Lääkkeiden tilaaminen Internetistä

Lääkkeitä voi tilata postitse EU-alueelta laillisista lääkkeenjakelupisteistä, esimerkiksi apteekeista. ETA-alueen (EU + Norja, Islanti, Liechtenstein) ulkopuolelta tilaaminen on laitonta. Reseptilääkkeitä tilatessa tarvitaan lääkärin resepti, kuten Suomessakin lääkkeitä ostettaessa. Lailliseen tilaamiseen liittyy kuitenkin monia rajoituksia.

Mitä saa tilata?

Reseptilääkkeiden tilaaminen edellyttää voimassa olevan reseptin. Reseptilääkkeiden lisäksi on mahdollista tilata itsehoitolääkevalmisteita, rohdosvalmisteita ja rekisteröityjä tai ei-rekisteröityjä (myyntiluvallisia) homeopaattisia tai antroposofisia valmisteita. Lääkkeiden täytyy olla kyseisen maan viranomaisten hyväksymiä. On mahdollista, että luontaistuote tai muu valmiste, kuten ravintolisä luokitellaan Suomessa lääkkeeksi. Silloin siihen sovelletaan samoja säännöksiä kuin lääkkeiden tuontiin. Fimea luokittelee valmisteet pyydettäessä maksua vastaan. Huumausainetta sisältävää lääkettä ei saa hankkia eikä vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta. Myöskään eläinlääkkeitä ei saa hankkia ja vastaanottaa postitse Suomen ulkopuolelta.

Paljonko lääkkeitä saa tilata?

Lääkkeitä saa tilata korkeintaan 3 kuukauden tarvetta vastaan määrän. Itsehoitolääkkeiden kohdalla on hyvä muistaa, että suuret pakkauskoot (esimerkiksi särkylääkkeissä) ovat Suomessa usein reseptivalmisteita ja niiden tilaamiseen tarvitaan siis voimassa oleva resepti.

Mitkä ovat tilaajan velvollisuudet?

Tilaaminen tulee tehdä laillisesta lääkkeiden jakelupisteestä. Tällä hetkellä ei ole olemassa rekisteriä, josta selviäisi lailliset lääkkeiden jakelupisteet EU:ssa. Laillisuuden selvittäminen onkin hyvin haastavaa. Laillinen internet-apteekki ei välttämättä hyväksi ulkomaalaista reseptiä tai se ei toimita lääkkeitä Suomeen. Reseptilääkevalmistetta tilattaessa tilaajalla tulee olla voimassa oleva lääkäriltä saatu lääkemääräys kyseiselle valmisteelle. Tilattavan valmisteen tulee olla kyseisen maan viranomaisten hyväksymä. Tilaajan vastuulla on, että nämä edellytykset täyttyvät. Internetissä toimiikin useita huijareita.

Laiton tilaaminen

Laittoman tilaamisen rangaistuksena lääkerikoksesta on sakko tai enintään vuosi vankeutta. Huumausaineiksi luettavien lääkkeiden kohdalla kyse on huumausainerikoksesta. Laittomuuden lisäksi tilaamiseen liittyy suuria riskejä.

Reseptilääkkeiden tilaaminen epämääräisiltä kauppiailta on leikkiä omalla terveydellä. Internetissä on myytävänä aitojen tuotteiden lisäksi, runsaasti tuoteväärennöksiä ja vanhentuneita lääkkeitä. Internetistä tilatun lääkkeen aitoutta on vaikea arvioida, tablettien puristaminen pelkistä "perunajauhoista" on suhteellisen helppoa. Pahimmassa tapauksessa valmiste sisältää myrkyllisiä aineosia. Mahdollista on myös, että ilman reseptiä hankittu reseptilääke ei sovellu muiden laillisesti apteekista hankittujen lääkkeiden kanssa yhteen, josta seuraa vakavia yhteisvaikutuksia.

Laillinenkaan tilaaminen kannattaa harvoin, reseptilääkkeistä ei saa Kela korvausta. Useille itsehoitolääkkeille löytyy apteekista jo valmiiksi edullisempi vaihtoehto.

Lisätietoja ja lähteet:

Ostaisinko internet kaupasta - Tullin Asiakastiedote

Matkailijan lääkkeet - Tietoa lääkkeiden maahantuonnista

Lue lisäksi:

Varo lääkehuijareita! Näin voit tunnistaa laillisen verkkoapteekin

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Oikein mielenkiintoinen artikkeli. Itseä ainakin kiinnostaa kovasti mahdollisuus tilata lääkkeet netistä, jos se voidaan tehdä luotettavasta lähteestä. Tämä sivusto ainakin näyttää ihan luotettavalta: https://www.healthexpress.eu/fi/ Ainakin tuo vaadittu apteekkilisenssi tuntuu löytyvän.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.