seksi | Terve.fi

Sukupuolitaudit eli seksitaudit ovat bakteerien tai virusten aiheuttamia tartuntatauteja, jotka vaativat limakalvokontaktin seksin yhteydessä. Ne eivät tartu arkisessa kanssakäymisessä kuten yleisistä tiloista, wc:stä, saunasta tai ruokailuvälineistä. Kondomi on ainoa ehkäisyväline, joka oikein käytettynä suojaa seksitaudeilta.

 

Seksuaalisuus on ihmisen perusvietti, jota ilman ei olisi ihmistäkään. Se on kiinteästi elämään liittyvä mielen ja kehon ominaisuus. Se kiehtoo, kiinnostaa, ahdistaa ja aiheuttaa surua ollen ehkäpä tärkein elämänalue.

 

Ihminen tarvitsee omaa ja muiden hyväksyntää, läheisyyttä, rakkautta, iloa, surua, toiveita ja pettymyksiä. Seksuaalisuus on paljon enemmän kuin toimintaa jonka tavoitteena on seksi. Se on suhde minäkuvaan ja kehoon.

 

Kondomin käyttöä ei ole helppo perustella millään muilla kuin itsekeskeisillä perusteilla. Tai tietysti myös sillä, että ei halua tartuttaa muita.

 

Jokainen, jolla menee hyvin ja elämä on täysin hallinnassa, tietää, milloin kondomia pitää käyttää. Tosin nekin miehet, tilastojen mukaan, joskus juovat itsensä niin humalaan, että eivät jostain syystä käytä kondomia. On känni, on halu, on tilaisuus, mutta kortsu puuttuu. Mieleen ei tule, että ”mitä vittua mä täällä teen?”

 

Leikki-iässä tyttö usein löytää omat sukupuolielimensä ja niiden koskettelun mielihyvää tuottavina ruumiinalueena. Useat lapset oppivat masturboinnin jo tässä iässä. Lasten nk. Lääkärileikit ovat tavallisia. Näissä leikeissä lapset saattavat esim. vertailla sukupuolielimiään ja niiden toimintoja. Lapselle on hyvä kertoa, että hänen sukupuolielimensä ovat hänen omansa ja että hänellä on oikeus hämmentävissä ja pelottavissa tilanteissa suojata itseään. Jos lapsi käyttäytyy yliseksuaalisesti tai hänellä on esim.

Visvasyylä eli kondylooma on papilloomaviruksen aiheuttama sukupuolitauti, joka aiheuttaa syylämäisiä muodostelmia sukupuolielinten alueella. Muiden sukupuolitautien tavoin visvasyylä tarttuu pääasiallisesti sukupuoliyhdynnässä. Visvasyylä ei yleensä aiheuta mitään oireita, voi olla jopa näkymätön, mutta se on yhdistetty lisääntyneeseen syöpäriskiin.

 

Oireet

 

Tippuri on sukupuoliyhdynnässä leviävä tulehdussairaus, joka miehillä aiheuttaa märkäistä eritevuotoa virtsaputkesta ja kirvelyä virtsatessa. Naisilla oireina voi olla kirvely virtsatessa, tiheä virtsaamisen tarve ja poikkeava vuoto emättimestä. Tippuri on sukupuolitautina klamydiaa harvinaisempi, mutta usein oireiltaan ärhäkämpi. Viime vuosina etenkin ulkomailla, kuten Venäjällä ja Kaukoidässä, sekä miesten välisessä seksissä saadut tippuritartunnat ovat lisääntyneet. Niin klamydialta kuin tippurilta voi luotettavasti suojautua kondomin huolellisen käytön avulla.

 

Sukuelinherpes on Suomen yleisimpiä sukupuolitauteja. Se tarttuu pääasiallisesti sukupuoliyhteydessä ja aiheuttaa sukupuolielinten alueiden rakkulaista tulehtumista. Tautiin on olemassa lääkitys, joka lieventää oireiden voimakkuutta ja kestoa, mutta parantavaa hoitoa ei ole: virus jää elämään elimistöön ja saattaa aika-ajoin aktivoitua uudestaan ja aiheuttaa vastaavanlaista oireilua kuin ensimmäisen tulehduksen yhteydessä.

 

Oireet

 

Ikää on jo sen verran mittarissa, että seksistä on tullut normaali osa elämää? Men’s Health suosittelee seuraavan lääkärikäynnin yhteydessä ottamaan selvää seuraavista asioista, jos ne mielessä pyörivät.

Miehet ovat välillä vähän hitaita. He eivät aina ymmärrä, mistä nainen miehessä pitää. Onneksi on WebMD, joka kertoo miehille kaiken tarpeellisen naisten ajattelusta.

8. Kolmannet treffit eivät tarkoita seksiä

Nainen arvostaa miestä, joka etenee hitaasti.

9. Muista esileikki

Esileikin merkitystä ei voi painottaa liikaa. Harva nainen on valmis seksiin samassa ajassa kuin mies, joten muista kosketella ja pussailla ensin.

Kumppanista kannattaa olla välillä erossa päivä tai pari, sillä se lisää brittiläiskyselyn mukaan seksikertojen määrää. Toisin sanoen halut heräävät uudestaan, kun kumppanin naamaa ei tarvitse katsoa joka päivä.

Women’s Healthin mukaan brittikyselyyn osallistui yli 2000 vastaajaa. Haastateltavilta kysyttiin muun muassa sitä, kuinka monta yötä kuukaudessa he viettävät erillään paremmasta puoliskostaan ja kuinka usein he harrastavat petipuuhia.

Sivut