Astman pahenemisvaiheen merkit - selkokielinen

Jos astma pahenee, vaikeutuminen ilmenee tavallisesti vuorokausien kuluessa.

Astman pahenemisvaiheen merkkejä ovat yskä, hengenahdistus ja limanerityksen lisääntyminen sekä erityisesti uloshengityksen muuttuminen raskaaksi. Lisäksi astman pahentuessa yöuni saattaa häiriintyä. Myös ruumiillinen rasitus pahentaa astmaoireita.

Jos käytössä oleva astmalääke ei enää auta tai aamun PEF-arvot pienenevät (yhtenä aamuna vähintään 30 %:n lasku tai kahtena peräkkäisenä aamuna vähintään 15 %:n lasku tavalliseen tasoon verrattuna), kyseessä voi olla astman paheneminen.

Astman pahentuessa kokonaisten lauseiden puhuminen vaikeutuu hengenahdistuksen vuoksi. Keuhkoputkien tulehdusta estävä hengitettävä lääke voi ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa yskää.

Astman pahenemisen syitä ovat hengitysteiden virusinfektiot, hoidon laiminlyönti ja altistuminen allergiaa aiheuttaville tai pahentaville tekijöille.

Astman pahenemisen edetessä tila voi muuttua henkeä uhkaavaksi. Silloin hengitysäänet hiljentyvät, hengityksen vinkumisen vaimenee ja hengitys muuttuu pinnalliseksi. Muita vaikean pahenemisen merkkejä ovat hapen puutteesta aiheutuvat sinertävät limakalvot ja huulet, sekavuus, uupuminen ja tajunnan tason aleneminen sekä tajuttomuus. Myös sydämen syke ja verenpaine voivat laskea.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: