Kuinka rahahuolet voivat vaikuttaa lapsen kehitykseen raskausaikana

Raskauden pitäisi olla tulevalle äidille ihaninta aikaa, mutta joillekin äideille raskaus voi aiheuttaa paljon stressiä ja ahdistusta. Ohion yliopiston tutkijat tekivät viime vuonna tutkimuksen, josta selvisi, että stressillä voi olla pitkä aikainen vaikutus lapseen, etenkin silloin, kun stressin aiheena ovat rahahuolet.

Ohion osavaltion yliopiston tutkijat pyysivät tutkimukseen mukaan kaikkiaan 138 raskaana ollutta naista. Naisia pyydettiin arvioimaan raskauteen liittyvää stressiä ja ahdistusta erilaisilla kysymyksillä. Tutkijat kysyivät naisilta myös kolme kysymystä heidän talouteensa liittyen:

  1. Kuinka vaikea nykyisillä tuloilla on elää?
  2. Kuinka todennäköisesti perhe tulee kokemaan taloudellisia vaikeuksia seuraavan kahden kuukauden aikana (ruoka, asuminen, lääkkeet, yllättävät menot)?
  3. Kuinka todennäköisesti sinun on laskettava elintasoasi, jotta rahat riittävät?

Suurimmalle osalle naisista eniten stressiä ja huolta aiheuttivat tuleva synnytys, ihmissuhteiden muuttuminen vauvan syntymän jälkeen sekä vauvan terveydentilanne. Osalle naisista stressiä aiheutti eniten tuleva taloudellinen tilanne.

Synnytyksen jälkeen tutkijat tarkastelivat naisten antamia vastauksia ja vauvojen syntymäpainoja. Vaikka suurin osa vauvoista syntyi normaalipainoisena, niin 11 vauvan paino oli alhainen. Naiset jotka olivat stressanneet eniten raha-asioista raskauden aikana, synnyttivät todennäköisimmin alipainoisia vauvoja.

Syntymäpainolla on tutkitusti vaikutusta lapsen kehitykseen. Alhainen syntymäpaino on linkitetty muun muassa korkeaan verenpaineeseen, sydänsairauksiin, diabeteksen riskiin, metabolisen oireyhtymän riskiin sekä ylipainoon myöhemmällä iällä. Alhainen syntymäpaino on linkitetty myös ADHD-riskiin ja puheen kehittymisen viivästymiseen, vaikka tästä ei vielä laajempaa tutkimusta ole tehty. Tutkimus osoitti, että stressillä, ahdistuksella ja rahahuolilla on kuitenkin selkeä vaikutus vauvan terveyteen. Tutkimuksesta uutisoi ensimmäisenä WomensHealth.

Mikä avuksi stressiin, ahdistukseen ja rahahuoliin?

Mikäli rahahuolet painavat raskauden aikana, niin niistä kyllä selviää aina ajan kanssa. Tärkeintä on tietenkin pyytää apua läheisiltään ja aloittaa mahdollisten velkojen järjestely jo hyvissä ajoin. Yksi vaihtoehto on yhdistää lainat, eli maksaa olemassa olevat lainat ja luotot pois isommalla lainalla. Näin voi helposti vähentää stressiä, sillä maksettavaa kertyy ainoastaan yhdestä lainasta pienemmällä korolla, eikä laskuja tule enää, kuin yhdestä paikasta.

Stressiä voi lievittää myös liikunnalla, joogalla sekä meditaatiolla. Myös ruokavalio kannattaa laittaa kuntoon ja juoda riittävästi vettä, syödä terveellisesti ja pyrkiä nukkumaan vähintään 7 tuntia yössä.

Stressin ja ahdistuksen aiheista kannattaa aina myös puhua eikä hautoa niitä yksin. Stressi vaikuttaa äidin terveyden lisäksi myös lapsen terveyteen.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.