Vesijuoksu kunnon kohottajana ja painonhallinnan apuvälineenä | Terve.fi
Artikkeli
Vesijuoksu kunnon kohottajana ja painonhallinnan apuvälineenä
Lue lisää aiheesta: Aikuisten lihavuus

Vesi elementtinä luo kuntoilijalle erinomaisen harjoitteluympäristön veden vastustaessa sopivasti liikettä. Toisaalta vesi tukee vartaloa ja veden noste helpottaa lihastyötä. Ei ihme että uinnin rinnalle on syntynyt uusi kasvava laji, vesijuoksu, jonka harrastaminen ei rajoitu pelkästään uimahalleihin. Luontoliikkujat ovat myös löytäneet lajin kesäisen version järvihölkän.

Hölkkää vedessä

Mistä tässä sitten on kyse? Vedessä yksinkertaisesti juostaan tai kävellään niin kuin maalla, mutta hartioita myöten vedessä. Kuntoilijaa kannattelee vedessä vesivyö, joka mahdollistaa pystyasennon ja syvässä vedessä hölkkäämisen. On kuitenkin muistettava, että vesijuoksussa apuvälineenä selkään kiinnitettävä juoksuvyö ei ole pelastusliivi, joten uimataidottomalle vesijuoksijalle on valvonta tärkeää. Lisävarusteena juoksijalla voi olla uimahansikkaat käsissä ja uimakengät jaloissa.

Tehokas apuväline painonhallintaan

Vesijuoksun kasvavaa kiinnostusta lisää sen soveltuvuus lähes kaikille ikään, kokoon ja kuntoon katsomatta. Tuki- ja liikuntaelinoireista kärsiville, kuten alaraajojen nivelkivuista tai niska- ja selkäkivuista oirehtiville vesiympäristö sopii mainiosti kunnon kohentamiseen. Erityisesti laihduttajien mielenkiintoa lajia kohtaan on lisännyt energiankulutuksen huomattava kasvu vedessä. Esimerkiksi uimahallilämpöisessä 27-asteisessa vedessä lämmönhukan vaikutuksesta kuluu levossa keskimäärin 40 prosenttia enemmän energiaa kuin kuivalla maalla. Kun tähän lisätään aktiivisen liikunnan osuus, energiankulutus lisääntyy suorassa suhteessa liikunnan tehoon ja kestoon. Vesiliikunnalla on lisäksi todettu olevan lihasmassaa lisäävä vaikutus, mikä tarkoittaa käytännössä lihasten kiinteytymistä.

Lajitekniikan alkeet

Lajitekniikka kannattaa opetella rauhallisella rytmillä. Vesijuoksija etenee vartalo lievässä etunojassa. Jalat tekevät rytmikkäitä juoksuliikkeitä käsien kauhoessa vettä taaksepäin vartalon sivulla kyynärpäät 90 asteen kulmassa sormet yhdessä. Mitä nopeampi juoksutempo on, sitä tehokkaampi ja rasittavampi harjoituksesta tulee. On mielenkiintoista havaita, että vesi ottaa juoksijan vastaan todellakin joka suunnasta, yllättävätkin lihakset joutuvat töihin. Maratoonarin taloudellinen askellus ei enää toimikaan, vaan vesijuoksu koettelee samalla kaikkia suuria lihasryhmiä.

Suomalaiset lajin edelläkävijöinä

Vesijuoksun suurta suomalaista innostuneisuutta kuvaa se että lajin ensimmäiset maailmanmestaruuskilpailut järjestetään heinäkuussa Jyväskylän seudulla. Vesivyön hankkimalla pääsee siis mukavasti alkuun, vaikkei välttämättä vielä lajin MM-kisoihin tähtäisikään. Kieltämättä houkuttelevalta ajatukselta tuntuisi katsoa hellepäivän jälkeistä auringonlaskua liikuntatuokion aikana uudesta perspektiivistä.

Kirjoittaja
Arto Hautala

Dosentti, FT, liikuntafysiologi, laboratoriopäällikkö

Arto Hautala on väitellyt tohtoriksi vuonna 2004 Oulun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta fyysisen harjoittelun vaikutuksesta autonomisen hermoston toimintaan. Hautala on työskennellyt 2005 tutkijana Yhdysvalloissa Pennington Biomedical Research Centerin Human Genomics -laboratoriossa, jossa hän perehtyi molekyylibiologiaan ja geneettisiin analyysimenetelmiin.

Jaa artikkeli: 
Artikkeli
Faktat haltuun: Lihavuus
Lihavuudella tarkoitetaan kehon normaalia suurempaa rasvapitoisuutta. Liikarasva kertyy pääasiassa ihon alle, mutta myös vatsaontelon elimien...
Artikkeli
Ylipaino voi aiheuttaa dementiaa
Vyötärön ympärille keski-iässä keräämämme rasva saattaa kiihdyttää myöhemmin dementiaa. Ylipainon aiheuttamat haitat tunnetaan jo varsin hyvin:...
Artikkeli
Kasvava vyötärönympärys ennustaa lyhyempää elämää
Isompi vyötärö vanhemmalla iällä heikentää terveyttä. 105 000 Cancer Prevention Study II:een osallistuneen keski-ikäisen miehen ja naisen joukossa...
Artikkeli
Lihavuusleikkaus muuttaa elämän
Ylipaino lisääntyy ja se on nykyään maailmassa yksi merkittävimmistä sairauksien aiheuttajista ja terveydenhuoltomenojen kasvattajista.   Vaikean...

Viimeisimmät keskustelut

Artikkeli
Lihavuuskirurgia ei ole uusi keksintö. Ensimmäisen painonpudotukseen tähtäävän...
Artikkeli
Laihduttaminen on yksi suosituimmista uudenvuodenlupauksista. Usein...

Aikuisten lihavuus - Viimeisimmät uutiset

Viimeisimmät blogikirjoitukset