Aivokuvaus tukee Freudin teoriaa masennuksesta

Masentuneiden ja masennuksesta kärsineiden ihmisten aivot toimivat eri tavalla kuin terveiden ihmisten ja kokevat syyllisyyttä vahvemmin ja useammasta syystä, toteaa uusi Manchesterin yliopiston tutkimus.

Tutkimuksessa magneettikuvattiin potilaiden aivoja samalla kun näitä pyydettiin kuvittelemaan itsensä käyttäytymässä huonosti ystäväänsä kohden. Kuvauksessa selvisi että aivojen sosiaalista käyttäytymistä säätelevän osan ja syyllisyydestä vastaavan osan välillä kommunikaatio oli selvästi terveitä ihmisiä heikompaa masentuneilla ja masennuksesta parantuneilla ihmisillä.

Aikaisemmin on esitetty että edellä mainittujen kahden osan kommunikaatio auttaa terveitä ihmisiä kokemaan kehittävällä tavalla syyllisyyttä ilman että se muuntuu pitkäaikaiseksi itseinhoksi, mutta tätä ei ole kyetty todistamaan. Tutkimustulokset tukevatkin Sigmund Freudin klassista teoriaa jonka mukaan masennus eroaa surusta nimenomaan liioitellulla itsensä syyllistämisellä.

”Mielenkiintoista kyllä, tämä ’kommunikaationpuute’ tapahtuu vain kun on kyse masentuneiden itsesyyttelystä, eikä aktivoidu kun he ovat vihaisia jollekin toiselle tai syyttävät muita ihmisiä”, johtava tutkija, tohtori Roland Zahn kertoo Manchesterin yliopiston uutisessa asiasta. ”Tämä saattaa viitata siihen että masentunut ei tarkkaan ymmärrä mistä hän tarkkaan ottaen koki syyllisyyttä, näin ollen saaden henkilön tuntemaan syyllisyyttä kaikesta”.

Ryhmä tutkii nyt voiko magneettikuvausta käyttää ennustamaan riskiä masennuksen uusiutumiselle tervehtymisen jälkeen.

Lähde: http://www.medicalnewstoday.com/articles/246224.php

Tutkimus

Lue lisää:

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.