Oikomishoitoa Heikki Pälvelle

Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve suivaantui Helsingin Sanomien artikkelista (25.2.), jossa ruodittiin lääkäreiden ja lääketeollisuuden yhteistyötä, erityisesti lääkäreille maksettujen rahojen näkökulmasta. Blogissaan (28.2.) Pälve katsoi Hesarin kirjoitusta pahalla silmällä. Ymmärrystä ei juuri herunut.

Tartun nimenomaan Pälven etiikkapohdintoihin. Pälve korosti blogissaan lääkäreiden ja lääketeollisuuden etiikkaa, muun muassa näin sanoen: ”Lääkäreillä ja lääketeollisuudella on eettiset ohjeet yhteistyöstään ja niiden toteutumista on seurattu tarkasti jo ennen tätä uutta henkilökohtaisen taloudellisen merkityksen julkistamista. Uusi lääke ei voi päästä potilashoitoon ilman, että sen teho ja turvallisuus testataan ja tässä teollisuuden ja potilaan rajapinnassa toimii hoitava lääkäri. Yhteistyö on siis yhteiskunnallisesti välttämätöntä. Siltä osin kun se edellyttää työtä, tulee siitä maksaa palkkio. Tämän toiminnan tulee olla perusteiltaan avointa niin, että sen eettinen ja yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on muiden arvioitavissa. Ja näin on.”

Pälve myös marmatti, että ”artikkelissa annetaan ymmärtää, että lääketeollisuus ’ohjailee’ lääkäreiden lääkkeenmääräämiskäytänteitä. Vihjailu antaa hyvin huonon kuvan lääkäreiden ammattitaidosta ja etiikasta ja on syytä kysyä, mihin tietoihin se perustuu.”

Aiemmassa niin sanottuja vaihtoehtohoitoja eli puoskarointia käsitelleessä blogissaan (5.2.2016) Pälve väitti, että ”Lääkäriliitto valvoo, etteivät lääkärit markkinoi palveluitaan epäeettisesti. Lääketeollisuus ja lait pitävät huolen, että lääketeollisuus ei saa markkinoida valmisteitaan väärin lupauksin.”

Pälve tietää, että etiikka on usein vain savuverho, jonka suojissa puuhaillaan kaikenlaista epäeettistä, pahimmillaan rikollista. Hän puhui muunneltua totuutta, esitti muodikkaita trumpilaisia vaihtoehtoisia totuuksia. Ilman todisteita. ”Believe me”!

Tosi on, että terveydenhuollossa on käytössä paljon turvallisia ja tehokkaita lääkkeitä ja muita hoitoja. Ja monet lääkärit toimivat eettisesti oikein, samoin kuin monet lääketeollisuudessa työskentelevät. Mutta sitten on se rumempi puoli.

Pälve väittää, että ”uusi lääke ei voi päästä potilashoitoon ilman, että sen teho ja turvallisuus testataan”. Väite on väärä. Potilashoitoon on putkahdellut jatkuvasti lääkkeitä, jotka ovat osoittautuneet tehottomiksi, haitallisiksi ja jopa tappaviksi.

Vaikka Pälve ei halua sitä myöntää, niin lääketeollisuus liioittelee usein lääkkeiden hyötyjä ja vähättelee haittoja, antaa vääriä, valheellisia lupauksia lääkkeistä. Lääketeollisuus on myös ostanut tutkijoita, lääketieteellisiä aikakauslehtiä, lääkäri- ja potilasjärjestöjä, valvontaviranomaisia, toimittajia, ja poliitikkoja - lääkäreiden lisäksi. Lääketeollisuus on myös haalinut maksettuja mielipidevaikuttajia, haamukirjoittajia ja harrastaa niin sanottuja strategisia oikeudenkäyntejä kriitikkoja vastaan, pelotellakseen. Lääkefirmat syyllistyvät myös lääkkeiden laittomaan markkinointiin off-label –käyttöön, tutkimustulosten vääristelyyn, lääkkeiden haittojen piilottamiseen jne.

