Otetaan mallia Hollannnista

Eutanasian laillistaminen sai uutta potkua, kun entiset kansanedustajat, Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax kyhäsivät kansalaisaloitteen asian tiimoilta. Seppänen ja Viinanen toimivat aloitteen vetojuhtina. Aloitteen ensimmäisten allekirjoittajien joukossa on kosolti nimekkäitä suomalaisia. Tämän kirjoituksen jättöhetkellä aloite oli kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta. Hyvältä näyttää.

Helsingin Sanomien (8.11.) artikkelissa Seppänen kertoi idean aloitteeseen syntyneen hänen ja Viinasen välisestä kirjeenvaihdosta. Sen pohjalta he kirjoittivat yhdessä kirjan neljä vuotta sitten. Molemmat sairastavat Parkinsonin tautia. Seppänen oli vakuuttunut eutanasian tärkeydestä myös seuratessaan 37-vuotiaana syöpään kuolleen poikansa kärsimyksiä. Seppänen ja Viinanen korostavat, että ”eutanasiassa on kyse kärsimyksen lopettamisesta, ei elämän”. Viinanen ei ymmärrä, miksei parantumattomasti sairaan ja kuolevan ihmisen kovia kärsimyksiä voida lopettaa. Sitä eivät ymmärrä 85 prosenttia kansalaisistakaan, 75 prosenttia sairaanhoitajista ja yli puolet lääkäreistä, jotka sallisivat eutanasian.

Innokkaimpia eutanasian vastustajia ovat kiihkouskovaiset hihhulit ja Lääkäriliitto. Lääkäriliiton eettisten ohjeiden mukaan ”eutanasian laillistamiselle Suomessa ei ole riittäviä eettisiä perusteita eikä käytännön tarvetta”. Liiton puheenjohtaja Heikki Pälvekin korostaa joka tilaisuudessa eutanasian epäeettisyyttä. On tosin muistettava, että lääkärin etiikka on yleensä hyvin venyvää ja vanuvaa sorttia. Pälven kannattaisi kuunnella tarkalla korvalla Terhokodin johtajaa, ylilääkäri Juha Hännistä (Kodin Kuvalehti 22.3.2012): ”Minä en näe – eikä osa potilaistani näe – mitään pyhää sellaisessa elämässä, jossa vain kituu, mikään hoito ei auta ja potilaskin tietää, että loppu on lähellä. Ja se loppu on hirveä, esimerkiksi tukehtuminen. Sellaisessa tilanteessa eutanasia eli armokuolema olisi minusta eettisesti oikein.”

Lääkäriliiton vastustuksessa ei sinänsä ole mitään uutta ja ihmeellistä. Liitto on olemassaolonsa aikana vastustanut monia potilaita hyödyttäviä merkittäviä terveydenhuoltouudistuksia. Lääkäriliiton kellokkaiden ja jäsenkunnan näkemysten välillä on eutanasian(kin) suhteen syvä kuilu.

Yhä useammat ihmiset haluavat kontrolloida kuolemaansa. Sekä väestön että terveydenhuollon ammattilaisten mielestä hyvään kuolemaan kuuluu mahdollisuus vaikuttaa oman kuolemansa ajankohtaan. Ammattilaiset korostavat myös vapautta sankarilääkinnällisistä toimista.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vastusti eutanasiaa Ylen A-studiossa 14.11. Hänestä ihmiselämän pyhyyttä on suojeltava ja kunnioitettava. Siis sallittava jopa potilaan mielettömät kivut ja kärsimys. Koska se on jumalan tahto. Ja tietysti Essayah luetteli kaikki kauhukuvat kaltevista pinnoista lähtien, jotka voidaan pahimmillaan liittää eutanasiaan.

Essayah on selvästi seurannut USA:n rumaa vaalikamppailua, jossa valheesta veivattiin totuutta. Essayah piti näet oireellisena, että juuri tällaisena aikana, jolloin terveydenhuollon resursseja ollaan supistamassa, aletaan puhua eutanasiasta. Hän valehteli törkeästi. Hän tietää varmasti, että eutanasiaa on vaadittu meilläkin jo vuosikymmeniä. Seppäsen ja Viinasen vauhdittamalla aloitteella ei ole mitään tekemistä nykyisen talousahdingon kanssa. Essayah on aiemminkin viekkaasti levittänyt perätöntä tietoa eutanasian vaikutuksista väittämällä, että eutanasian laillistaminen Hollannissa ja Belgiassa on rapauttanut hoitohenkilökunnan etiikan.

Haastattelun lopuksi toimittaja kysyi, millainen on hyvä kuolema? Kunnon vastausta ei saatu. Essayah lätisi vain ympäripyöreitä: ”Hyvä kuolema on arvokas hetki, koska se on ainutlaatuinen aivan niin kuin syntymänkin hetki. Siinä mielessä se on semmoinen asia, jota tulee kunnioittaa, ja sen luonnollisuutta kunnioittaa”. Tuosta sekavasta soperruksesta ei ota selvää pirukaan. Ei sanaakaan tarpeettoman kivun, tuskan ja kärsimyksen puuttumisesta. Koska tosiuskovaisten mielestä kärsimys jalostaa. Voi jeesus! Mitä arvokasta on kuolla esimerkiksi tukehtumalla?

Jos kansalaisaloite eutanasiasta etenee eduskuntakäsittelyyn, niin keskustelun pohjanoteeraus saavutetaan sitten, kun kristillisten ylipapitar, kansanedustaja Päivi Räsänen pääsee ääneen ja alkaa jeesustella. Valheellisessa propagandassaan hän tullee väittämään, miten eutanasian salliminen toisi mukanaan ”kuoleman kulttuurin” ja käynnistäisi natsien joukkomurhiin verrattavat murhatalkoot – EutaNazian. Kuten Hollannissa ja Belgiassa on muka jo tapahtunut. Persupomo ja harras katolinen Timo Soini antaa Räsäselle hengenheimolaisineen tulitukea pyhyyshöpinöillä. Fanaattisimmat eutanasian vastustajat ovat Vanhan Testamentin jumalan, verenhimoisen psykopaatin aivopestyjä ja taikauskoisia opetuslapsia. He halveksivat järjen käyttöä ja ylistävät uskonnon lietsomaa julmuutta, kärsimyksen autuutta. Heiltä puuttuu inhimillisyys.

On poliittisen päätöksenteon aika. Eutanasiasta on jo tarpeeksi arvokeskusteltu. Se ei johda mihinkään. Vuosikymmeniin ei ole tullut esille oleellista uutta eutanasiaan liittyen. Samat argumentit eutanasian puolesta ja vastaan pätevät edelleen. Kaikki järkisyyt puoltavat eutanasiaa. Ei anneta pimeyden voimien edustajien sabotoida aloitetta!

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.