Raskausviikko 12

Äidin keho

Nännipihat muuttuvat yleensä selvästi tummemmiksi ja maksaläiskät iholla voivat korostua. Tummuminen johtuu raskauden aiheuttamista hormonaalisista muutoksista.


Lapsi

Sikiö painaa noin 25 g. Pää-perä-mitta on keskimäärin 5.6 cm ja koko pituus jalat mukaan lukien noin 7 cm. Kaikki elimet ovat kehittyneet ja tästä lähtien elinjärjestelmät kypsyvät ja sikiö kasvaa kokoa.


Ongelmat/huomiot

Raskaus ja ravinto: Monipuolinen suomalainen sekaravinto riittää turvaamaan myös raskausajan vaatimukset. Kalsiumin tarve kaksinkertaistuu raskaus- ja imetysaikana. Kalkkitablettien käyttö on suotavaa, mikäli päivittäiseen ruokavalioon ei kuulu maitotuotteet.


Tutkimukset

Sikiön kromosomihäiriön riskiä voidaan arvioida niskapoimu-tutkimuksella, joka tehdään ultraäänitutkimuksessa raskausviikoilla 11–14. Ultraäänitutkimuksessa nähdään myös sikiöiden lukumäärä ja elonmerkit (sydämensyke) sekä voidaan varmistaa laskettu aika.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: