Henry Laasanen | Terve.fi

Henry Laasanen

Henry Laasanen on kirjan ”Naisten seksuaalinen valta” kirjoittaja ja pariutumisen asiantuntija.

Blogin painopistealue on pariutumismarkkinoiden tarkastelussa: miten pariutumismarkkinat toimivat ja mikä on niiden yhteys yhteiskunnan rakenteisiin.

Blogissa tarkastellaan muun muassa markkina-arvoteoriaa, alempitasoisia miehiä, seksuaalista valtaa, pelimiesoppeja ja tuoreimpia seksuaalisuuden tutkimuksia. Pyrkimyksenä on luoda osuva kuvaus pariutumisen todellisuudesta ilman moraalista tai normatiivista painolastia.

Blogin kirjoittaja: Henry Laasanen

27.07.2015 13:35

Tutkimus Facial Features: What Women Perceive as Attractive and What Men Consider Attractive (2015) tarkasteli, millä kriteereillä miehet ja naiset arvioivat naisten kasvojen kauneutta.

Kasvojen kauneutta arvioitiin 4 kriteerin mukaan:

 • SYMMETRISYYS: symmetriset kasvot ovat yleensä viehättävämpiä
 • KESKIVERTOISUUS: keskiverrot kasvot ovat yleensä viehättävämpiä kuin voimakkaat ja omalaatuiset kasvonpiirteet
 • SUKUPUOLITTUNEISUUS: klassisesti naiselliset (paksut huulet, pyöreät posket, korkeat kulmakarvat) tai miehekkäät (voimakas leuka, syvät silmät) kasvot
 • IKÄÄNTYNEISYYS: nuoremman näköisiä kasvoja pidettiin yleensä viehättävämpinä.

266 espanjalaista naista käskettiin arvioimaan omaa kauneuttaa 7 portaisella asteikolla. Sitten ryhmä miehiä teki vastaavan arvion naisten kauneudesta. Lopuksi tutkijat vertailivat kasvojen saamia kauneusarvioita niissä esiintyneisiin eri piirteisiin..

Naiset arvostivat kasvojen feminiinisyyden merkitystä miehiä enemmän, kun taas miehet arvostivat enemmän kasvojen keskiarvoisuutta ja nuoruuteen viittaavia piirteitä.

Tutkimuksen opetus naisille

Tullakseen kauniimmiksi miesten silmissä, naisten kannattaa panostaa enemmän kasvojensa keskivertoisuuteen ja nuorekkuuteen kuin naisellisuuteen.

82049 | 11 kommenttia.
22.07.2015 08:31

Iltalehdessä kysytään otsikolla Onko vanhalla ja rumallakin oikeus seksiin?

Vastaus on yksiselitteinen: EI OLE.

Hyvinvointivaltio takaa monenlaisia oikeuksia ja kansalaisjärjestöt vieläkin enemmän. Seksi on ainut perustarpeista, jonka tyydytystä hyvinvointivaltio tai kansalaisjärjestöt eivät edes  yritä järjestää. Päinvastoin, valtion lainsäädäntö yrittää monin tavoin estää rumien ja vanhojen seksin saantia, esimerkiksi prostituution harjoittamista vaikeuttamalla.

Järkevämpää olisi kysyä seuraavasti:

 • Miksi valtio ei edistä rumien ja vanhojen mahdollisuutta seksiin?

Vastaus kysymykseen voisi olla seuraavanlainen: Hyvinvointivaltion ensisijainen tehtävä on naisten auttaminen, kun taas seksinpuute on lähes täysin miesten ongelma. Miesten seksinsaannin helpottaminen vaatisi naisten seksuaalisuuden arvon alentamista ja miesten neuvotteluasemien parantamista, mutta hyvinvointivaltio pyrkii toimimaan täysin päinvastoin. Hyvinvointivaltio pyrkii nostamaan naisten seksuaalisuuden arvoa ja siirtämään miesten materiaalisia resursseja naisille ilman, että naisten täytyy tarjota seksiä noiden resurssien vastikkeeksi.

Keski-ikäinen mies kysyy Iltalehdessä:

 • Olen lähemmäs viisikymppinen mies niin kutsuttu vanhapoika. Minulla ei ole koskaan ollut pidempää naissuhdetta. Sellaisen kyllä haluaisin, mutta en ole kelvannut kellekään. Minusta on alkanut tuntua, että minun ei enää edes kannata etsiä parisuhdetta.

Iltalehden asiantuntija, seksuaaliterapeutti, uroterapeutti, naistentautien erikoissairaanhoitaja ja kätilö Päivi Ahopelto vastaa:

 • On valitettavaa, että meille tarjotaan maailmasta yliseksualisoitunutta kuvaa, joka saa tavalliset ihmiset tuntemaan itsensä riittämättömiksi ja kelpaamattomiksi.

Ei maailmankuvassa ole mitään valitettavaa. Totuus on se, suuri osa ihmisistä (eli miehistä) on riittämättömiä ja kelpaamattomia pariutumismarkkinoille. Kyseessä ei ole mikään "tarjottu kuva", vaan kylmä todellisuus.

 • Sinäkin ajattelet, että seksi on vain nuorille ja kauniille. Se ei pidä paikkaansa. Kaikenikäiset ihmiset tarvitsevat läheisyyttä, hellyyttä ja rakkautta. Seksuaalisuudella ei ole mitään tekemistä iän kanssa.

Asiantuntija yrittää sekottaa (1) tarpeet ja (2) pariutumismarkkinoiden todellisuuden. Seksin saannilla on paljon tekemistä iän, kauneuden ja sukupuolen kanssa.

Asiantuntija jatkaa:

 • Kaikki naiset eivät etsi pinnallisia suhteita tai kiiltokuvia vaan aitoa, välittävää miestä.

Entä sitten? Tuollainen tieto ei auta miestämme metriäkään pitemmälle seksin saannissa.

 • Sinulle olisi varmasti paljon apua siitä, että pääsisit jonkun kanssa puhumaan ja purkamaan ajatuksiasi, pettymystäsi ja surua.

Terapeutille höpöttäminen ei auta seksin saannissa. Miehemme pitää opetella pelimiestaitoja ja nostaa markkina-arvoaan. Kuntosalia ja lukemattomia aloitteita naisille. Prosessi on piinallinen, mutta psykoanalyytikon sohvalla makoilu ei auta mitään.

82002 | 47 kommenttia.
18.07.2015 10:18

NY Mag kirjoittaa artikkelissaan feministimiehestä, joka sallii vaimonsa sekstailla muiden miesten kanssa:

 • Vaimoni on treffeillä miehen nimeltä Paulo kanssa. Jos kaikki sujuu odotetusti, vaimo tulee kotiin keskellä yötä, ryömii sänkyyn ja kertoo, kuinka hän ja Paulo harrastivat seksiä. En räjähdä vihasta tai  halveksunnasta. Sanon vaimolleni, että kyseessä oli kuuma tarina. Tarina ei ole kuuma, koska vaimoni on innoissaan, vaan koska minä olen feministi.

  Ennen kuin vaimoni alkoi maata muiden miesten kanssa, pidin itseäni feministinä, mutta ymmärrys feminismistä oli abstraktia. Kun lopetin työt jäädäkseni kotiin lasten kanssa, aloin ymmärtää feminismiä ihan uudella tasolla. Olen taloudellisesti riippuvainen kotiaviomies, joka joutuu päivittäin pähkäilemään lasten kasvatuksen haasteiden kanssa. Nyt kun olen tutustunut koti-isyyden vaikeuksiin, en syytä naisia vaatimasta enemmän kuin elämän kotiäitinä.

Feministimiehemme on ymmärtänyt, että patriarkaatin tarkoituksena on alistaa naisten seksuaalisuutta.

 • Pitkän mietiskelyn jälkeen ymmärsin, miksi vaimoni sekstailut muiden miesten kanssa häiritsivät minua: yksiavioisuus merkitsee naisen seksuaalisen ilmaisun kontrollia ja patriarkaalisen sorron alkuperä tiivistyy miehen pelkoon siitä, että mies ei voi kontrolloida naistaan seksuaalisesti.

