Lasten yskä ja muut alahengitystieinfektiot: uusi hoitosuositus

Lasten yskään ei suositella yskänlääkkeitä, vaan hunajaa. Hunajaa ei tosin pidä antaa alle yksivuotiaille.

Hyödyttömiä antibiootteja ja turhia tutkimuksia pitää välttää, kun hoidetaan lasten alahengitystieinfektioita, paaluttaa juuri julkaistu Käypä hoito -suositus.

- Mykoplasma-tutkimusten tekeminen on levinnyt käsistä ja johtanut hyödyttömiin hoitoihin. Myös keuhkokuvien ottaminen pitäisi kohdentaa niihin tilanteisiin, joissa niistä todella on hyötyä”, sanoo Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja, LKT, professori Matti Korppi.

Suosituksessa otetaan kantaa seuraaviin:

 

Joskus influenssavirustesti tarpeen

Influenssakautena alahengitystieinfektiota sairastavalta lapselta suositellaan influenssavirusten testaamista, jos oireiden alkamisesta on kulunut alle 48 tuntia. Influenssan varhainen toteaminen ja tehokas lääkitys voivat vähentää antibioottihoitoja.

Lasten mykoplasma-taudin tutkiminen laboratoriotestein ei yleensä ole hyödyllistä, sillä väärät positiiviset tulokset ovat lapsilla todennäköisiä. Mykoplasman aiheuttamista hengitystieinfektioista suurin osa paranee itsestään.

Keuhkokuumeen diagnosointi ei vaadi kuvausta

Keuhkokuumeen toteamiseksi ei tarvita keuhkokuvaa, jos lapsi on hyväkuntoinen. Diagnoosi voidaan tehdä kliinisten löydösten perusteella.

Lapsen keuhkokuume ei yleensä vaadi jälkitarkastusta eikä keuhkokuvakontrollia.

Keuhkokuumeen komplikaatiota on syytä epäillä, jos oireet eivät selvästi helpotu kahden vuorokauden kuluessa antibioottihoidon aloittamisesta. Tällöin lapsi kuuluu aina sairaalahoitoon.

Antibiootit eivät auta virusperäiseen infektioon

– Antibioottien käytön tulee olla harkittua ja oikein suunnattua. Myös raseemisen adrenaliinin käyttö bronkioliitin hoidossa on liiallista. Turhaa lääkehoitoa on vältettävä, Korppi toteaa.

Antibiooteista ei ole apua, kun hoidetaan virusperäisiä hengitystieinfektioita, kuten laryngiittia (kurkunpääntulehdus), bronkioliittia (RS-viruksen aiheuttama pienten keuhkoputkien tulehdus) tai obstruktiivista bronkiittia (virusperäinen ahtauttava keuhkoputkentulehdus). 

Ei yskänlääkkeitä

Yskänlääkkeitä ei suositella käytettäväksi lasten yskän hoidossa. Sen sijaan hunajalla saattaa olla yskää lievittävä vaikutus. Hunajaa ei kuitenkaan saa käyttää alle 1-vuotiaille.

Hengitettävä adrenaliini kurkunpääntulehdukseen

Kurkunpäätulehdukseen liittyvää haukkuvaa yskää ja sisäänhengitysvaikeutta voidaan tehokkaasti lievittää hengitettävällä adrenaliinilla ja suun kautta annettavalla glukokortikoidilla.

Höyryhengityksestä ei ole hyötyä oireiden lievittämisessä.

RS-virus ja hengitysvaikeus: pikkuvauva herkästi sairaalaan

Pienen imeväisen uloshengitysvaikeus johtuu useimmiten RS-viruksesta, joka esiintyy epidemioina talvikuukausina. Bronkioliittiin ei ole parantavaa lääkehoitoa.

Alle kolmen kuukauden ikäisille suositellaan herkästi sairaalaseurantaa, sillä heille voi tulla taudin aikana hengitystaukoja tai hengitysvajaus.

1–3-vuotiaan lapsen uloshengitysvaikeuden aiheuttaa yleensä rinovirus. Hengitettävä salbumatoli saattaa helpottaa oireita alle 2-vuotiailla.

Rinoviruksen laukaisemaan obstruktiiviseen bronkiittiin (ahtauttava keuhkoputkehtulehdus) sairastuminen alle kolmivuotiaana on merkittävä myöhemmän lapsuusiän astman riskitekijä, joten toistuvissa päivystyskäynneissä tulee harkita astmatutkimusten tarvetta.

Amoksisilliini keuhkokuumeeseen

Keuhkokuume hoidetaan ensisijaisesti amoksisilliinilla. Vakavasti sairaat keuhkokuumepotilaat hoidetaan sairaalassa suonensisäisellä penisilliinihoidolla.

Hinkuyskä: pieni imeväinen sairaalaan

Pienten imeväisten puuskittainen yskä saattaa olla merkki hinkuyskästä. Pienen rokottamattoman tai vain yhden rokotuksen saaneen imeväisen hinkuyskä voi olla hyvin vakava.

Hinkuyskää hoidetaan makrolidiantibiooteilla. Pienet imeväiset hoidetaan sairaalassa. Todetun hinkuyskätapauksen jälkeen muille perheenjäsenille annetulla lääkityksellä voidaan estää taudin leviäminen perheessä.

Koko suosituksen voi lukea täällä.

Lähde: Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin tiedote 17.6.2014

Lue muista Käypä hoito -suosituksista:

Osteoporoosi: uusi hoitosuositus korostaa ehkäisyä

Akuutin munuaisvaurion hoito sai suosituksen

10 keinoa helpottaa arkiaamuja

Uni auttaa polttamaan rasvaa

0 kommenttia

Kommentoi

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle:


Lisää uusi kommentti

Lähettämällä tämän lomakkeen hyväksyt Mollomin tietosuojalausekkeen.