Opioidiriippuvaisten kuolleisuus kymmenkertaista

Opioidiriippuvaisten tiedetään kuolevan muuta väestöä nuorempina, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella ero saattaa olla luultua suurempi. Yhdysvaltalaisaineistoon perustuvan tutkimuksen perusteella opioidiriippuvaisten riski menehtyä neljän vuoden sisällä on jopa kymmenkertainen.

Yhdysvaltalaisten tulokset julkaistiin Journal of Addiction Medicine -lehdessä, ja ne perustuvat 2 600 perusterveydenhuollon piiriin vuosina 2006–2014 hakeutuneen opioidiriippuvaisen seurantaan.

Neljän vuoden seurannan aikana potilaista 18 prosenttia menehtyi, mikä oli noin kymmenen kertaa enemmän kuin samanikäisessä perusväestössä. Vaikka kymmenkertainen kuolleisuus kuulostaa suurelta, joissain aiemmissa tutkimuksissa riski on arvioitu jopa tätäkin suuremmaksi.

Yliannostusten lisäksi yleisiä kuolinsyitä olivat sydän- ja verisuonitaudit, syöpä sekä hepatiitti C ja muut infektiotaudit.

Suomessa opioidien väärinkäyttäjiä on arviolta 13 000–15 000. Opioidiriippuvuuden korvaushoitoa on annettu Suomessa vuodesta 1995 ja tällä hetkellä hoidossa on noin 2 700 potilasta. Korvaushoito vähentää merkittävästi potilaiden kuolleisuutta sekä huume- ja omaisuusrikoksia.

Lähde: Journal of Addiction Medicine 2017;DOI: 10.1097/ADM.0000000000000312

Lue lisää:

Opioidivieroitus tehostuu ihonalaisilla lääkekapseleilla

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Itselläni ainakin korvaushoito pelasti henkeni noin 5vuotta sitten...lopetin metadonin avulla heroiinin,sinun,amfetamiinin sekä alkoholin johon oisin todennäköisesti kuollut....mutta toki on muutama riippuvuus vielä kuten bentsot sekä kannabis jonka takia olen haittojen vähentämässä hoidossa...on toki metiksessäkin haittoja kuten kerhot murenee,testosteroiniarvot saattavat mennä aivan minimaalisiksi sen takia Mul on myös testokorvaushoito....joten en suosittele tätä lääkettä kellekään jos vaan tuntuu että pärjää omillaan...kun olen pystynyt siihen että 2-3 vuotta pelkkää metadonia olen valmis luopumaan siitä...t.addikti

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.