Rasitusastma

Rasitusastma oireilee pakkasellaRasitusastmalla tarkoitetaan alttiutta saada astmaoireita erityisesti fyysisen rasituksen aiheuttamana. Kysymyksessä on sama keuhkoputkien allergisen tulehduksen aiheuttama lisääntynyt supistusherkkyys kuin astmassa yleensä. Hengityksen ahtaus, vinkuminen ja limaneritys ovat tyypillisiä astmaoireita, jotka voidaan todeta käytännössä kaikilla astmaa sairastavilla riittävästi fyysisesti rasitettaessa. Ainoastaan liikuntaan liittyvä keuhkoputkien supistuminen ja oireilu on harvinaista. Fyysinen rasitus tehostaa huomattavasti hengitystoimintaa lisäämällä hengitystilavuutta, nostamalla hengitysfrekvenssiä ja lisäksi rasitus laajentaa keuhkoputkia. Astmaa sairastavalla rasituksen jatkaminen saattaa kuitenkin supistaa keuhkoputkia ja voimakkaimmillaan hengitysteiden supistuminen on yleensä 5-10 minuuttia liikunnan jälkeen. Rasituksen aikainen oireisto esiintyy tyypillisimmillään 4-10 minuuttia liikunnan aloittamisesta.

Rasitusoireilun syyksi on ajateltu voimakkaasti lisääntyvän keuhkotuuletuksen ilmateitä jäähdyttävän ja erityisesti kuivattavan vaikutuksen, jolloin tulehduksen välittäjäaineita vapautuu ja keuhkoputket supistuvat, limakalvot turpoavat ja limaneritys lisääntyy. Lievässä astmassa oireita saattaa esiintyä vain tai allergeenialtistuksessa.

Rasitusastma ja huippu-urheiluHuippu-urheilijoista kestävyyslajien harrastajilla esiintyy tavallista enemmän astmaa ja puhutaan ns. urheilijan astmasta, jossa on tiettyjä sille ominaisia piirteitä. Yksi syy urheilijan astmaan saattaa olla kovissa harjoituksissa hengitysteissä jatkuvasti liikkuvat valtavat ilmamäärät. Levossa hengitysteissä liikkuu vain muutamia litroja ilmaa minuutissa, mutta kovassa rasituksessa saattaa keuhkotuuletus olla jopa 150–200 l/min. On helppo ymmärtää millaisia määriä kuivaa pakkasilmaa, hengitettäviä allergeeneja, kuten siitepölyjä, katupölyä, uimahallivesien klooria kuljetetaan harjoitusvuosien aikana hengitysteissä.

Hoidossa on tärkeää huomioida edellä mainitut tekijät ja mahdollisuuksien mukainen altistumisien eliminointi, esim. hengitysilman lämmitys pakkasella, harjoitusten ajoitus ja paikka. Oireet pysyvät usein hyvin kurissa ottamalla keuhkoputkia avaavaa lääkettä ennen liikunnan aloittamista. Hengitettäviä steroideja voidaan käyttää astmatulehduksen hoitoon samoin periaattein, kuin muussakin astmassa. Urheilijan astmasta huolimatta huippu-urheilun kyseessä ollessa tavoitteet voivat olla yhtä kovia kuin ilman astmaakin. Toisinaan lääkityksistä huolimatta oireiden hallinta ainakin täysin voi olla hankalaa. Rasitusoireiden hallinnassa saattaa joillekin erityistä hyötyä olla ns. leukotrieeniantagonistilääkkeistä ja joillekin muuten varsin tehottomista kromonilääkkeistä . Urheilijan astmaoireilla on taipumus rauhoittua kovimman harjoittelun jäätyä pois ja lääketarve saattaa vähentyä olennaisesti ja jopa loppua.

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.