Nuuskalla yhteys astmaan ja unihäiriöihin

Nuuska on tupakkaa sisältävä piristävä tahna, jota tuikataan huulen alle. Etenkin nuoret urheilijat käyttävät sitä piristävän nikotiinin lähteenä kenties ajatellen, ettei se ole yhtä vaarallista terveydelle kuin tupakan poltto. Mutta terveysriskejä nuuskallakin on. Tuore tutkimus osoittaa, että nuuskaajilla on kohonnut astmariski ja unen häiriöitä.

Ruotsalainen tutkijaryhmä halusi selvittää yksittäisten potilastapausten innoittamana, onko nuuskan käytöllä yhteyttä astmaan ja uneen. Tutkimuksen otos oli yli 25000 Ruotsin suurimmissa kaupungeissa elävää 16-75-vuotiasta henkilöä. Heistä noin 16000 ei ollut koskaan tupakoinut. Tämä ryhmä oli sopiva nuuskan vaikutusten tutkimiseen. Kyselytutkimus osoitti, että nuuskaa heistä käytti lähes joka viides. Yleisintä se oli nuorilla aikuisilla miehillä. Tulosten analyysi paljasti, että nuuskan käyttäjillä oli astman, keuhkoputken- ja sivuontelotulehdusten riski puolitoistakertainen nuuskaamattomiin verrattuna. Myös kuorsaaminen ja nukahtamisvaikeudet olivat tavallista yleisempiä nuuskaajilla.

Savuttomia tupakkatuotteita käytetään eri puolilla maailmaa. Pohjoismaissa välineenä on ruotsalainen nuuska. Siinä on lähes puolet jauhettua tupakkaa, vettä, suolaa, kosteuttavia aineita ja aromeja. Nuuskaa annostellaan sormin tai ruiskulla huulen ja ikenien väliin.

Suomessa käyttäjiä on Ruotsiin verrattuna vähän, vain muutama prosentti väestöstä. Kansanterveyden kannalta nuuska on kuitenkin meilläkin ongelma tai ainakin epäterveellinen tapa.

Tässä tutkimuksessa osoitettujen terveyshaittojen lisäksi nuuskan on todettu liittyvän sydämen vajaatoimintaan, suun ja hampaiston terveyteen ja jopa diabetekseen. Keuhkosyöpään tosin nuuskaa ei ole tupakan tavoin yhdistetty, mutta kylläkin joihinkin muihin syöpiin. Ja eittämättä nuuska aiheuttaa nikotiiniriippuvuutta.

Lähde: BMJ Open 2017;7:e015486.doi:10.1136/bmjopen-2016-015486

Lue lisää:

Nuuska uhkaa nuorten suunterveyttä ja yleisterveyttä

Nuuska - terveysriski, jota brändätään salonkikelpoiseksi

Nuuska vaikuttaa voimakkaasti autonomiseen hermostoon ja verenkiertoon

Nuuskaaminen voimistaa nikotiiniriippuvuutta

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.