seksi | Terve.fi

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerien tai virusten aiheuttamia tartuntatauteja, jotka vaativat limakalvokontaktin seksin yhteydessä. Ne eivät tartu arkisessa kanssakäymisessä kuten yleisistä tiloista, wc:stä, saunasta tai ruokailuvälineistä. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa seksitaudeilta.

 

Seksuaalisuus on ihmisen perusvietti, jota ilman ei olisi ihmistäkään. Se on kiinteästi elämään liittyvä mielen ja kehon ominaisuus. Se kiehtoo, kiinnostaa, ahdistaa ja aiheuttaa surua ollen ehkäpä tärkein elämänalue.

 

Ihminen tarvitsee omaa ja muiden hyväksyntää, läheisyyttä, rakkautta, iloa, surua, toiveita ja pettymyksiä. Seksuaalisuus on paljon enemmän kuin toimintaa jonka tavoitteena on seksi. Se on suhde minäkuvaan ja kehoon.

 

Vielä muutama vuosikymmen sitten masturbointi ei ollut erityisen suosittua, sillä siihen liittyvät vanhat myytit olivat vielä voimissaan. Nykyisin tilanne on kuitenkin eri, sillä itsetyydytyksen hyödyt tunnetaan laajalti eikä sitä pidetä millään tavalla epänormaalina. Mutta voiko masturboinnista silti olla haittaa miehelle?

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat joko bakteerin tai viruksen aiheuttamia tartuntatauteja. Yleisimpiä seksitauteja ovat klamydia, tippuri, herpes, HIV, kuppa sekä kondylooma.

Kondomin käyttöä ei ole helppo perustella millään muilla kuin itsekeskeisillä perusteilla. Tai tietysti myös sillä, että ei halua tartuttaa muita.

 

Jokainen, jolla menee hyvin ja elämä on täysin hallinnassa, tietää, milloin kondomia pitää käyttää. Tosin nekin miehet, tilastojen mukaan, joskus juovat itsensä niin humalaan, että eivät jostain syystä käytä kondomia. On känni, on halu, on tilaisuus, mutta kortsu puuttuu. Mieleen ei tule, että ”mitä vittua mä täällä teen?”

 

Kysy asiantuntijalta –palstalla on mahdollista esittää kysymyksiä mieltä askarruttavista aiheista eri alojen ammattilaisilta. Eräs lukija olikin esittänyt kysymyksen, joka lienee pyörinyt ihmisen jos toisenkin ajatuksissa: onko sperma nieltynä terveellistä?

Mies, oletko tulossa isäksi? Mielessäsi risteilee varmaan suuria kysymyksiä, joista eräs suurimmista on miten kumppanin vartalo muuttuu raskauden aikana. About.com listasi naisen kehon suurimmat muutokset raskauden aikana.

Leikki-iässä tyttö usein löytää omat sukupuolielimensä ja niiden koskettelun mielihyvää tuottavina ruumiinalueena. Useat lapset oppivat masturboinnin jo tässä iässä. Lasten nk. Lääkärileikit ovat tavallisia. Näissä leikeissä lapset saattavat esim. vertailla sukupuolielimiään ja niiden toimintoja. Lapselle on hyvä kertoa, että hänen sukupuolielimensä ovat hänen omansa ja että hänellä on oikeus hämmentävissä ja pelottavissa tilanteissa suojata itseään. Jos lapsi käyttäytyy yliseksuaalisesti tai hänellä on esim.

Hiv tulee sanoista Human Immunodefiency Virus. Kyseessä on virus, joka lamauttaa hitaasti ihmisen immuunipuolustuksen. Se piiloutuu tartunnan jälkeen pysyvästi elimistöön siten, ettei oma immuunijärjestelmä pysty sitä häätämään eli kyse on kroonisesta taudista. Aids on hiv-infektion lopullinen vaihe, jolloin ihmisen puolustusjärjestelmä ei enää pysty pitämään sairastuneen henkilön terveyttä yllä. Aids-vaiheessa henkilölle kehittyy tietty oheistauti, koska hän on alttiimpi infektioille.

Tippuri on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka miehillä aiheuttaa märkäistä eritevuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Naisilla oireina voi olla kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeava vuoto emättimestä. Tippuri on sukupuolitautina klamydiaa harvinaisempi, mutta usein oireiltaan ärhäkämpi. Viime vuosina etenkin ulkomailla, kuten Venäjällä ja Kaukoidässä, sekä miesten välisessä seksissä saadut tippuritartunnat ovat lisääntyneet.

Sivut