Henry Laasanen | Terve.fi

Henry Laasanen

Henry Laasanen on kirjan ”Naisten seksuaalinen valta” kirjoittaja ja pariutumisen asiantuntija.

Blogin painopistealue on pariutumismarkkinoiden tarkastelussa: miten pariutumismarkkinat toimivat ja mikä on niiden yhteys yhteiskunnan rakenteisiin.

Blogissa tarkastellaan muun muassa markkina-arvoteoriaa, alempitasoisia miehiä, seksuaalista valtaa, pelimiesoppeja ja tuoreimpia seksuaalisuuden tutkimuksia. Pyrkimyksenä on luoda osuva kuvaus pariutumisen todellisuudesta ilman moraalista tai normatiivista painolastia.

Blogin kirjoittaja: Henry Laasanen

17.11.2014 08:09

Hesari kirjoittaa otsikolla Juontaja käytti samaa pukua vuoden todistaakseen seksismin.

 • Austaralialainen tv-juontaja Karl Stefanovic päätti kokeilla, kiinnittävätkö katsojat hänen pukeutumiseensa lainkaan huomiota.

  Stefanovic käytti samaa sinistä pukua vuoden ajan joka päivä peräkkäin eikä kukaan katsojista huomauttanut asiasta.

Stefanovic päättelee:

Naisia tuomitaan paljon rajummin ja voimakkaammin siitä mitä he tekevät, mitä he sanovat ja miten he ovat pukeutuneet

Voidaan kysyä: missä on uutinen? Tietenkin naisten pukeutumiseen kiinnitetään enemmän huomiota, koska naisankkurit pukeutuvat monen tyylisiin asusteisiin, siinä missä miesankkurin valinnat rajoittuvat lähinnä puvun, paidan ja kravatin väriin.

Naisia tuomitaan enemmän pukeumisesta, mutta heitä myös kehutaan enemmän. Ylen uutisten ankkureiden Piia Pasasen ja Marjukka Havumäen mukaan palautetta tulee satunnaisesti.

 • Se on pääosin asiallista ja myönteistä. Usein palaute koskee kokonaisuutta. Jotain sellaista, että on mukava katsoa, kun luet uutisia. Kehutaan ammattitaitoa ja että kokonaisuus on miellyttävä”, Pasanen sanoo.

Lienee selvää, että neutraalisti ja itseään toistavasti pukeutuva henkilö hän saa vähemmän kommentteja pukeutumisestaan.

Esimerkkejä arkielämästä

Jos pukeutumistestin olisivat tehneet uutisankkurin sijaan esimerkiksi 48-vuotias työtön metallimies Kakeja ja 77-vuotias eläkeläinen Aune, tulokset olisivat olleet luultavasti seuraavanlaiset.

 1. Kake: "Käytin samaa tuulipukua vuoden ajan, kukaan ei huomautellut".
 2. Aune: "Käytin taloyhtiön puutarhatöissä samaa asua vuoden ajan, kukaan ei huomautellut"

Voimmeko päätellä, että Kake ja Aune ovat vallan huipulla olevia etuoikeutettuja yksilöitä, koska kukaan ei kiinnitä huomiota heidän pukeutumiseensa? Emme, sillä huomion puute on ilmaus heidän vallattomuudestaan, ei vallasta.

Vaatteilla saatu huomio on merkki vallasta

Ihmiset kiinnittävät huomiota vallassa olevien ja merkittävien ihmisten pukeutumiseen. Julkkiksiin ja poliitikoihin kiinnitetään huomiota, Lady Gaga ratsastaa pukeutumisellaan.

Jos ihminen ei saa huomiotaan asusteillaan, kyse on "ulkonäkövallan" puutteesta.

Ero vallassa olevien välillä piilee sinä, että "asia-ammateissa" toimivien henkilöiden pukeutumisellaan saamaa huomiota yritetään rajoittaa univormujen käytöllä. Kun lakinaiset tai naispoliitikot pukeutuvat huomiota herättämättömiin jakkupukuihin, he yrittävät maksimoida asian saaman huomion pukeutumisensa sijaan.

Yhteenveto

Feministinen teoria "huomiotta jäämisestä vallan merkkinä" on omituinen ja se kääntää ulkonäköön sisältyvät valtasuhteet päälaelleen.

Jos Karl Stefanovic olisi käyttänyt vuoden ajan mitä erilaisimpia naisten vaatteita, hän olisi saanut paremmin selville pukeutumiseen sisältyvät valtasuhteet. Luultavasti hän olisi saanut potkut, koska miesten pukeutumiskoodi on hyvin rajoittunut.

78736 | 7 kommenttia.
14.11.2014 09:11

Pelimiesguru on päässyt jopa YLE:n uutisiin, mutta ei positiivisessa sävyssä:

 • Useissa maissa vaaditaan suositun seuranhakuvalmentajan panemista maahantulokieltoon tämän jakamien väkivaltaisten vinkkien vuoksi. Julien Blanc on kiertänyt eri puolilla maailmaa neuvomassa miehiä naisseuran saamisessa.

Julian Blanc on suuri uutinen maailmalla, kuten tässä Daily Mailin artikkelissa.

Time tituleeraa Blancia maailman vihatuimmaksi mieheksi. Vihatuimman miehen titteli on aikamoinen saavutus kun otetaan huomioon, että Blancia ei liene tuomittu tai syytetty rikoksista. Hänen ainut "rikoksensa" lienee naisten saalistaminen epäeettisillä menetelmillä.

Julian Blancin iskutekniikoiden ja katuhäirintävideon häiritsijöiden oleellinen ero piilee siinä, että Julianin tekniikoiden tarkoituksena on maksimoida seksin saanti. Kuristamisen tarkoituksena ei ole ole naisten pahantahtoinen uhkailu ja pelottelu, vaan alfa-uroksen dominaatioaseman saavuttaminen leikkimielisellä uhkailulla. Katuhäiritsijöinen tavoitteena on joko naisten todellinen pelottelu tai hyväntahtoisten kohteliaisuuksien esittäminen. Kumpikaan strategia ei johda seksin saamiseen, vaan hyväntahtoiseen tai pahantahtoiseen häirintään.

Tehokkain lääke ei-toivottuihin pelimiestaktiikoihin olisi pelimiesten jättäminen ilman seksiä. Niin kauan kuin pelistrategiat toimivat, niille löytyy kysyntää.

Näin isket naisia olematta hyypiö

Clementine Ford antaa viisikohtaisen ohjeen, kuinka naisia pitää iskeä oikein:

 1. Älä käytä peliliikkeitä naisiin.
 2. Tarjoa aikaasi ja huomiotasi ilman mitään taka-ajatuksia.
 3. Unohda ajatus kaverivyöhykkeestä.
 4. Arvosta naisia ihmisinä, eikä kauniina nukkeina.
 5. Kehitä itsestäsi deittailun arvoinen persoona.

Clementinen ohjeissa ei ole kuin yksi mainiosti pelimiesoppeihin ja punaisen pillerin filosofiaan sopiva kohta: itsensä kehittäminen, eli oman markkina-arvon nostaminen. Muista neuvoista jää epäselväksi, miten ne edistävät naisten iskemistä.

Jos naisia ei saa "pelata", niin miten ihmeessä mies kykenee hoitamaan iskuyritykset onnistuneesti? Esimerkiksi nörttien on vaikeaa saada mitään aluelle ilman yksityiskohtaisia ohjeita homman aloittamisesta ja loppuun viennistä. Jos naisia ei "pelaa" selvä lopputulos mielessä, mitään ei yleensä tapahdu. Kivaa juttelua ja yhdessäoloa parhaimmillaan, mutta siihen se jää.

Clementinen mukaan miesten tulisi avata ovia ja tarjota drinkkejä odottamatta niistä mitään vastineeeksi. Clementine kertoo miehistä, jotka ei ota pakkeja kesysti, vaan suuttuen. "Älä ole se pakeista suuttuva kaveri". Suuttuminen pakeista ei tietenkään auta mitään naisten saamisessa, mutta eipä suuttumatta jättämisestäkään ole miehelle sen suurempaa hyötyä. Clementinen neuvon tarkoitus ei olekaan miesten opastaminen, vaan naisten elämän tekeminen mukavammaksi.

Clementine kertoo laajin sanakääntein, mitä "miehet eivät saisi tehdä." Miehillä ei kuitenkaan ole pulaa neuvoista, joissa heitä kielletään tekemästä asioita. Miehet tarvitsevat sen sijaan yksityiskohtaisia ohjeita siihen, mitä heidän pitää tehdä. Clementine sanoo, että "miesten kannattaa olla naisten kanssa aitoja ystäviä". Clementinellä ei käy mielessä, että nörteille ystävyyssuhteiden luominen on hankalaa vastakkaisen sukupuolen kanssa, koska sosiaaliset taidot puuttuvat. Nörtti ei voi opetella juoksemaan, ennen kuin on opetellut kävelemään.

Jos haluat opetella kalastamaan, kannattaa kysyä neuvoja kalastajilta, ei kaloilta.

78729 | 36 kommenttia.
10.11.2014 07:07

Sininen ja Punainen pilleri tulivat tutuiksi elokuvasta Matrix, jossa nielaisemalla punaisen pillerin päähenkilö sai tietää totuuden. Pilleri oli karvas pala nieltäväksi, koska totuus ei ole kaunis.

Miksi punainen pilleri on olemassa?

Theredpill:ssä kirjoitetaan seuraavasti:

 1. Miehet tarvitsevat naisen emotionaalisen tuen saamiseksi elämässä, koska tukea ei ole saatavilla muualta yhteiskunnasta. Monilla miehillä on kuitenkin vaikeuksia löytää emotionaalisesti intiimejä suhteita.
 2. Miesten on vaikeampaa saada seksiä kuin naisten.
 3. Miehet saavat todella surkeita ohjeita ongelmien korjaamiseksi.

"Ole vain oma itsesi!" on tyypillinen surkea neuvo, joita miehille jaetaan.

Naiset ovat seksin portinvartijoita. Jos nainen haluaa seksiä, hänen on helppo löytää mies. Jos mies haluaa seksiä, miehen keksittävä, miten tulla attraktiiviseksi ja miten navigoida kohtaamiset naisten kanssa.

 1. Punaisen pillerin miehet eivät halua eristää itseään naisista (kuten MGTOW), vaan he haluavat ymmärtää naisia.
 2. Punaisen pillerin miehet haluavat seksiä.
 3. Punaisen pillerin miehet haluvat ymmärtää, miksi pelimiesopit toimivat yhteiskunnassa ja niiden käyttämisen seuraukset.

Punaisen pillerin perusteet

Punaisen pillerin ideaa ja sitä viljellään ahkerimmin Redditin ryhmässä The Red Pill, jolla on jo yli 80 000 lukijaa.

Punaisen pillerin filosofiassa miehet ymmärtävät, että pariutumismarkkinat eivät ole entisellään. Yli 30 vuotta sitten kasvaneet miehet ovat havahtumassa maailman muutokseen. Vanhempien, television ja romanttisten komedioiden opetukset pariutumisesta huomataan vääriksi.

Kulttuurimme on muuttunut feministiseksi. Presidenttiäkään ei voida valita tänä päivänä ilman feministien ylistämistä ja heidän tahtoonsa alistumista. Kuinka monta kertaa presidentti Obama onkaan kumartanut feminismille vain siksi, että häntä ei pidettäisi naisvihaajana?

Punaisen pillerin filosofia ei ole sama asia kuin miesten oikeusliike tai pelimiesopit naisten kaatamiseksi. Punaisen pillerin filosofia on sen huomioimista, että julkinen diskurssi pariutumisesta ja mies-naisasioista pyörii feministisen kehyksen sisällä, pidettiinpä sitä sitten hyvänä tai huonona asiana.

Maailma on muuttumassa ja miehet sen mukana. Miesten on pidettävä huolta, että he muuttuvat maailman ja pariutumismarkkinoiden tahdissa.

Kulttuuri on aina muuttunut. On miesten omalla vastuulla muuttua kulttuurin ehdoilla.

Onnellisuuden maksimoiminen on jokaisen elävän olennon päämäärä

Naiset etsivät oikeutetusti oman onnellisuutensa maksimoimista uudella strategiallaan.

Feminismi on seksuaalinen strategia

Feminismi antaa naisille parhaan mahdollisen aseman partnereiden löytämiseksi, valitsemiseksi ja vaihtamiseksi. Feminismi antaa naisille parhaan mahdollisuuden tasokkaimman DNA:n metsästämiseksi ja suurimpien resurssien hankkimiseksi.

Myös miesten on päivitettävä oma seksuaalinen strategiansa feminismiä vastaavaksi. Punaisen pillerin filosofia on miesten uusi seksuaalinen strategia. Kun mies ymmärtää muuttuneen todellisuuden hänen elämänsä muuttuu paremmaksi.

Pelimiesopit ovat tärkeä osa punaisen pillerin filosofiaa. Hyvien pelimiesoppien kehittäminen on mahdotonta ilman punaisen pillerin tarjoamaa evolutionaarista kontekstia.

Pariutumista käsittelevien foorumien suuri ongelma on keskustelun feminisoituminen, mikä tarkoittaa keskustelun muuttumista naisia miellyttäväksi, eli poliittisesti korrektiksi.

Pelimiesopeilla on huono maine naisten keskuudessa juuri siksi, että ne ovat tehokas naisten manipuloimisen keino. Naisten seksuaalisessa strategiassa on mukana tiedostamattomia elementtejä, jotka aiheuttavat kitkan pelimiesoppeja vastaan.

Kun naiset alkoivat kapinoida pelimiesoppeja vastaan, monet miehet alkoivat tehdä pelimiesopeista poliittisesti korrekteja. "Emme ole täällä manipuloimassa naisia seksiin, olemme kehittämässä itseämme paremmiksi mieheiksi!" Jos miesten pitää miettiä oma seksuaalinen strategiansa tavalla, joka tuottaa hyviä tuloksia naisille, miesten oma seksuaalinen strategia kärsii! Ei shakissakaan kieltäydytä syömästä vastustajan kuningatarta pelkästä kohteliaisuudesta.

Suuri osa punaisen pillerin keskusteluista käsittelee evoluutiopsykologiaa, koska sen ymmärtäminen on avain toimivaan seksuaaliseen strategiaan. Hyvä strategia ei ole tarpeellista vain naisten isekmisessä, vaan myös suhteiden jatkamisessa, lasten hankinnassa ja oman onnellisuuden maksimoimisessa.

Menestys pariutumismarkkinoilla voidaan varmistaa ainoastaan maksimoimalla objektiivinen tieto faktoista, olivatpa ne kuinka tuskallisia tahansa.

Business Insiderin artikkelissa esitetään seuraava lainaus:

 • Miehet pitävät hyvännäköisistä naisista, naiset pitävät vahvoista maskuliinisista persoonallisuuksista. Naisille on tyypillistä parantaa ulkonäköaan kaikin keinoin, mutta sinisen pillerin miehet vieroksuvat vahvan maskuliinisen persoonallisuuden kehittämistä. Kyseessä on kaksoisstandardi.

Punaisen pillerin filosofiaan kuuluu yhtäläisten mahdollisuuksien tasa-arvo: jokainen saa yrittää menestyä parhaaksi katsomallaan strategialla.

Punainen pilleri ei pyri muuttamaan maailmaa:

 • Punainen pilleri eroaa miesten oikeuksien liikkeestä, koska punaisen pillerin liike ei yritä korjata yhteiskuntaa tai hallintoa. Itse asiassa suuri osa punaisen pillerin miehistä arvelee tilanteen kehittyneen feminismin johdolla jo niin pitkälle, että korjaaminen on mahdotonta. Olisi tietenkin hienoa, jos miehillä olisi yhtäläiset lisääntymisoikeudet, mutta kukaan ei pidättele hengitystä niitä odotellessa. Pääasialliset punaisen pillerin tavoitteet ovat henkilökohtaisessa ja ihmisten välisten suhteiden kehityksessä, eikä suinkaan missään sellaisessa, joska kirjoitetaan kansanedustajalle.

Eräs punaisen pillerin mies kertoo, että hän rakastaa kuntosaliharjoittelua, mutta perhe tekee harrastuksesta pilkkaa. "Se on ajanhukkaa, koska naiset eivät pidä lihaksikkaista miehistä, vain homot pitävät lihaksista." Punaisen pillerin mies päättelee, että koska puntin nosto ei auta naisia millään tavalla, perhe kiusaa häntä työntääkseen miehemme naisia hyödyttävien asioiden pariin.

LUE: Punaisen pillerin sanasto englanniksi

78657 | 21 kommenttia.
7.11.2014 09:05

Eveliina Talvitie tarttuu Perussuomalaisten puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon sanoihin otsikolla Liian tasa-arvoista.

Riikkahan trollasi aikasemmin seuraavilla sanoilla:

Suomalaiset naiset ovat niin tasa-arvoisia, että he näyttävätkin miehiltä

Sanoista pilkahtaa ivallinen suhtautuminen miehen näköisiin naisiin.

Eveliina jäävää itsensä oman miesmäisyytensä arvioinnista: "Olen ehkä jäävi arvioimaan oman ”miesmäisyyteni” tasoa".

Eveliina näyttää hyvin naiselliselta, hänet voisi istuttaa ongelmitta vaikkapa 50-luvun suomalaiseen elokuvaan. Pitkät hiukset ja sirot piirteet korostavat naisellisuutta.

Eveliina on yhdistetty suhteisiin korkean tason tavoiteltujen poikamiesten kanssa, kuten Matti Vanhaseen. Naisellisuus on välttämätön valtti tavoitellun poikamihen nappaamiseksi. Matti Vanhaset tai Ilkka Kanervat eivät seurustelisi miehen näköisen naisen kanssa, koska miehet pitävät naisen näköisistä naisista.

Eveliina kirjoittaa:

 • Tarkoittaako Riikka, että tasa-arvo on ohjannut naiset jäljittelemään edellä mainittuja piirteitä vai sitä, että ulkomuodoltaan ”luontaisesti miehekkäät” valikoituvat tasa-arvon kannattajiksi?

Luultavasti kumpikin oletus pitää paikkansa. Eräs feminismin perusajatuksista on naisten kauneuden kilpavarustelun lopettaminen, jotta naiset eivät kilpailisi toisiaan vastaan naisellisuudesta miesten miellyttämiseksi.

On luonnollista, että naisten kauneuden kilpavarustelun vähentämistä kannattavat eritoten ne naiset, jotka eivät pärjää kisassa alunperinkään. Toisaalta feministisen kauneuden kilpavarustelun vastustaminen johtaa tietenkin siihen, että nainen vähentää naisellisuutensa eteen tekemiään panostuksia.

Eveliina jatkaa:

 • Onko Riikka sitä mieltä, että tissittömät ja makkarattomat naiset eivät voi olla ylpeitä naiseudestaan?

Miksi naiseudesta pitäisi olla ylpeä? Naisellisuudestaan voi tietenkin olla ylpeä, mutta naisellisuus on eri asia kuin naiseus. Yleisesti ottaen epänaiselliset naiset ja epämiehekkäät miehet eivät voi olla ylpeitä, koska perinteisten roolien mukaisuus on arvostetumpaa kuin niiden rikkominen. Ei ihminen voi olla aidosti ylpeä olemalla huono jossakin arvostetussa hierarkiassa.

Miten miesmäinen nainen voi olla ylpeä esimerkiksi Eveliinan itsensä rinnalla, kun tasokkaat poikamiehet juoksevat Eveliinan perässä?

 • Ja mitä vikaa miesmäisyydessä toisaalta on?

Miemäisessä naisessa on se vika, että hän sijaisee alhaalla naisten keskinäisessä markkina-arvohierarkiassa ja joutuu tyytymään niihin miehiin, mitä naisellisemmilta naisilta jää ylitse. Miesmäinen nainen ei pääse nauttimaan halun tai kohteliaisuuksien kohteena olemisesta. Ylivoimainen enemmistö naisista ei halua olla miesmäisiä edellä mainituista miesmäisyyden ongelmista johtuen.

 • Kyllä miesmäisillä naisilla (kuten myös naismaisilla miehillä) pitäisi olla yhtäläinen oikeus olemassaoloon siinä missä muillakin.

Eihän heidän olemassaoloaan ole kukaan kieltämässä. Onhan huonosti koulutetulla pitkäaikaistyöttömälläkin oikeus olla olemassa, mutta ei hänellä ole niitä etuja, joita paremmin koulutetuilla henkilöillä on työmarkkinoilla.

Ei kyse ole "oikeudesta olla olemassa", vaan mahdollisuudesta saada arvokkaita etuja tietynlaisella (eli naisellisella) käytöksellä.

Toisaalta miesmäisestä luonteesta voi olla naiselle ratkaisevaa etua työelämässä, koska pärjääminen ja kilpailu on miesmäisyyden ytimessä. Miesmäisestä ulkonäöstä on harvoin naiselle etua, koska sitä arvosteta juuri missään.

Yhteenveto

Minä joudun hämmästelemään kerta kerran jälkeen, kuinka vaikeaa naisellisuuden etujen ymmärtäminen on monille naisille. Ymmärtäminen tuntuu olevan vaikeaa erityisesti niille naisille, joille suurin osa naisellisuuden eduista lankeaa (esim. Lenita Airisto).

Slunga-Poutsalon ajatuskulku on tuttu konservatiivisista piireistä. Perinteisiä sukupuolirooleja tulee vahvistaa, koska todellisuus ei katoa minnekään leikkimällä tasa-arvoutopiaa, jossa miesmäiset naiset ja naismaiset miehet ovat yhtä arvokkaita kuin muut. Ajatus ei ole tasa-arvoinen, mutta hierarkiat eivät poistu komiteapäätöksillä.

Eveliinan ongelmana pariutumismarkkinoiden analyysin puute, kuten feministeillä yleensäkin. Elina ei suostu näkemään, että hän on itse hyötynyt valtavasti naisellisesta ulkonäöstään. Eveliina haluaa luoda itselleen hyväntekijän maineen puolustamalla itseään epänaisellisempien naisten oikeutta olla olemassa.

Mutta eihän oikeus olla olemassa tee epänaisellisista naisista tasa-arvoisia Eveliinan kanssa, vaikka utopistinen tasa-arvopuhe kuulostaakin mieltä ylentävältä. Eveliinan etuoikeutena on edelleen seurustella mattivanhasten kanssa, kun epänaisellisille naisille jää ristikseen 15 villiä kissaa.

78647 | 10 kommenttia.
3.11.2014 07:40

Viime viikkona Amerikasta on kantautunut videoita katuhäirinnästä. Eräs tapa tarkastella katuhäirintää on valtasuhteiden analysointi. Kenellä on valtaa ja mitä erilaiset vallan muodot pitävät sisällään?

Periaatteessa kenellä tahansa on hallussaan valtaa häiritä toisia ihmisiä. Häirintään liittyy usein seksuaalinen elementti, joskus myös uhkaava elementti - usein häirintä on kuitenkin pelkästään rasittavaa ja aikaa vievää. Osaa häirinnästä voidaan kutsua "hyväntahtoiseksi" häirinnäksi, mikä saattaa olla myös enemmän toivottua kuin epätoivottua. 

Hunksi kävelee kadulla New Yorkissa

Aloitetaan analyysi tästä videosta, jossa todella hyvännäköinen mies kävelee tiukassa t-paidassa New Yorkissa. Jostain syystä miehellä ei ole tiukkoja farkkuja - onko jalkapäivä jäänyt väliin?

Hunksimme on poikkeuksellisen komea, täysi kymppi. Sanoisin, että hän kuuluu luultavasti komeimpaan promilleen miehistä tiukassa t-paitakisassa. Kapea lantio, pituus ja täydellinen ylävartalo saa katseet kääntymään. Minäkin varmaan katsoisin taakseni, jos tuon näköinen mies tulisi vastaan.

Urheilijoissa tai vaikkapa salilla on paljon treenattuja miehiä, mutta aniharvasta löytyy tuollaista poikkeuksellista vartalon komeutta yhdistettynä pituuteen.

