Alkoholi lisää tämän vakavan halvauksen riskiä | Terve.fi
Uutinen
Alkoholi lisää tämän vakavan halvauksen riskiä
Lue lisää aiheesta: Lääkärikirja, Aivohalvaus

Ranskalaistutkimuksen mukaan alkoholin suurkuluttajat saavat aivohalvauksen keskimääräistä aikaisemmin, kertoo Medical News Today. Lillen yliopiston tutkimus kertoo, että vähintään kolme alkoholiannosta päivittäin juovat henkilöt saavat mahdollisen aivohalvauksen keskimäärin 14 vuotta muita aikaisemmin.

Tutkimukseen osallistui 540 henkilöä, jotka olivat kärsineet aivovaltimoiden verenvuodosta (eivätkä siis verihyytymästä aivoissa). Henkilöiden keski-ikä oli 71 vuotta ja 25 prosenttia heistä käyttä alkoholia ainakin 3 annosta päivittäin. Runsaasti alkoholia käyttäneiden keski-ikä oli 60 vuotta. Se on 14 vuotta keskimääräistä aivohalvausikää aiemmin. Lisäksi nuoremmat, alkoholia usein käyttävät henkilöt kuolivat todennäköisemmin 24 kuukauden sisällä halvauksesta.

Tutkimuksessa ei selvinnyt, miksi alkoholi nostaa aikaisemman aivohalvauksen riskiä. Tutkimuksen vetäjä Charlotte Cordonnier kuitenkin muistuttaa, että alkoholinkäytön on jo aiemmin todettu olevan yhteydessä aivoverenvuodon aiheuttamaan halvaukseen, ja että tässä tutkimuksessa perehdyttiin vain alkoholinkäytön ja aivohalvauksen suhteeseen ajallisesti.

- On tärkeää pitää mielessä, että suuret määrät alkoholia on osallisena aivohalvauksen vaikeampaan muotoon jo nuoremmalla iällä. Sillä ei ole merkitystä, onko henkilöllä ollut aiemmin ongelmia terveytensä kanssa, Cordonnier kertoo. Hän kuitenkin muistuttaa, että aivohalvaus ei ole suora seuraus alkoholin runsaasta käytöstä, vaan alkoholin suurkuluttajilla on usein muitakin aivohalvausriskiä nostavia tapoja, kuten tupakointi.

Kirjoittaja
Mika Luosujärvi

Olen koulutukseltani medianomi vuosimallia 2010, mutta olen ehtinyt tekemään jos jonkinmoisia sekatyömiehen hommia toimittajan työni lisäksi. Intohimojani ovat musiikin soitto ja kuuntelu sekä keikoilla käynti, joskin vastapainoksi tankkaan kiinnostuneena psykologiaa tai rentoudun hyvän elokuvan vieteltävänä.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Tiede ja epätiede, voiko niitä erottaa?
Mitä on tiede? Tiede ei ole yksiselitteisesti määriteltävissä muutamalla sanalla. Tiede tarkoittaa sekä uuden tiedon tuottamisen prosessia, että...
Artikkeli
Pieni opas tieteellisten julkaisujen maailmaan
Tieteen luonteeseen kuuluu, että tutkimukset alistetaan avoimesti muiden arvioitavaksi, jolloin tiedeyhteisö osallistuu tutkimuksen laadun ja...
Artikkeli
Tilastomatematiikan peruskäsitteitä pähkinänkuoressa
  Aineiston kuvaamiseen käytettyjä tunnuslukuja Tutkimuksen perustaksi tarvitaan aina jokin aineisto. Aineisto on siis tutkimustarkoituksessa...
Artikkeli
Lihavuusleikkaus
Yleistä Suomessa oli yli 2 miljoonaa liikapainoista (BMI yli 25 kg/m2) työikäistä, joista noin 650 000 on lihavia (BMI yli 30 kg/m2). Lihavuuden...
Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Ainut ero virtuaalikäynnissä ollen, että lääkäri on läsnä kuvalla ja äänellä...

Lääkärikirja - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset