Lasten liimakorva

Nesteen kertyminen välikorvaan eli liimakorva (sekretorinen otiitti) on lapsilla hyvin yleistä.

Normaalisti neste valuu esteettä ulos välikorvasta nenän ja kurkun takaosaan korvatorven kautta.

Nuhan ja muiden ylähengitystieinfektioiden aikana välikorvaan kerääntyy usein nestettä. Nestettä saattaa kertyä välikorvaan, kun limakalvojen tulehdus ja turvotus tukkivat korvatorven. Jos virukset tai bakteerit tulehduttavat tämän nesteen, seurauksena on korvatulehdus (akuutti otiitti).

Kuva: Nestekertymä tärykalvon takana.

Liimakorvataudissa neste muuttuu liimamaiseksi ja jää välikorvaan ylähengitystieinfektion tai korvatulehduksen parannuttua. Syytä siihen, miksi joillekin lapsille kehittyy herkemmin liimakorva, ei tunneta.

Sairaus on usein perinnöllistä, joten geneettinen perimä on todennäköisesti tärkeä tekijä.

Oireet

Liimakorva ei välttämättä aiheuta lapselle oireita.

Liimakorva voi johtaa väliaikaiseen kuulon menetykseen.

Pienten lasten vanhemmat ovat yleensä ensimmäisiä, jotka huomaavat kuulon heikkenemisen. Lapsi ei näytä kuuntelevan tai ei vastaa, kun häntä puhutellaan, tai hän voi puhua kovalla äänellä.

Isompi lapsi osaa ehkä itse sanoa, että korva tuntuu omituiselta, niin kuin siinä olisi pumpulia tai vettä. Jos ongelma jatkuu pitkään tai muuttuu krooniseksi, liimakorva voi vaikuttaa puheen kehitykseen.

Komplikaatiot

Liimakorva voi johtaa kuulohäiriöihin. Pienillä lapsilla se voi vaikeuttaa normaalia puheen kehitystä. Lapset, joiden välikorvaan kerääntyy nestettä, kärsivät usein myös toistuvista korvatulehduksista.

Ota yhteys lääkäriin, jos epäilet, että lapsi ei kuule hyvin tai jos hänellä on korvatulehduksen oireita sekä kuumetta ja korvakipua.

Hoito / Mitä tehdä?

Korvatulehduksen jälkeen on tärkeää viedä lapsi jälkitarkastukseen, jotta voidaan varmistaa ettei välikorvaan jää nestettä.

Muulloinkin jos epäilet, että lapsen kuulo on heikentynyt, vie lapsi lääkäriin. Lääkäri katsoo korvaan korvantähystimellä eli otoskoopilla. Sen avulla hän näkee, onko välikorvassa nestettä ja tutkii, miten hyvin tärykalvo liikkuu.

Kuva: Tärykalvon vaurio.

Jos välikorvassa on nestettä, lääkäri saattaa suositella turvotusta vähentävää ainetta nesteen tyhjentämiseksi välikorvasta. Periaatteessa näiden lääkkeiden pitäisi tehostaa nesteen poistumista välikorvasta korvatorven kautta, koska ne vähentävät kyseisen alueen limakalvojen turvotusta.

Jos liimakorva ei parane 2-3 kuukaudessa, lapsen pitäisi saada lähete korva- ja kurkkutautilääkärille (otolaryngologi).

Erikoislääkäri päättää, asetetaanko lapsen tärykalvoon pienet muoviputket (ilmastointiputket), jotka varmistavat, että neste pääsee valumaan normaalisti pois välikorvasta.

Kuva: Ilmastointiputki korvassa.

Päätökseen putkien asentamisesta vaikuttaa osittain se, kuinka pitkään nestettä on ollut välikorvassa, kuinka monta tulehdusta lapsella on ollut ja onko hänen kuulonsa heikentynyt.

Useimmilla lapsilla korviin asennetut putket vähentävät tulehduksia ja auttavat kuulon palautumisessa normaaliksi.

Ilmastointiputket irtoavat itsestään ajan myötä, joten lääkärin pitäisi tarkkailla putkia säännöllisesti. Jos lapsella on putket korvissa, välikorvaan ei saa päästä vettä kylvyssä, suihkussa tai uidessa, koska se voi aiheuttaa tulehduksen ja korvaeritettä.

Ennaltaehkäisy

Nesteen kertymistä välikorvaan on vaikea estää.

On tärkeää, että lääkäri tutkii etenkin pienten lapsen korvat korvatulehduksen jälkeen.

Jos lapsella on liimakorvan oireita, korvat täytyy tutkia säännöllisesti seuraavien kuukausien aikana ja tarkkailla, poistuuko neste. Koska neste on tärykalvon takana, uiminen ja kylpeminen eivät vaikuta siihen.

Jos korvatulehduksia on harvemmin, se voi auttaa välttämään liimakorvatautia.

Imetys vähentää pienten lasten korvatulehdusten määrää.

Pidä lapsi poissa tupakansavusta, koska se lisää hengityselintulehdusten, kuten korvatulehdusten mahdollisuutta.

Kun lapsella on nuha, anna lapselle keittosuolaliuostippoja usein, jotta lapsen nenä pysyy auki eikä hänelle kehity korvatulehdusta.

Yritä estää lasta niiskuttamasta, kun nenä on tukossa, ja opeta häntä niistämään nenä mahdollisimman nuorena.

Ota aina yhteys lääkäriin, jos arvelet lapsen kuulon heikentyneen.

Jos lapsi hengittää suun kautta, kuorsaa öisin, jos hänen äänensä on karhea tai jos lapsella on hengitysvaikeuksia öisin, hänellä voi olla suurentuneet kitarisat. Kitarisa sijaitsee takanielussa ja sisältää kudosta, joka suojaa elimistöä infektioita vastaan. Keskustele asiasta lääkärin kanssa, koska suurentuneet kitarisat voivat aiheuttaa toistuvia korvatulehduksia, liimakorvaa ja muita ongelmia.
 

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: