSA-testauksesta on paljon enemmän haittoja kuin hyötyjä.

Bisneslääkäriasemat maanittelevat kassavirran kasvattamiseksi miehiä PSA-tutkimuksiin, ilman ajanvarausta, lääkärin lähetettä ja hyöty-haitta-punnintaa. Usein pelottelulla höystettynä. PSA-testaajat hokevat lisäksi tosiasioiden vastaisesti mantraa, lääketieteen pyhää lehmää, että varhainen toteaminen pelastaa aina elämiä.

Kirjoittajat korostavat, että useimmille miehille, joilla on todettu eturauhassyöpä, riittäisi pelkkä aktiivinen seuranta. ”Urologiyhteisössä ahneuden kulttuuri on kuitenkin vahvistunut. Eturauhassyövästä on tullut sen kultamuna”.

Uusin villitys on poistaa eturauhanen robottileikkauksella. Lipevät myyntitykit kehuvat da Vinci-robottia mullistavaksi uutuudeksi. ”Yksinkertaista. Käyt leikkauksessa, eturauhanen on pois, olet toipunut, elämä jatkuu”.

Robotin varsinainen ongelma on sen hinta. Vempain on tuhottoman kallis. Kone on pidettävä siksi koko ajan kuumana. Robotin ostajalle tulee vastustamaton houkutus löytää jatkuvasti lisää leikattavia, jotta kannattavuusraja saavutettaisiin. Ja PSA on tämän bisneksen sisäänheittokeino.

Mitä sivuvaikutuksiin, kuten pidätyskyvyttömyyteen ja seksuaalisen kyvykkyyden ongelmiin tulee, niin riski on yhtä suuri, olipa kyse perinteisestä radikaalista eturauhasen poistosta tai robotilla tehdystä leikkauksesta. Kun da Vinci-järjestelmä sai FDA:lta vihreää valoa, se perustui tutkimukseen, jossa da Vinci-leikkauksessa olleita potilaita verrattiin potilaisiin, joiden hoito perustui perinteiseen laparoskopiaan. Tutkimuksen leikkaus oli sappirakon poisto. Ryhmien välillä ei olut eroa. Silti myyntilupa robottikirurgialle irtosi. Laiteteollisuus kiittää.

Sitten kun miehestä on tullut pidätyskyvytön ja impotentti, päästään lisäksi myymään vaippoja ja erilaista jäykistävää. Näin se käy, bisneksessä!

Terveydenhuollossa tuntuu välillä unohtuvan vanha viisaus, älä vahingoita!

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)

Minua ei ikävä kyllä ole koskaan PSA "pakko"testattu tietääkseni. Nyt testattiin, koska havaittiin kyhmy, jota vuosi sitten tuseerauksessa ei havaittu, ja PSA arvo oli 200. Biobsia vahvisti keskiärhäkän syövän. Olisiko pitänyt testata vai jättää vieläkin testaamatta? En tiedä vielä miten levinnyt syöpä on kyseessä ja mitkä ovat mahdollisuudet selvitä, mutta olisin halunnut testiä jo aiemmin, vaan ei kuulunut työterveyden proseduureihin. Varmaan tällä yllä olevalla ei-testata-turhaan -logiikalla. Enoni kuoli eturauhassyöpään nopeasti oireiden ja diagnoosin jälkeen, tosin huomattavan vanhana, mitä yritin kertoa silloin kun testiä pyysin. Nyt on olemassa biopsiaa hellempiä menetelmiäkin tutkia, joten en ymmärrä miksi false positivet ovat ongelma. Ongelma on väärät ja tarpeettomat tutkimus- ja hoitopäätökset positiivisen tuloksen jäljiltä. Jos nyt HUS:in lääkärit pystyy vakuuttamaan minut, että leikkausta tai sädetystä ei näistä tiedoista huolimatta tarvita olen äärettömän onnellinen. Jos joutuvat toteamaan, että leikkaus ei enää auta, olen aika pahoillani puuttumaan jääneestä testistä. Varmaankin ymmärrätte.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.