Astmaatikon ruokavalio - selkokielinen

Aikuisen astmassa ruokayliherkkyys on harvinaista. Sinun ei ole syytä aloittaa mitään erityisdieettiä, ellet ole varma jonkin ruoka-aineen yliherkkyyttä aiheuttavasta vaikutuksesta.

Jos olet allerginen koivun siitepölylle, sinulla voi olla yliherkkyyttä tuoreille juureksille, vihanneksille ja hedelmille. Ne eivät aiheuta varsinaisia astmaoireita, vaan suun limakalvo-oireita ja vatsavaivoja. Joskus elintarvikevärit voivat aiheuttaa astmaoireita. Jos jokin ruoka-aine aiheuttaa yliherkkyysoireita, vältä kyseistä ruoka-ainetta.

--http://files.coronaria.fi/omsu/images/?id=4883118--

Syö sopiva määrä ruokaa – älä syö enempää kuin kulutat. Suosi runsaskuituista ja vähärasvaista sekä vähäsuolaista ruokaa. Ylipaino voi rajoittaa rintakehän liikkuvuutta ja siten vaikuttaa haittaavasti hengittämiseen.

Painon pudottaminen voi vähentää astmaoireilua ja lääkkeiden tarvetta. Tarvittaessa voit saada ravitsemusohjausta omasta terveyskeskuksesta omalta astmahoitajaltasi. Terveyskeskuksesta voit myös tiedustella mahdollisuutta päästä ravitsemusterapeutin vastaanotolle.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke


 

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: