Ihon rakenne muuttuu iän myötä

Ihon ikääntyessä sen toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu. Solujen uusiutuminen, talin ja hien eritys hidastuu, puolustuskyky heikkenee, lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät.

Ikääntyessä ihon uloimman kerroksen, sarveiskerroksen, solumäärä vähenee. Se ohenee ja irtoaa herkästi; siihen syntyy pinnallisia vaurioita, kuten haavaumia. Haavaumien syntyminen johtuu myös ihonalaisen verisuonituksen heikentymisestä. Heikentynyt verisuonitus osaltaan hidastaa haavan paranemista. Myös ihonalaiset verenpurkaumat yleistyvät verisuonimuutosten takia.
Orvaskedessä ja verinahkassa sijaitsevien, pigmentaatiosta huolehtivien solujen (melanosyyttien) määrä vähenee. Ihosta tulee alttiimpi auringon haitoille, kuten palamiselle.

Kollageeni on elimistön proteiini eli valkuaisaine, jonka säikeitä on verinahassa verkkomaisesti rakentuneena. Tämä rakenne antaa iholle lujuutta ja mahdollistaa sen liikkumisen. Toisen proteiinin (elastiinin) muodostamat säikeet mahdollistavat ihon venytyksen ja erityisesti ihon palautumisen venytyksen jälkeen normaaliin muotoonsa. Näiden rakenteiden välissä verinahassa on soluja ja kudoksia, jotka pystyvät sitomaan vettä.

Ikääntyessä nämä rakenteiden ominaisuudet heikkenevät, iho muuttuu vähemmän taipuisaksi ja kimmoisaksi. Vesimäärän vähentyessä iho muuttuu kuivemmaksi, ryppyisemmäksi ja ohuemmaksi. Ikääntyessä ihonalainen kudos ohenee, mikä aiheuttaa ihon veltostumista. Muutosta lisää myös samanaikainen lihasten surkastuminen.

Myös hiukset, häpykarvoitus, kainalo- ja rintakarvoitus harvenevat iän myötä. Tämä johtuu karvatuppien määrän vähentymisestä. Hiusten harmaantuminenkin on merkki ihon ikääntymisestä, sen aiheuttaa pigmenttiä tuottavien melanosyyttien rappeutuminen.

Myös ihossa sijaitsevien hermopäätteiden määrä vähenee. Varsinkin tuntoaisti (esim. sormenpäissä) voi olla alentunut.

Erityisesti naisilla iän mukana havaittava ihomuutos on ihon laskimoiden laajentuminen. Tämä muutos on havaittavissa sinertävinä kiemuroina, erityisesti jalkojen alueella, nilkoissa ja säärissä.

Ihon ikääntyessä sen hoitamat toiminnot hidastuvat ja ihon rakenne muuttuu. Solujen uusiutuminen, talin ja hien eritys hidastuu, puolustuskyky heikkenee, lämmönsäätely ja tuntoaistimukset häiriintyvät.

Lähteet:

Ihon rakenne, Anne Soikkeli
Duodecim (1998), Yleislääkärin käsikirja, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä.
Duodecim (1998), Ihotaudit, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä.
Duodecim (1993), Geriatria, Gummerus kirjapaino Oy, Jyväskylä.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.