Hunksimme saa osakseen päivittelyä, katseita, numeropyynnön ja pyyntöjä tulla luokse. Häirinnän taustalla on hunksin kympin ulkonäkö: ilman sitä mies tuskin kohtaisi minkäänlaista häirintää. Itse kävelin nuorempana katuja kuutosen miehenä, eikä minua häiritty koskaan ulkonäköni takia. Ysin miehenkin olisi vaikea kerätä minkäänlaista häirintää. Oleellista on myös tiukka t-paita, joka tuo ylävartalon muodot esiin: puku päällä kyseessä olisi vain yksi pukumies muiden joukossa.

Hunksin kohtaaman häirinnän toivottavuus riippuu muun muassa hänen mielialastaan, seksuaalisesta suuntautumisestaan tai häiritsijöiden uhkaavuudesta. Koska hunksimme on iso ja vahva mies, häirinnässä ei ole uhkaavaa ulottuvuutta. Häirinnästä merkittävä osa tuli (homo)miehiltä, mikä saattaa olla rasittavampaa kuin naisilta saatu huomio. Homomiehiltä saatu huomiokin oli tosin vilpitöntä ihailua, eli hyväntahtoista häirintää.

Valtasuhde hunksimme tapauksessa on selvä. Hunksi on komea ja vahva katujen kuningas, jota alamaiset ihailevat tai lähestyvät hattu kourassa numeroita pyydellen.

Häiritsijöillä ei ole legitiimiä valtaa suhteessa hunksiimme, koska heidän tasonsa on hunksimme alapuolella. Häiritsijöillä on ainostaan valta häiritä, vallanmuoto, joka on jokaisella ihmisellä.

Nainen kävelee New Yorkissa

Koko häirintäkohu sai alkunsa tästä videosta, jossa nainen kävelee tiukissa farkuissa ja tiukassa t-paidassa 10 tuntia New Yorkissa.

Naisella on muodot kohdallaan, mutta ei yllä kuitenkaan missisarjaan. Arvioisin hänen tasonsa seiskaksi, joka ei kääntäisi minun päätäni kadulla. Jyväskylän kaduilla on paljon yhtä hyvän tai paremmankin näköisiä naisia. Lantio-jalka osasto ei ole aivan pikajuoksija-tasoa, eivätkä kasvot ole aivan minun tyyppiäni. Ehkäpä uhkeammat naiset ovat eritoten mustien miesten suosiossa, mikä selittää suosiota vähemmistökylläisessä New Yorkissa.

Suuri osa naisen kohtaamasta häirinnästä voitaneen laittaa tiukkojen vaatteiden piikkiin, jotka nostavat tissit ja takapuolen näytille. Löysissä vaatteissa häirintä olisi luultavasti hävinnyt lähes tykkänään.

Voisin kuvitella, että New Yorkin naisista 30-70 % kohtaa mainittavaa häirintää, varsinkin jos asustus on "antava". Sitten on olemassa pahnan pohjimmainen 30 prosenttia naisista, joka ei kohtaa juurikaan häirintää - tai ei ainakaan hyväntahoista ja ihailevaa häirintää.

Videon uhkaavimmasta ja pelottavimmasta häirinnästä vastaa muutama mies, joita voisi kuvata nuoriksi ja lihaksikkaiksi jengiläisiksi. He vaikuttavat atleettisilta ja arvaamattomilta ja he kykenevät tosissaan pelottamaan videomme naista.

Nuorten jengiläistemme motiivina on selvästikin vain oman vallan osoitus ja ohikulkijan pelottelu, koska heidän iskuyrityksensä ovat onnistumisen kannalta toivottomia. Jengiläisemme tajuavat, että työttöminä,vähän opiskelleina ja alaluokkaisina heillä ole mitään mahdollisuutta iskeä videomme naista, joka ei kuulu White Trashiin. Jengiläisillämme ei edes ole muuta areenaa kuin katu tehdä tuttavuutta naisemme kanssa.

Jengiläisten vallankäyttö seksuaalisessa häirinnässä lähtee halusta saada ainoaa valtaa, joka heille on tarjolla ja joka liikkuu lainsäädännön rajoilla. Heidän uhkaavuutensa ei ole tulos heidän etuoikeutetusta asemastaan, vaan kombinaatio alistetusta asemasta yhdistettynä fyysiseen voimaan.

