Kiusaavatko aftat? 4 luonnollista tapaa lievittää kipua

Aftat ovat pieniä, kivuliaita haavaumia suun sisällä. Niissä on tyypillisesti punainen reuna, ne eivät ole tarttuvia, ja niitä saattaa ilmestyä kieleen, poskien tai huulien sisäpintoihin sekä kitalakeen.

Vaikka aftat ovatkin yleisiä, monissa tapauksissa niiden syy on tuntematon. Aftat paranevat yleensä yhdessä tai kahdessa viikossa.

Aftoja voi hoitaa apteekista saatavilla lääkkeillä, tai sitten voi kokeilla näitä About.comin listaamia luonnollisia vinkkejä, joiden avulla aftakipu saattaa helpottaa.

1. Kamomillasaunio

Kamomilla on yrtti, jota on käytetty perinteisesti yli tuhansia vuosia moniin eri vaivoihin, kuten kipeään kurkkuun, ientulehdukseen, ekseemaan, psoriaasiin, ärtyvän suolen oireyhtymään, nuhaan, paiseisiin sekä haavaiseen paksusuolentulehdukseen.

Kamomillaa voi myös käyttää lievittämään aftakipua. Yhdessä alustavassa tutkimuksessa 82 prosenttia aftoista kärsivistä potilaista kertoi kamomillasaunion helpottaneen heidän oireitaan tehokkaasti. Tutkimukseen ei kuitenkaan kuulunut lumelääkeryhmää, joten on vaikea tietää kamomillasaunion todellista vaikutusta tässä tutkimuksessa.

Jos olet allerginen tuoksukeille, krysanteemeille, astereille tai reunuspietariyrtille, vältä kamomillaa, koska se kuuluu samaan kasviryhmään.

Jos sinulla on jokin lääkitys, varmista lääkäriltäsi, että voit käyttää kamomillaa.

2. Poimulehti

Poimulehti-nimistä yrttiä on käytetty kansanparannuskeinona suun ja kurkun tulehduksiin, vaihdevuosikipuihin, kuukautiskipuihin ja ihottumiin.

Eräässä alustavassa tutkimuksessa tarkasteltiin poimulehteä sisältävän geelin tehokkuutta 48 ihmisellä, jotka kärsivät aftoista. Osallistujat levittivät geeliä aftalle kolmesti päivässä. Kolmen päivän jälkeen poimulehtigeeli oli lievittänyt oireita tai parantanut aftat 75 prosentilla osallistujista. Vertailukohteena yleisesti saatavilla olevat hoitokeinot lievittivät oireita tai paransivat aftat 40 prosentilta ihmisistä, kun taas niillä, jotka eivät käyttäneet mitään hoitokeinoa, oireet lievenivät ja aftat paranivat 33,3 prosentilla osallistujista tutkimuksen aikana.

3. B12-vitamiini

Aftoista usein kärsivillä ihmisillä on havaittu olevan alhaiset B12-vitamiinitasot. B12 on vesiliukoinen vitamiini, ja se on tärkeää hermosoluille, DNA:n ja RNA:n tuottamiselle, punasolujen muodostamiselle, raudan toiminnalle ja vastustuskyvyn parantamiselle. Lisäksi se auttaa kehoa kestämään stressiä.

B12-vitamiininpuutosoireisiin kuuluu uupumus, hengästyneisyys, hermostuneisuus, ripuli sekä tunnottomuus tai pistely sormissa ja varpaissa. B12-vitamiinin puutos on yleinen niillä, jotka ovat olleet vatsaleikkauksessa, noudattavat tiukkaa kasvis- tai vegaaniruokavaliota, joilla on tiettyjä suoliston tulehduksia, tai jotka kärsivät syömishäiriöstä.

B12-vitamiinilisää ei pidä ottaa tetrasykliini-nimisen antibiootin kanssa, koska vitamiini saattaa heikentää antibiootin tehoa.

4. DGL-lakritsi eli glykyrretsiinitön lakritsi

GDL-lakritsin tehoa aftoihin on testattu pienessä tutkimuksessa. Tutkimuksen kolmantena päivänä 75 prosentilla 15 osallistujasta aftat olivat parantuneet. Tosin tässäkään tutkimuksessa ei ollut lumelääkeryhmää, joten lakritsin tehoa on mahdotonta todistaa.

Tutkimuksessa lakritsia käytettiin veteen sekoitettuna suuhuuhteena. DGL eroaa tavallisesta lakritsista siten, että siitä on poistettu glykyrretsiinihappo, aine, joka voi kohottaa verenpainetta.

Lähde: About.com

Lue lisää:

Vaivaako afta? Milloin lääkäriin?

Suun kivuliaat haavaumat voidaan hoitaa

Suun hoitoa kotikonstein

3 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Kommentit

Vierailija (ei varmistettu)
Voimakkaasti vaahtoavat hammastahnat aiheuttavat aftoja.
Vierailija (ei varmistettu)
Kärsin aftoista pari-kolmekymmentä vuotta. Kun lopetin Valion juustojen syömisen kymmenen vuotta sitten, aftoja ei enää tullut. Muutaman kerran testasin taas Valion juustoja ja aftat palasivat aina välittömästi ja katosivat viikossa kun siirryin muiden valmistajien juustoihin. Eikö olekin omituista?
Vierailija (ei varmistettu)
Aftat vaivasivat lähes kolmekymmentä vuotta. Ajoittain suu oli herkkä mm. kotimaiselle tomaatille. Hammastahnaa valitessa tulee ostaa vain niitä joissa ei ole natriumlauryylisulfaattia (sodium lauryl sulphate). Tutkitusti se ärsyttää limakalvoja joillakin, se on aine joka saa hammastahnat vaahtoamaan. Elmex ja esim. Prisman oma halpistahna ovat hyviä. Jos haluaa valkaista hampaitaan, apteekista löytyy mm. Emmelle. Vika oli kuitenkin vatsassa. Vatsahapot pääsivät yöllä kurkkuun ja varmaan välillä päivälläkin.. Nyt kun käytän Somacia (reseptlilääke ja tosi halpa) "selektiivinen protonipumpun estäjä, joka vähentää mahalaukussa muodostuvan hapon määrää. Sillä hoidetaan liialliseen haponeritykseen liittyviä vatsan ja suoliston sairauksia" aftat ovat pudonneet yhteen tuhannesosaan. Välillä saattaa mennä useita kuukausia ettei niitä ole. Asiaa auttaa vielä jos on syömättä ja juomatta tunteja ennen nukkumaanmenoa. Silti niitä tulee herkästi jos hampaissa on terävä kohta. Ruokailutottumukset kuntoon ja sen jälkeen lääkäriin reseptiä hakemaan. Uskon, että tämä auttaa monia samasta vaivasta kärsiviä. Ja jos tämä ei auta, niin koittakaa sitten ylläolevia luontaisohjeita :)

Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.