Lääkärihelikopterit syyniin

FinnHEMS vastaa lääkärihelikopteritoiminnasta Suomessa yhdessä yliopistollisten sairaanhoitopiirien kanssa. FinnHEMS julkaisi 9.1.2018 tiedotteen, jonka mukaan lääkärihelikoptereilla kuljetettiin ennätysmäärä potilaita vuonna 2017. Helikopterilla kuljetettujen potilaiden määrä on viimeisten kuuden vuoden aikana yli kaksinkertaistunut. Vuonna 2012 kopterikyydin sai 209 potilasta, viime vuonna 436. Kuudessa tukikohdassa toimivat lääkärihelikopterit saivat vuonna 2017 yhteensä 14 288 hälytystä. Todennäköisesti 141 potilasta olisi kuollut ennen sairaalaan pääsyä ilman lääkäri- tai lääkintähelikopterin tuomaa apua.

Yle Radio Suomen Ajantasa –ohjelmassa (9.1.) oli haastateltavana FinnHEMSin tutkimusjohtaja, ensihoitolääkäri Ilkka Virkkunen. Toimittaja Mira Stenström oli valmistautunut haastatteluun surkeasti. Stenström sai vaivoin kysytyksi: ”Kuinpa paljon… tietysti ihmishenki on arvokas ja rahasta on ehkä vähän huono puhua, mutta kuinka paljon ihmisen toimittaminen sairaalaan helikopterilla maksaa… tietysti säästää aikaa ja saadaan ihminen pelastettua, mutta mikä sen hinta on?” Virkkunen totesi, että ”lentomatkasta riippuen se on joitain tuhansia euroja. Ei tässä hirveän kalliista toiminnasta puhuta. Tää on hyvin verrannollinen erikoissairaanhoidon muihin potilaskontakteihin noin kustannustasolla”.

Asiaan perehtymätön saattoi Virkkusen toteamuksesta saada vaikutelman, että muutamalla tonnilla ihmisen henki pelastuu. Ei pelastu. Homma on julmetun paljon kalliimpaa. Ja rahasta voi puhua kainostelematta terveydenhuollossakin.

Helsingin Sanomissa (15.2.) sanottiin suoraan, että lääkärihelikopterit pelastivat 141 potilaan hengen viime vuonna. Ilman mitään ”todennäköisesti” kevennyksiä. Tuo luku 141 on lentävien ensihoitolääkäreiden itsensä saama arvio niiden potilaiden määrästä, jotka ilman kopteria eivät olisi selvinneet hengissä sairaalaan asti. Ja luku on raskaasti yläkanttiin - todennäköisesti. Todellista lukua ei tiedä kukaan. Koska kattavaa, ajantasaista ja tieteelliset kriteerit täyttävää vaikuttavuustutkimusta ei ole Suomessa käytettävissä. Mitä kalliimpi hoito on, sitä tärkeämpää on vaatia tietoa sen vaikuttavuudesta.

Siitä, mitä potilaille tapahtui sairaalaan tulon jälkeen, ei ole ainakaan julkaistua tietoa koko lääkintähelikopteritoiminnan osalta. Kuinka moni potilas kuoli kenties tunnin kuluttua tai päivän, parin päästä? Tai millaisessa kunnossa potilaat jäivät henkiin. Hoitamisen vaikuttavuutta arvioitaessa on pystyttävä toteamaan lopputuotteena elämän pituuden mahdollisen määrällisen muutoksen lisäksi myös terveydentilan laadullinen muutos. Pelkkä vaikutus elämän pituuteen ei kerro yksin käytettynä hoidon vaikuttavuutta (hyödyllisyyttä). Elämän jatkaminen ”vihanneksena” esimerkiksi vääräaikaisen elvytyksen jälkeen ei ole toivottu lopputulos. Vaikka siinäkin tilassa voi kulua vuosia.

Kati Niemistö selvitti FinnHEMS 30:n kohtaamien hengen pelastavaa ensihoitoa saaneiden potilaiden 12 kuukauden selviytymistä vuonna 2014 (Syventävien opintojen kirjallinen työ, Tampereen yliopisto, Lääketieteen ja biotieteiden tiedekunta, Tammikuu 2018). Tutkimuksen mukaan neljännes potilaista kuoli kuukauden kuluessa ja vuoden kuluessa kolmannes sairaalaan pääsyn jälkeen.

Lääkintähakkurit ovat pörränneet Suomessa jo muutamia vuosikymmeniä. Silti medialle syötetään edelleen vain hälytysten ja koptereilla kuljetettujen potilaiden määriä. Jotka media kuuliaisesti julkaisee. Ikään kuin ne kertoisivat toiminnan vaikuttavuudesta. Samoin kuin näppituntumalla väännettyjä arvioita hengenpelastuksista. Media näyttää menettävän kriittisen otteensa hakkureiden lapojen vatkaamiseen.

Terveydenhuollossa on huudettu kustannusvaikuttavuuden perään 1990-luvun alusta lähtien. Kovin vähän on tapahtunut. Ehkä se kertoo siitä, että terveydenhuollossa on edelleen runsaasti löysää rahaa tuhlattavaksi. Kannattaa myös muistaa, että vaikuttamattomat hoidot vaarantavat pahimmillaan potilasturvallisuuden.

Nyt olisi viimeinkin tehtävä kattava, ajantasainen ja kunnollinen tutkimus lääkärihakkureiden kustannusvaikuttavuudesta. Vaikuttavuutta on tutkittava ulkopuolisten hyväksymällä tavalla. Lentävien ensihoitolääkäreiden omat, HEMS benefit score (HBS)-pisteytykseen perustuvat arviot eivät kelpaa.

Jos hakkuritoiminta osoittautuisi kustannusvaikuttavaksi, niin sitten ei tarvitsisi perustella sen tarpeellisuutta hälytysmäärillä ja muilla älyttömyyksillä.

Niemistön opinnäytetyössäkin todetaan seuraavaa: ”Tulevaisuudessa tarvitsisimme laajemmin tutkimustietoa lääkäriyksiköiden kohtaamasta potilasmateriaalista suomalaisen ensihoitojärjestelmän ja siihen kuuluvien lääkäriyksiköiden kehittämisen kannalta. Myös HBS:n käyttöä potilaiden saaman hyödyn arvioinnissa tulisi tutkia ja kehittää vastaamaan paremmin nykyisiä hoitokäytäntöjä.”

Viime kädessä lääkärihelikopteritoiminta, sen rahoitus ja toiminnan laajuus, on poliittinen päätös. Ryhdyn jälleen ennustajaeukoksi. Poliitikot pitävät kopterit ilmassa, olivatpa ne vaikuttavia tai eivät. Vaalikarjaa on nuoleskeltava. Sillä jengi on vuosien saatossa propagoitu uskomaan, että ne ovat elintärkeitä. Apua taivaalta ei saa vaihtaa matkaksi taivaaseen. Ja tuovathan hakkurit ”turvallisuuden tunnetta”. Maksoi mitä maksoi.

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)

Hei Markku, haluaisin lähettää sinulle sähköpostia, mutta en löydä osoitetta. Asiani koskee tieteen popularisointi-hanketta. Laittaisitko osoitteesi minulle: marjaana.lindeman@helsinki.fi. Terveisin Marjaana Lindeman, Psykologian ja logopedian osasto, Helsingin yliopisto

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.