Suojaudu pakkaselta hengitysilmanlämmittimellä

Kun pakkaset paukkuvat, keuhkot on hyvä suojata hengitysilmanlämmittimellä. Hengitysilmanlämmittimiä voi kysellä urheiluliikkeistä, apteekista, Jonas Oy:stä tai paikallisesta hengitysyhdistyksestä.

Kylmän sieto on yksilöllistä ja ihmisten väliset erot ovat suuria, joten lämpötilarajoituksia ulkoilun suhteen ei kannata asettaa. Liikuntaa pakkasella kannattaa kokeilla oman fyysisen kunnon mukaan.

Kylmässä ilmassa uloshengitys tuntuu raskaalta ja hengitystiet voivat vinkua. Erityisesti astma ja keuhkoahtaumatauti oireilevat nimenomaan uloshengityksen vaikeutena.

Hyvässä hoitotasapainossa oleva astma ei estä liikuntaa, mutta jos astma ei ole hallinnassa, kylmä pahentaa oireita. Tupakoijat kärsivät kylmäoireista huomattavasti herkemmin kuin savuttomat.

Tuulen nopeus vaikeuttaa hengitystä ja voi aiheuttaa hengenahdistusta. Tuulen vaikutuksen pakkaseen voi tarkistaa näppärästi Ilmatieteen laitoksen Paikallissää -sivulla kohdassa Sää tuntuu kuin.

Hengitysilmanlämmittimen kanssa ulkoilevien kannattaa muistaa, että lämmitin vaikeuttaa hengitystä, joten tahtia kannattaa hiljentää normaalista.

Lisää ohjeita pakkaselta suojautumiseen sivulta Pakkanen.

Lähde: Hengitysliiton tiedote 4.1.2017

Lue lisää:

Pukeudu oikein talvilenkille

Talvella iho kohtaa erilaisia haasteita

Hypotermia voi yllättää talviliikkujan

Paleltumat-potilasohje

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.