Raskausviikko 5

Äidin keho

Seuraavia oireita voi esiintyä: rintojen arkuutta, tihentynyttä virtsaamistarvetta, pahoinvointia, väsymystä, nipistelyä alavatsalla. Hajut voivat muuttua epämiellyttäviksi. Valkovuoto emättimestä yleensä lisääntyy.


Alkio on nuppineulanpään kokoinen, eikä sitä voi vielä nähdä ultraäänilaitteella. Aivojen, selkäytimen ja sydämen kehitys on alkanut.

Lapsi

Täysiaikaisen raskauden kesto on 280 päivää eli 40 viikkoa laskettuna viimeisten kuukautisten alkamispäivästä. Raskauden kesto ilmoitetaan täysinä viikkoina + päivinä (esim. 35+4 eli menossa on 36. viikko).

Ongelmat/huomiot

Vältä lääkkeiden, alkoholin, huumeiden, kemikaalien ja liuottimien käyttöä. Kipulääkkeistä parasetamoli on turvallinen. Lopeta tupakointi tai pyri ainakin vähentämään polttamista.

Tutkimukset

Kotiraskaustesti virtsasta on luotettava heti kuukautisten poisjäännin jälkeen, jos kuukautiskierto on ollut säännöllinen.

Löydä lisätietoa hakusanalla

Mitä seuraavaksi?

Verkkovastaanotto

Kysy lääkärin mielipidettä kätevällä etävastaanotolla. Mikäli et tarvitse vastausta heti, lähetä kysymys jollekin kymmenistä Terve.fi:n asiantuntijoista.

Varaa aika lääkärille

Varaa aika lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle: