juomavesi | Terve.fi

Arseenille juomavedestään pitkään altistuvat saattavat yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan joutua sydän- ja verisuonitautien vaaraan ja myös menehtyä niihin. Arseenia voi saada mm. kaivovedestä.

Yhdysvaltalaisten tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä arseeni on Suomessa radonin lisäksi merkittävin kaivoveden terveysriski.

 

Syömällä rusinoita saat saman hyödyn lenkkipolulla kuin jos söisit piristäviä energiapurukumeja, uutisoi Eurekalert.org sivusto. Rusinat menevät paremmuudessa jopa energiapurukumeista ohi, sillä ne eivät sisällä lisättyä sokeria tai keinotekoisia ainesosia.

Kalifornian Davisin yliopiston tutkijat testasivat rusinan, veden ja energiapurukumin vaikutuksia kestävyyteen juoksutestin avulla.

Aina kun lomamatka suuntautuu ulkomaille, on vaarana sairastua turistiripuliin. Turistiripuliin sairastuukin satoja tai jopa tuhansia suomalaisia joka vuosi – noin joka kolmas suomalainen matkustaja kärsii turistiripulista reissullaan. Lämpimissä maissa sairastuminen on todennäköisempää, sillä pöpöt kasvavat lämpimässä paremmin.

Juomaveden kovuus ja etenkin korkea magnesiumpitoisuus ovat yhteydessä alhaisempaan akuutin sydäninfarktin alueelliseen ilmaantuvuuteen. Veden korkea kalsiumin määrä suhteessa magnesiumin määrään näyttäisi puolestaan olevan yhteydessä kohonneeseen sydäninfarktiriskiin. Tiedot käyvät ilmi THM Anne Kousan kansanterveystieteen alaan kuuluvasta väitöskirjasta.

Muilla tutkituilla kaivoveden kemiallisilla ominaisuuksilla ei havaittu alueellista yhteyttä akuutin sydäninfarktin ilmaantuvuuteen.

Australialaistutkimuksessa on arvioitu, miten ikä ja altistuminen juomaveden fluorille vaikuttavat karieksen esiintymiseen aikuisilla.

 

Tutkimuksessa tarkastettiin lähes tuhannen 17 – 51-vuotiaan henkilön hampaat. Lisäksi otettiin röntgenkuvat. Kariesta todettiin melko vähän. Eniten sitä todettiin ensimmäisissä poskihampaissa, etenkin niiden purupinnoissa. Ikääntyneillä kariesta todettiin enenevästi myös takahampaiden välisissä pinnoissa.