Liiat verikokeet voivat aiheuttaa anemian infarktipotilaalle

Liian innokas verikokeiden ottaminen voi lisätä sydäninfarktiin sairastuneiden anemioita ja hidastaa heidän toipumistaan, yhdysvaltalaistutkijat varoittavat.

Yhdysvaltalaiset selvittivät asiaa lähes 18 000 infarktipotilaan sairaalarekistereistä vuosilta 2000-2008. Sairaalahoidon aikana joka viidennelle potilaalle kehittyi anemia.

Selvitys osoitti, että sairaalahoidon aikana anemiaan sairastuneilta oli otettu selvästi muita enemmän verinäytteitä. Anemiaan sairastuneilta verta oli otettu keskimäärin 170 ml, kun muiden keskiarvo oli noin 80 ml. Joka kahdeksannelta anemiaan sairastuneelta verikokeisiin oli kulunut yli 300 ml verta. Yksi verinäyteputki vetää noin 3 ml verta.

Tulostensa perusteella tutkijat suosittavat, että etenkin riskipotilaiden verinäytteet tulisi pitää minimissään. Verta tulisi myös ottaa niin vähän kuin testien tekemiseen riittää. Tutkijat muistuttavat myös, että verikokeiden lisäksi monet muut seikat aiheuttavat anemiaa sairaalapotilaille.

Tulokset julkaistiin Archives of Internal Medicine -lehdessä.

Lähde: Archives of Internal Medicine 2011

Lue lisää:

Lääkärikirja: Sydäninfarktin oireet ja hoito

Mikä on sirppisoluanemia?

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.