Akne

Akne eli tutummin "finnitauti" on yleisimpiä nuoruusiän ihosairauksia. Iho-oireiden lisäksi aknella voi olla huomattava vaikutus nuoren itsetuntoon ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Akne ei ole vain nuorten tauti vaikka kiinteästi liittyy murrosiän hormonitason muutoksiin. Akne runsaine alalajeineen on yllättävän yleinen lähes kaikissa ikäluokissa.

Aknen aiheuttaja

Aknessa tärkeää roolia esittävät talirauhaset ja lisääntynyt talin eritys. Rauhaset sijaitsevat ihon sidekudoskerroksessa eli ns. verinahassa ja avautuvat ihon pintaan, yleensä karvatuppeen.

Taustalla on sekä hormonaalisia että perinnöllisiä tekijöitä, mutta lisäksi tarvitaan taipumus tiehyen sarveiskerroksen paksuuntumiseen, mikä tukkii talin luonnollisen eritystien. Tällaisen sarveistulpan muodostuminen aiheuttaa ihomadon eli komedon syntymisen.

Ulkoisista tekijöistä esim. kloori ja öljy voivat aiheuttaa tai pahentaa olemassa olevaa aknea. Myös tietyt hormonaaliset lääkkeet voivat synnyttää aknea.

Tali- ja sarveismassasta syntyvät komedot voidaan jakaa kahteen tyyppiin: sulkeutuneihin eli vaaleisiin komedoihin sekä avoimiin komedoihin eli mustapäihin. Tulehdus puolestaan syntyy, kun bakteerit muodostavat talin triglyserideistä pitkäketjuisia rasvahappoja, joilla on tulehduksellisia ominaisuuksia.

Tulehtunut finni on punoittava, ihon pinnasta koholla ja voi olla kipeä. Talin erityksen jatkuminen ulosaukon tukkeutumisesta huolimatta aiheuttaa tulehtuneen seinämän puhkeamisen ihon alle. Aknen vaikeusaste riippuukin tulehdusreaktion voimakkuudesta sekä laajuudesta ympäröivässä kudoksessa.

Diagnostiikka

Aknea esiintyy yleensä kasvoissa, hartioissa sekä rinnan että selän yläosassa ja yleinen taudinkuva riittääkin yleensä diagnoosin perustaksi. Jos naisilla kuitenkin samanaikaisesti esiintyy kuukautishäiriöitä, hormonaaliset syyt tulee poissulkea. Tällöin määritetään testosteronipitoisuus. Bakteriologiset tutkimukset ovat harvoin tarpeen.

Akne voidaan jakaa viiteen päätyyppiin:

1. Komedoaknessa ihossa on runsaasti sekä avoimia että sulkeutuneita komedoja, mutta vähän tulehdusmuutoksia.

2. Tavallisessa eli märkänäppyläisessä aknessa komedojen lisäksi esiintyy nimenmukaisesti märkänäppylöitä.

3. Kystisessä aknessa on ontelomaisia tulehduspesäkkeitä, mitkä voivat aiheuttaa arpia.

4. Acne conglobatassa on kasvoilla, vartalolla ja pakaraseudussa purkautuvia, juoksevaa märkää sisältäviä pesäkkeitä. Tyyppi on erittäin vaikeahoitoinen ja aiheuttaa arpia.

5. Fulminantti akne on harvinainen, nuorilla miehillä esiintyvä tyyppi, joka aiheuttaa yleisoireita: kuumetta, nivelkipuja ja luuston tulehduspesäkkeitä.

Akne tulee erottaa samankaltaisia iho-oireita aiheuttavista taudeista, kuten ruusufinnistä, joka on kasvoissa esiintyvä, 30 - 50 vuoden iässä, yleensä naisille ilmaantuva, pitkäaikainen, kulultaan vaihteleva ihottuma.

Eräät lääkkeet, varsinkin anaboliset steroidit ja kortisoni, aiheuttavat aknetyyppisiä oireita. Lisäksi ammattitautina oireita esiintyy potilaan joutuessa tekemisiin tervan, leikkuuöljyn ja eräiden höyrystyvien klooriyhdisteiden kanssa. Follikuliitti puolestaan on karva-alueelle sijoittuva märkäbakteerien aiheuttama tulehdus, mikä aiheuttaa karvan juurituppeen märkärakkulan.

Aknen hoito

Hoitomuoto valitaan päätyypin ja vaikeusasteen mukaan. Vaihtoehtoina ovat paikallis-, sisäinen-, hormoni- ja kosmetologinen hoito. Lisäksi jokainen voi itse määritellä oman ruokavalionsa merkityksen kuten esim. suklaan ja juuston syönnin vaikutuksen. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että hoitomuodosta riippumatta paranemisprosessi on pitkä ja vaatii motivaatiota. Peitepuikkoja, puuteria ja muita kosmeettisia tuotteita voi käyttää melko vapaasti kunhan muistaa puhdistaa ihon huolellisesti jälkikäteen ja valitsee rasvaiselle akneiholle soveltuvia kosmetiikkavalmisteita.

Komedo- ja lievää märkänäppyläistä aknea hoidetaan paikallishoidolla. Tällöin ärtyneet ihoalueet pestään saippualla tai antibakteerisilla pesunesteillä, joita saa apteekista myös ilman reseptiä. Komedoaknen hoitoon voidaan lisätä A-vitamiinihappoemulsiovoide, adapaleenigeeli, atselaiinihappo tai bentsoyyliperoksidivoide. Aineet saattavat alussa ärsyttää ihoa, minkä vuoksi kannattaa aloittaa miedommilla pitoisuuksilla. Märkänäppyläiseen akneen voidaan käyttää myös antibioottia joko paikallisesti tai sisäisesti. On kehitetty myös erilaisia yhdistelmävalmisteita, joissa on sekä antibioottia ja jotain muuta tulehdusta lievittävää tai mustapäiden syntyä ehkäisevää ainetta yhdessä. Kaikkien paikallishoitojen ongelmana voi olla se, että ne vähän ärsyttävät ihoa tai tekevät aiemman normaalisietokykyisen ihon tavallista herkemmäksi tai kuivaksi. Iho kuitenkin palautuu hoitojen lopettamisen jälkeen entiselleen. Sopivan paikallishoidon valinta saattaa vaatia kokeiluja ja lääkäriltäkin jonkin verran kokemusta.

Jos paikallishoito ei ole muutamassa kuukaudessa tuottanut toivottua tulosta, siirrytään sisäiseen hoitoon, joka yleensä on useamman kuukauden kuuri ns. tetrasykliiniryhmän antibioottia, jonka rinnalla käytetään samanaikaisesti sopivaa paikallishoitoa.

Vaikean aknen hoitoon käytetystä isotretinoiinilääkityksestä päättää ihotauteihin erikoistunut lääkäri lääkkeen runsaiden ja mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Lääke on voimakkaasti teratogeeninen eli naispotilaiden on huolehdittava ehkäisystä hoidon aikana. Lääke rasittaa myös maksaa, joten muita maksan kautta elimistöstä poistuvia lääkkeitä ja esim. alkoholia on vältettävä hoidon aikana. Maksa- ja rasva-arvoja seurataan säännöllisesti hoidon aikana. Naispotilailta seurataan säännöllisesti myös raskaustestejä, riippumatta siitä, onko heillä sukupuolielämää tai ei. Hoidon määräävän lääkärin kanssa keskustellaan sopivasta ehkäisymenetelmästä, mikäli sellainen ei ole vielä käytössä. Kuurin aikana ei suositella syötävän A-vitamiinia sisältäviä vitamiinilisiä ja myös verenluovutus on kiellettyä. Myös ihon kuivuminen kuurin aikana on enemmänkin sääntö kuin poikkeus, etenkin huulissa. Joillakin kuivuvat silmät tavallista herkemmin ja nenäverenvuotoja voi esiintyä. Sivuvaikutuksistaan ja erityispiirteistään huolimatta isotretinoiinilääkitys on toistaiseksi tehokkain tunnettu aknen hoitomenetelmä. Kuuri kestää yleensä joitakin kuukausia.

Naisilla hormonihoidolla yritetään hillitä talineritystä lisääviä mieshormoneja. Mikäli nainen tarvitsee samalla ehkäisyä on Diane Nova/Cypretyl (syproteroniastatti + atinyyliestradioli) -valmiste omiaan hoitamaan molemmat. Muillakin ehkäisyvalmisteilla voi olla aknea hillitsevää vaikutusta, mistä voi keskustella lääkärin kanssa ehkäisyä suunnitellessa.

Kosmetologinen hoito kannattaa jättää asiantunteviin käsiin. Finnejä ei pitäisi puristella itse, jotta tulehdus ei pääsisi leviämään ja ei muodostuisi arpia. Lisäksi on olemassa erilaisia kuorintamenetelmiä ja aknearpia voidaan hioa sekä tasoitella. Hoitotulokset ovat varsin vaihtelevia.

Hoidon komplikaatioita saattavat esimerkiksi olla ihon ärtyminen, jolloin vaikuttavan aineen pitoisuutta laimennetaan tai käyttökertoja harvennetaan. Kosteusvoiteita joudutaan käyttämään, jos iho kuivuu liikaa. Antibiootin huono hoitovaste saattaa puolestaan kertoa resistentistä bakteerikannasta, jolloin hoitoa on muutettava. Isotretinoiinihoitoon liittyvät sivuvaikutukset ovat vielä asia erikseen.

Seuranta

Seuranta on välttämätöntä, jotta lääkitys saataisiin ohjelmoitua ja valittua juuri sopivaksi yksilölliset erot huomioon ottaen. Isotretinoiinilääkityksen aikana veren maksa- sekä rasva-arvoja on syytä määrittää, sillä ne saattavat ohimenevästi nousta. Naisten on huolehdittava asianmukaisesti myös raskauden ehkäisystä ja käytävä raskaustesteissä hoidon määräävän lääkärin ohjeiden mukaisesti. Hoidon aikana on myös kiellettyä luovuttaa verta.

Aknen yleisyys

Lievänä tautia esiintyy jopa 80 %:lla ja vaikeana noin 2-3 %:lla nuorista. Esiintymisikä, kesto ja vaikeusaste vaihtelevat suuresti, mutta yleisimmillään ja vaikeimmillaan aknea esiintyy tytöillä noin 15 vuoden iässä ja pojilla pari vuotta myöhemmin.

Perinnöllisyys

Perinnöllisillä tekijöillä on osoitettu olevan osuutta aknen ilmentymisessä.

Tarkastajalääkäri on tarkistanut artikkelin sisällön 23.9.2010.

Lue lisää:

Akne-potilasohje

Nujerra akne näillä konstein

1 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Teillä on linkitys pielessä, tähän artikkeliin pääsee tietopaketti masennuksesta - linkin kautta.

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.