Jos nainen pitää seksistä hän on huora ja lutka; jos hän pitää vain seksistä miehensä kanssa, hän on tylsä; jos nainen ei pidä seksistä ollenkaan, hän on frigidi ja tunteeton. Jokainen vaihtoehto on ansa.

Miehemme pitää seksiä feminismin pohjimmaisena ongelmakohtana:

 • Feminismi palautuu aina seksiin, vaikka puhuisimmekin muusta. Kaikkien naisten ei tarvitse olla seksuaalisia seikkailijoita. Pointti piilee siinä, että naisten on saatava valita, eikä suinkaan heidän miestensä. Vaimoni lukuisat seksisuhteet eivät vähennä rakkautta välillämme. Minulta vei puoli vuotta ja lukuisten intensiivisten keskustelujen verran asian ymmärtämiseen. Kun vaimoni sanoi haluavansa avointa liittoa, hän ei hylännyt minua, vaan hän helli itseään. Kun ymmärsin sen, minusta tuli feministi.

Feministimiehemme ideologia vaikuttaa muslimi-ideologian vastakohdalta, siinä missä keskiverto länsimainen ideologia asettu jonnekin välimaastoon. Siinä missä muslimit harrastavat patriarkaalista seksuaalisuuden rajoittamista äärimuodossaan, feministimme antaa naiselleen täydet seksuaaliset vapaudet.

Aurelius Pundit kuvaa NY Magin artikkelia häiritseväksi.

Purple Pill Debate -keskustelun aloittaja pyytää vaihtamaan jutun sukupuolet ja kuvittelemaan, miltä miehelle seksuaalisen vapauden antama vaimo kuulostaisi.

Yhteenveto

Iida Ketola ja Renne Korppila kertovat elävänsä avoimessa suhteessa. Renne Korppilan ero feministimieheemme verrattuna piilee siinä, että alfauroksena Rennen on helppo löytää itselleen tasokasta seksiseuraa.

Avoimet suhteet ovat huonoja keskivertomiehille. Jos minä ryhtyisin avoimeen suhteeseen, niin joutuisin käyttämään aikaani 24/7, jotta saisin houkuteltua edes yhden epätoivoisen mummon "hekumalliseen" seksiin. Eukko saisi haalittua yhdellä netti-ilmoituksella yli 100 hyvin varusteltua mustaa miestä.

Vapaat suhteet eivät ole tasa-arvoisia miehille. Ei seksin saanti ole koskaan vapaata (eli ilmaista) miehille, vaan seksin saamiseksi pitää tehdä paljon töitä - miehen markkina-arvosta riippuen. Vapaassa suhteessa olevan miehen ajasta suuri osa menisi vieraiden naisten vonkaamiseen. Vaikka seksi vieraiden naisten kanssa ei häiritsisikään vaimoa, noiden suhteiden hankkimiseen käytetty aika varmasti häiritsisi.

81937 | 36 kommenttia.
14.07.2015 11:39

Miehillä on usein epärealistisia ennakkokäsityksiä menestymisestä pariutumismarkkinoilla, joita "punaisen pillerin pelimiesteoria" pyrkii korjaamaan.

Redditissä aiheesta keskustellaan otsikolla What unrealistic expectations did you have before you became a Red Piller? Moni mies havahtuu jossakin vaiheessa elämään pariutumisen inhorealistiseen todellisuuteen ja ruusunpunaiset harhaluulot saavat jäädä.

Miehen ominaisuudet

 • Hyvä, luotettava ja kovasti työtä tekevä mies houkuttelee luokseen samanlaisia naisia.
 • Naiset arvostavat korkealle, jos mies tuo perheelle leivän pöytään.
 • Ystävällisyys, altruismi ja muut hyveet ovat viehättäviä piirteitä miehessä.
 • Naiset eivät välitä, vaikka olisit haavoittuvainen aina toisinaan.

Lukemattomat noviisit ja beta-miehet ovat menneet lankaan uskoessaan ylistyspuheita kilttien ja haavoittuvien miesten seksikkyydestä. Leivän tuominen pöytään ei riitä pitkälle avioliitossa, jos nainen ei saa muuten tunteilleen täyttymystä.

Käytös

 • Mitä enemmän annan itsestäni suhteessa, sitä enemmän saan takaisin.
 • Naiset rakastavat miehiä samalla tavalla kuin miehet naisia.
 • Naiset ovat rationaalisia toimijoita ja heidän sanansa kuvaavat tarkasti syitä heidän käytöksensä taustalla.
 • Naisen rakkaus tarkoittaa naisen sitoutumista (todellisuudessa se on kuvaus naisen tämän hetkisistä tunteista: "Tunnen itseni onnelliseksi".)
 • Kuuntele mitä naiset sanovat (Katso heidän käyttäytymistään!).
 • Naisille voi puhua järkeä, jos logiikkasi on virheetöntä.

Beta-miehillä on tapana projisoida omat ihastumisen mekanisminsa naisiin ja kuvitella, että naiset ovat samanlaisia. Itseensä vertaamisen sijaan miehen tulee oppia naisten käytöksen salat ja motiivit niiden taustalla. Oppia on vaikea saada muualta kuin punaisen pillerin teoriasta, koska naistenlehdet eivät kerro totuutta.

Pariutumismarkkinoiden epäsymmetrisyys

 • Kuvittelin, että ujona miehenä voisin päästä suhteeseen ja että naiset tekisivät aloitteen.
 • Kuvittelin pariutumismarkkinoiden olevan symmetrinen, koska naisia ja miehiä on yhtä paljon ja naiset aina valittavat, kuinka vaikeaa deittailu on.
 • Feministisen opin mukaan naisilla ei ole millään elämänalueella helpompaa kuin miehillä. Kuvittelin, että deittailussa miehet ja naiset ovat samassa veneessä.
 • Keskivertonaiset ihastuvat keskivertomiehiin.
 • Tulisin lopulta löytämään tavallisen naisen avioliittoon, joka jakaisi kanssani yhteiset kiinnostukset ja tunteet.

Miehet ja naiset eivät ole tasa-arvoisia pariutumismarkkinoilla. Ujo mies ei saa naista ja keskivertomiehen on vaikea löytää tasoistaan naista.

Feministinen oppi valehtelee, pariutuminen on paljon vaikeampaa miehille kuin naisille.

81870 | 22 kommenttia.
11.07.2015 09:48

Silmiini sattui kolme kysymystä lähiajoilta:

 1. Miksi fiksu keski-ikäinen mies ei kiinnosta ketään?
 2. Why do I mainly get messages from guys interested in sexual encounters? (Miksi yhteyttä ottavat miehet ovat kiinnostuneita ainoastaan seksistä?)
 3. Miksi ainoastaan läskit naiset tekevät aloitteita?

Markkina-arvoteoria vastaa kysymyksiin paljon paremmin kuin median "asiantuntijat".

Fiksut keski-ikäiset miehet

Keski-ikäiset miehet eivät ole lähtökohtaisesti kiinnostavia kenellekään. Päinvastoin, kuten sanonta "likainen vanha mies" kertoo, keski-ikäiset ja vanhemmat miehet edustavat enemmän uhkaa kuin mahdollisuutta.

Jos äiti on vielä elossa, häntä saattaa toki kiinnostaa.

Muista hyvin kun olin vielä nuori mies. Silloin kaikenlaista porukkaa kiinnosti tekemiseni: mikä minusta tulee ja kaikkea muuta. Nuoressa miehessä on kiinnostavaa potentiaalia, kun taas keski-ikäinen mies edustaa katoavaa menneisyyttä.

Fiksuus ei riitä tekemään keski-ikäisestä miehestä kiinnostavaa - ainoastaan raha, status tai valta saa keski-ikäisen miehen vaikuttamaan kiinnostavalta, koska muut voivat päästä niistä osallisiksi.

Asiantuntija vastaa:

 • Ikävä kyllä ammattilainenkaan ei voi näin niukoilla tiedoilla kertoa, "mikä mättää". Hän kehotti muistamaan ennen kaikkea, että suhteissa on aina kyse vastavuoroisuudesta: "Siis siitä, mitä suhteissa tapahtuu ja mitä vuorovaikutuksesta saadaan ja annetaan toiselle – ei niinkään ominaisuuksista, joita kaikki tavoittelevat."

Keski-ikäisellä miehellä ei ole paljoa annettavaa vuorovaikutussuhteissa, koska hänellä ei ole haluttavia ominaisuuksia ilman rahaa, statusta, valtaa tai kiinteää sukulaissuhdetta.

Asiantuntija ei ymmärrä, että perusvika on mieheydessä ja keski-ikäisyydessä, jotka tekevät henkilöstä ei-toivotun.

Miehet kiinnostuneita vain seksistä

Nainen (44v) kirjoittaa:

 • Saan viestin joltain hyvännäköiseltä mieheltä, mutta sisältö onkin asiatonta. Aaarg!

Mitä paremman näköinen mies on, sitä todennäköisemmin hän on kiinnostunut vain seksistä.

Naisella on profiilissaan omena-analogia:

Kuten monet kommentaattorit huomauttavat, tuollainen itseään korottava analogia ei edesauta naisen pariutumista mitenkään. Nainen näkee itsensä palkintona, jonka saavuttamiseksi miehen on tehtävä valtavasti töitä. Se ei vastaa 44-vuotiaan pariutumisaseman realiteetteja.

Lihavat naiset tekevät aloitteita

Mies ei ole tyytyväinen nettideitissä kohtaamiinsa vastaajiin:

 • On täysin käsittämätöntä ja jo ilmiöksi muodostunut profiilissani se että ainoastaan lihavat ja täten etovan näköiset naiset tekevät aloitteita. Profiilissani mainitsen olevani liikunnallinen ja se pitäisi kuvistakin näkyä ja toiveenanikin on hoikka, normaali tai sporttinen nainen. Ensinnäkään tämän vartalotyypin naiset eivät vastaa asiallisiin viesteihini vaikka sopisin täysin heidän kriteereihin ja toisekseen eivät tee aloitteita. Sitävastoin pyöreät ja runsasmuotoiset lähestyvät jatkuvasti. Miksi?

Sama ilmiö oli tuttu jo omalta nettideittailuajaltani: jos joku nainen osoitti poikkeuksellista kiinnostusta, hän oli huomattavan lihava.

Syy on yksinkertainen: ainoastaan huomattavan lihavien naisten naisten markkina-arvo on niin alhainen, että he "alentuvat" tekemään ensimmäisen kontaktin. Hoikkien ja sporttisten naisten ei tarvitse "alentua" aloitteiden tekoon, koska he saavat viestejä muutenkin.

Oma "urani" markkina-arvokeskustelujen parissa sai alkunsa samanlaisesta havainnosta baarissa: miksi kaikista tasottomimpienkin naisten ympärillä pörräsi tusinoittain miehiä, mutta normaalipainoiset ja urheilulliset miehet joutuivat seisomaan yksin. Vastausta tuohon yksinkertaiseen (mutta surulliseen) havaintoon ei löytynyt mistään muualta kuin netin markkina-arvokeskusteluista.

Pariutumisesta tulisi paljon helpompaa, jos markkina-arvoteoriaa opetettaisiin jo peruskoulussa.

81845 | 24 kommenttia.

Tämän blogin kommentoiduimmat

Uusimmat kysymykset

Niukentuneet kuukautiset - 5.06.2016 19:26
Vaihdevuosivaivatko? - 2.06.2016 15:15
Bartholinin rauhaset - 2.06.2016 15:00
Herpes kainalossa? - 28.07.2015 14:27
Tyttäreni - 25.07.2015 16:08
Lapsen "elävä" jälki jalassa - 25.07.2015 11:11
Tarkka hedelmöityspäivä - 19.07.2015 17:36