Bakteereja tappavat rasvat, antibakteeriset voiteet

voide Bakteereja tappavat rasvat, antibakteeriset voiteet ihonhoito ihoIhon bakteeri-infektioita on monenlaisia, esimerkiksi märkärupi ja kynsivallintulehdus. Niiden hoidossa voidaan tarpeen mukaan käyttää lyhytaikaisesti antibakteerisia paikallisvoiteita, mutta usein myös suun kautta annosteltava antibioottikuuri on tarpeellinen.Antibakteerisia voiteita on Suomessa markkinoilla kolme ja ne sisältävät basitrasiinia ja neomysiinia, mupirosiinia tai fusidiinia. Lisäksi on saatavilla kortisonin ja antibiootin yhdistelmävoiteita.
Fusidiini on kapeakirjoinen antibiootti, joka tehoaa gram-positiivisiin mikro-organismeihin, kuten stafylokokkeihin. Sitä voidaan käyttää muun muassa kynsivallin tulehduksen ja märkäruven hoidossa.
Basitrasiini-neomysiinivoidetta saa ilman reseptiä ja sitä voidaan käyttää ihon pieniin naarmuihin ja haavoihin sekä märkiviin ihotulehduksiin, kuten märkäruven hoitoon.
Mupirosiinia sisältävää voidetta voidaan käyttää ihoinfektioihin, joissa aiheuttajana ovat Staphylococcus aureus tai Streptococcus pyogenes –bakteeri.

Esimerkiksi märkäruven hoidossa hoito tehoaa parhaiten, kun sen aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmettyä. Tällöin yksittäiset, pienet ihotulehdusalueet saattavat parantua jo pelkällä paikallisantibioottivoiteella. Märkäruven hoidossa voide levitetään ihottumalle, josta ruvet on pesty pois tai pehmitetty vedellä. Tarvittaessa, märkäruven levitessä isoimmille ihoalueille käytetään sisäistä lääkitystä.

Antibakteerisiin voiteisiin liittyy toistuvissa ja pitkäaikaisissa käytöissä herkistymisriski, joten niitä ei suositella tavallisten märkimättömien haavojen perushoitoon, joihin riittää tavallinen antiseptinen puhdistusaine.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.