Monet isot farmafirmat ovat viime vuosina joutuneet pulittamaan väärinkäytöksistään jopa miljardien dollareiden suuruisia sakkoja. Firmat tosin pitävät niitä vain kuluina, jotka kuuluvat bisneksen tekemiseen. Nalkkiin jäätyään ne maksavat sakkonsa usein suoraan käteiskassasta, vakuuttelevat eettisyyttään jatkossa, mutta käytännössä jatkavat konnuuksiaan entiseen malliin. Lääkebisneksessä pyörivät niin valtavan suuret rahat, että ne korruptoivat vääjäämättä.

Lääketeollisuutta eivät etiikka tai edes lait paljoa pidättele, vastoin Pälven uskotteluja.

Lääketeollisuus on ottanut hoteisiinsa myös lääketieteellisiä aikakauslehtiä. Niitä pidetäänkin yhtenä lääketeollisuuden markkinointikoneiston haarana.

Lääkemainokset lääketieteellisissä aikakauslehdissä, jotka ovat yleensä pelkkiä mielikuvamainoksia, johtavat usein tarpeettomaan lääkintään ja vaarantavat potilasturvallisuuden. Emergency Medicine Australasia lopetti vuonna 2011 lääkemainokset lehdestään. Lehden toimitus piti tekoaan reaktiona kasvavaan näyttöön siitä, että lääketeollisuudella on rappeuttava vaikutus lääketieteeseen sekä väitteisiin, että teollisuus vääristelee tutkimustuloksia ja sen julkaisukäytännöt ovat epäilyttäviä ja epäeettisiä. British Medical Journalia myöten asiasta keskusteltiin ja ongelma myönnettiin, mutta lääkemainoksista ei luovuttu. Koska niistä saa rahaa! Se etiikasta.

Pälven tavoin valtaosa lääkäreistä pettää itseään ja kiistää mainosten vaikuttavan heidän lääkemääräämiskäytäntöönsä. Todellisuudessa mainonta ohjaa lääkäreiden lääkemääräämiskäytäntöjä usein enemmän kuin tiede. Se ei ole pahansuopaista vihjailua, kuten Pälve antaa ymmärtää, vaan totta. Lääkärin, tässä tapauksessa lääketehtaiden lisensiaatin reseptikättä puristaa liian usein lääketeollisuus. Englantilainen lääkäri Ben Goldacre: ”Lääkkeiden markkinoinnin ja mainonnan ainoa tarkoitus on sabotoida tieteelliseen näyttöön perustuvaa päätöksentekoa lääkinnässä”. Farmafirmojen lääkkeiden mainontaan panema euro poikii kahdesta viiteen euroa. Ei huono tuotto.

Emeritusprofessori Jouko Tuomisto myönsi (Kuopion Kaupunkilehti 8.11.2014), että ”on tietenkin totta, että lääketeollisuus kehuu omia tuotteitaan niin kuin autoteollisuus ja kännykkäteollisuuskin, mutta se pitää ottaa huomioon. Lääkärit eivät myöskään ole immuuneja mainonnalle, mutta heillä on kuitenkin paljon paremmat edellytykset kuin maallikoilla nähdä mainostuksen läpi.” Tuomisto ei täsmentänyt, mitä ”huomioon ottaminen” ja ”mainosten läpi näkeminen” tarkoittavat. Vähennetäänkö lääkefirman lääkkeelle ilmoittamasta tehosta 20 vai 50 prosenttia? Eikö lääkkeitä markkinoitaessa pitäisi pysyä tiukasti tieteellisissä faktoissa? Lääkkeillä on esimerkiksi aina joillekin potilaille jonkinasteisia haittavaikutuksia.

Potilaiden edun mukaista olisi, jos etiikka otettaisiin vihdoinkin tosissaan. Pälve, pitäisikö lääkäreiden ja lääketeollisuuden yhteistyötä tarkastella nykyistä kriittisemmin?

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)

Asiaa!!

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.