Samalla tavalla kuin hunksillamme, naisella on hallussaan seksuaalinen valta, koka kirvoittaa reaktiot kadulla kulkijoista. Nainen ei ole kuitenkaan kuningatar samalla tavalla kuin hunksimme on kuningas, koska nainen joutuu kyyristelemään ja vaikemaan tilanteen eskalaation pelossa.

Naisemme kohtaa paljon myös hyväntahtoista häirintää, jossa ihastellaan naisen muotoja. Ihastelut ovat jokaisen ihmisen päässä tapahtuvia normaalireaktioita, mutta ääneen lausuttuina niistä tulee häirintää. Suurin osa ihmisistä osaa ymmärtää pitää häirinnän vain omissa ajatuksissaan, mutta osa ihmisistä sanoo ajatuksensa julki.

Julkkiskoomikon kohtaama häirintä

Saturday Night Livessä näyttelevä koomikko Michael Che kirjoitti vastauksena häirintävideoon seuraavasti:

Michael toi ilmi, että julkkikset joutuvat pahemman häirinnän kohteeksi joka kerran, kun he lähtevät kadulle seikkailemaan. Michaelin tapauksessa epäselväksi jää, kuinka usein häirintä on epätoivottua ja kuinka usein julkkikset suorastaan toivovat saavansa huomiota.

Michaelin kohtaama häirintä johtuu hänen julkkisvallastaan, joka tekee hänestä attraktiivisen.

Rasistinen häirintävideo?

New Yorkin naisemme videota on syytetty rasismista. Hanna Rosin kysyy, miksi lähes kaikki häiritsijät videolla edustavat rodullisia vähemmistöjä? Videon tekijän mukaan häiritsijöissä oli mukana myös valkoisia miehiä, mutta heistä ei saatu hyviä otoksia muun muassa samaan aikaan sattuneen muun metelin tai kuvakulmien takia.

Myös aiempi häirintävideo Brysselistä esitteli pelkästään rodullisia vähemmistöjä häiritsijöinä.

Slaten Dee Locketin mukaan White Men Don't Catcall. They Harass In Other Ways. Valkoiset miehet eivät viheltele perään kadulla, koska etuoikeutettuina heillä on parempi tilaisuus iskeä naisia otollisemmissa ympäristöissä.

Valkoiset miehet häirtsevät juhlissa, baareissa ja yliopiston kampuksella

Locketin selityksessä lienee totuuden siemen. Työttömällä kadulla elävällä jengiläisellä ei ole muita mahdollisuuksia tehdä tuttavuuksia naisiin, kun taas valkoinen mies konttoripäällikkönä voi iskeä työpaikkansa naisia valta-asemastaan käsin.

Yhteenveto

Kadulla eniten häirityillä ihmisillä on yleensä myös eniten omaa valtaa, joko (1) seksuaalista valtaa tai (2) julkkisvaltaa, joka tekee heistä attraktiivisia ihailun, halun tai kateuden kohteita.

Häiritsijöiden käyttämä valta on vastavaltaa, jolla yritetään saada kontaktia itseä ylemmällä sijaisevaan henkilöön. Vastavalta voi olla joko hyväntahtoista ihailua tai pahantahtoista alistamista. Hyväntahtoinen ihailukin koetaan usein häiritsevänä jo pelkästään siitä syystä, että paljon häirintää kohtaavalla ihmisellä ei ole aikaa vastata kohteliaisuuksiin.

Naisten fyysinen heikkous ja muilla vallan alueilla heikkoimmilla olevien jengiläisten röyhkeys tekee naisten kohtaamasta seksuaalisesta häirinnästä yleensä paljon pelottavampaa kuin komeiden miesten tai jullkkisten kohtaamasta häirinnästä, joka on usein hyväntahtoisempaa.

78597 | 18 kommenttia.

Tämän blogin kommentoiduimmat

Alueen muita blogeja

Viimeisimmät blogikirjoitukset

Viimeisimmät uutiset

Suosituimmat artikkelit

Artikkeli
Kohtuus kaikessa pätee hyvin myös puhuttaessa kontrollointi- ja...
Uutinen
En minä näitä omasta päästäni keksinyt – mutta tietokirjailija, entinen...

Uusimmat kysymykset

Vatsakipu - 25.10.2014 13:30